Meny Stäng

Ovansjö Kronoparks Flugfiske/Borrsjöån.

Idag var jag iväg en sväng till Borrsjöån på skogarna kring Lumsheden fast på andra sidan gränsen på Gästrikesidan, där har sedan tidigare bedrivits fisketurismsattsningar genom Jonas Hagborg som arrenderat en del av ån och som nu tillsammans med Lungsjöån är klubbvatten.

Nu har det alltså kommit ytterligare en arrendator fast på sträckorna uppströms Jonas del av ån och där säljs dagskort men med samma regler, C&R och hullinglöst vilket är helt ok för min del.

DSC_0462

Att hitta dit är inte helt enkelt, ganska dåligt skyltat kan jag tycka… de har iof gjort en vägpunkt på kartan på deras Facebooksida som är användbar och när man väl kommit rätt så är det inga problem att se var sträckan börjar.

DSC_0453

Man betalar fiskekorten med appen swisch som jag tycker är smart och enkelt, jag hade mottagning men har man en mobilleverantör som inte har jätte bra täckning utanför stan så gör man klokt i att betala redan hemma vid frukostbordet, annars får man åka runt och leta signal och därigenom riskera att misstas för en ”Pokemonnörd” vilket kanske inte nått man vill…

Fisket då ?

Jotack det var bra… riktigt bra vill jag lägga till, många och vakvilliga fiskar.

DSC_0440

Dock märkte jag en viss skillnad på olika delar av ån, i de övre delarna som ligger nära vägen var de mer vaksam och det märktes att de var mer fiskade men ju längre nedströms och bort från vägen man kom så avtog petigheten och det var inga större problem att lura de till hugg.

DSC_0448

Vad gäller kvalitén på fisken så har jag inga större anmärkningar, fick en mindre fisk som hade riktigt fina fenor och var dessutom väldigt färggrann och gjorde skäl av namnet.

DSC_0443

Måste säga att den här ån är till utseende en flugfiskares våta dröm, höljorna avlöste varandra som med små strömmande partier och man kan utan problem vara ett hyfsat kompisgäng som åker hit samtidigt.

DSC_0429

 

Det är en gräns på 8 fiskare per dag och det är nog ganska maximalt för vad som skulle vara acceptabelt för vattnet, varje hölja höll dessutom fler än en fisk så man behöver inte gå några längre sträckor för att hitta vak/huggvillig fisk, satte man sig bara och väntade lite när man drillat en fisk i höljan så började de övriga vaka igen utan någon längre väntetid.

DSC_0461

Ån är dessutom ofta djup och vattnet är ganska färgat med vad jag bara kan gissa en inte helt liten del myrvatten, bottnen består av partier av sand/sten med mängder av stockar som stundtals gjorde drillningarna inte så lite nervösa, man får räkna med att tappa en del fisk !

Jag kan verkligen rekommendera ett besök och promenera gärna en bit, det har ni igen.

/Ola.