DSC_0104

 

Det här med taffsmaterial och hur man använder det har jag haft lite problem med en tid, jag kan erkänna att jag nu senast föll för den här ”Flourocarbontrenden” men jag vet inte om jag kan tacka det materialet för så mycket.

Jag tror däremot mig vara rätt säker på att jag har tappat en hel del fisk pga just nämnda material… Flourocarbon ska vara mer slitstarkt samt att det skall bli i det närmaste osynligt i vatten, båda de påståendena ställer jag mig lite frågande till, att jag dessutom märkt att taffsarna går av mellan knutarna är ju ytterligare en märklig grej…

Så nu har jag gått tillbaka till Monofil och då av märket Stroft som enligt rykten skall vara ett toppmärke, jag har dessutom gjort ett gäng taffsar med upphängaren inkluderad i blodknuten, man sparar bara en av stumparna lite längre och använder den som upphängare, detta för att minimera antalet knutar…

(I videon ovan visas ett snabbt och smidigt sätt att knyta blodknuten som om man övar lite går på ett kick, vill man ha en upphängarstump så förlänger man bara en av ”utsticken”.)

Jag har föregående sommar kört med små ringar vid varje upphängare och det har funkat men det blir en väldans massa knutar på varje taffs, inte färre än 12 knutar inkluderat ögleknuten vid fluglinan samt flugknutarna, det innebär 12 försvagade punkter… knyter man taffsen med blodknutsupphängare så kommer man ner till 6 knutar inkluderat öglan samt flugknutar, en halvering dvs.

Detta tillsammans med att inte köra med Flourocarbon som lätt brister mellan knutarna bör resultera i att jag kommer tappa färre fiskar pga material/knutar, hoppas jag !

Stroft´s taffsmaterial kan man köpa på Mayfly.se till ett bra pris =]

Obs: Mina påståenden om Flourocarbon kanske inte är allmängiltigt men det är min observation av de produkter jag provat av detta material och det gäller Flourocarbon till flug samt spinnfiske, finns säkert bättre märken men jag orkar inte testa fler märken utan dömer ut det som skräp utan ytterligare efterforskning.