Meny Stäng

Månad: juli 2016

Killerbug´s & Maskar…

13631393_10155089627457738_6648135801922691015_n

Killerbug i modernare tappning.

De senaste dagarna har det bundits en del flugor, en del nya kreationer, vidareutvecklingar av existerande mönster och experimenterande med de prover på de nya Squirmeyfärgerna jag fick hemskickat av Johan på Mayfly.se och jag kan säga att jag gillar de nya färgerna skarpt, men en sak i taget.

Jag har först i år börjat fiska med den gamla klassikern Killerbug som uppfanns av Frank Sawyer när han behövde en enkel, snabbsjunkande och framförallt effektiv fluga för Harren. Skulle vilja påstå att han lyckades fenomenalt bra med den uppgiften för den har fungerat lika bra för mig denna säsong !

Nu har jag gjort en liten uppdaterad version som vi får se om firrarna gillar den, till att börja med kroken så är det en krok av ”Jigg” modell vilken har den egenskapen att den inte fastnar lika lätt i botten och en annan mycket positiv att den krokar fisken långt fram i munnen, djupt krokade fiskar är inget jag varit med om i år och det är väldigt glädjande. Sen har kroken fått en kopparfärgad tungstenskalle och en underförtyngning av blyfri tråd. Eftersom att jag inte har den ekonomin att jag kan köpa ”Rätt” garn till kroppen så kör jag med Semperfli´s substitut och jag tycker den funkar fint, skulle ”Rätt” garn vara ännu bättre så skulle nog flugan klassas som fusk ;]

13880253_10155090116397738_7792568009915028381_n

En Fluga som funkar fint vid sjöfiske efter Harr/Sik/Öring, fick rätt bra med detta mönster vid senaste Rörostrippen, men den på bild har en skalle i ”Hotpink” och inte som originalet ”metallic rosa”

Squirmey´s som sagt, jag fick ett paket i lådan med avsändare www.Mayfly.se och i den låg de nya färgerna, just en av de såg galet bra ut… den ”Lila”, en bleklila färg som använts flitigt i en annan bra fluga ”Lila tag” med otroligt resultat !

13639814_10155091161682738_352432600_o (1)

Min gissning är att dessa kommer ge en hel del fisk!

13843541_10155091161767738_516446642_o

En Squirmey behöver inte var enfärgad, här en kombination som nog skall lura nått !

13902004_10155091161972738_1984462020_o

Rosa har fungerat riktigt bra i år och Öringen har verkligen kastat sig över de, en del större Harr har även visat intresse.

13901802_10155091162457738_810987252_o

Kombinationen svart med röd/rosa huvud kan påminna lite om en anorektisk version av Streamern ”Eggsucking Leech”, en Streamer som funkat bra genom åren.

13682385_10155091164452738_1946714253_o

De övriga färgerna Olive Orange och Tan kommer säkert även de att funka tillfredsställande !

Nu blir det ett par dagar med garageinredningsbyggande och ev en sjösättning av båten i Fjällgrycken med lite tillhörande Öringfiske, ska dessutom göra några insatser för Fvof med att göra en myr körbar för framtida fisktransporter upp till Såtjärn, sist fisk sattes ut så kördes det fast så nått som bär lär läggas dit… Hur som helst blir det säkert lite fiske innan Trysilresan skall dras igång, börjar verkligen se fram emot Vestsjöberga Flugfiskesträcka nu !

Hoppas på lite bättre storlek än senaste Rörosresan…

/Ola.

 

 

Ovansjö Kronoparks Flugfiske/Borrsjöån.

Idag var jag iväg en sväng till Borrsjöån på skogarna kring Lumsheden fast på andra sidan gränsen på Gästrikesidan, där har sedan tidigare bedrivits fisketurismsattsningar genom Jonas Hagborg som arrenderat en del av ån och som nu tillsammans med Lungsjöån är klubbvatten.

Nu har det alltså kommit ytterligare en arrendator fast på sträckorna uppströms Jonas del av ån och där säljs dagskort men med samma regler, C&R och hullinglöst vilket är helt ok för min del.

DSC_0462

Att hitta dit är inte helt enkelt, ganska dåligt skyltat kan jag tycka… de har iof gjort en vägpunkt på kartan på deras Facebooksida som är användbar och när man väl kommit rätt så är det inga problem att se var sträckan börjar.

DSC_0453

Man betalar fiskekorten med appen swisch som jag tycker är smart och enkelt, jag hade mottagning men har man en mobilleverantör som inte har jätte bra täckning utanför stan så gör man klokt i att betala redan hemma vid frukostbordet, annars får man åka runt och leta signal och därigenom riskera att misstas för en ”Pokemonnörd” vilket kanske inte nått man vill…

Fisket då ?

Jotack det var bra… riktigt bra vill jag lägga till, många och vakvilliga fiskar.

DSC_0440

Dock märkte jag en viss skillnad på olika delar av ån, i de övre delarna som ligger nära vägen var de mer vaksam och det märktes att de var mer fiskade men ju längre nedströms och bort från vägen man kom så avtog petigheten och det var inga större problem att lura de till hugg.

DSC_0448

Vad gäller kvalitén på fisken så har jag inga större anmärkningar, fick en mindre fisk som hade riktigt fina fenor och var dessutom väldigt färggrann och gjorde skäl av namnet.

DSC_0443

Måste säga att den här ån är till utseende en flugfiskares våta dröm, höljorna avlöste varandra som med små strömmande partier och man kan utan problem vara ett hyfsat kompisgäng som åker hit samtidigt.

DSC_0429

 

Det är en gräns på 8 fiskare per dag och det är nog ganska maximalt för vad som skulle vara acceptabelt för vattnet, varje hölja höll dessutom fler än en fisk så man behöver inte gå några längre sträckor för att hitta vak/huggvillig fisk, satte man sig bara och väntade lite när man drillat en fisk i höljan så började de övriga vaka igen utan någon längre väntetid.

DSC_0461

Ån är dessutom ofta djup och vattnet är ganska färgat med vad jag bara kan gissa en inte helt liten del myrvatten, bottnen består av partier av sand/sten med mängder av stockar som stundtals gjorde drillningarna inte så lite nervösa, man får räkna med att tappa en del fisk !

Jag kan verkligen rekommendera ett besök och promenera gärna en bit, det har ni igen.

/Ola.

 

 

Dag 4&5…

Nu vart det så igen, vi hamnade i vilda diskussioner om fiskevård och allt vad det innebär och vipps så var det läggdags.

Igår (Dag 3) var jag och Johan iväg på ett litet spaningsjobb till ett par bäckar som rann in i en sjö uppströms i systemet och som såg väldigt intressanta ut på satellitbilderna så vi parkerade bilen uppe vid vägen och sen blev det promenad en ganska god bit längs en sämre bilväg för att sedan styra av ut i mossa och sumpmark…

Vi fiskade av de höljor som såg ut att kunna hålla fisk men de verkade lika stendöda som den bäck vi provade på väg upp till stugan, ännu ett antiklimax.

Meeeen… påvägen ner till de åar vi hade i kikaren så passerade vi ett par pölar som det vakade rätt bra i och på vägen upp gjorde vi ett besök, på vägen fram till strandkanten så vakade det ett ganska aggressivt vak precis vid stranden och ett överhängande buskage/växtlighet så jag drog iväg nymfen i den riktningen och ganska omedelbart sätter en inte helt oansenlig plog/vall fart mot flugan och en halv sekund senare sprätter linan upp från vattnet och en rejäl rusning tar fart ut i tjärnen…

Efter en allt annat än lugn kamp fick jag in fisken till stranden och den håv jag trodde den skulle få besöka, men icke… den går fast i växtligheten 1.5 m från mig och jag ser tillslut ingen utväg än att dra av tafsen och efter en lätt putt med bakändan på spöt glider den ut i tjärnen och jag ser den hullingfria flugan sjunka mot botten.

Fick med en del av kampen på film så det kommer väl ett bevis för mitt surrande vart det lider…

En kort stund senare får Johan hugg på en torris och på vägen in ser jag en buk röd som en Coca Cola burk, en Röding ! det var väl ungefär där en misstanke om att den här tjärnen kanske inte är upplåten till fiske för kortköpare och då bestämde vi oss för att det fick vara bra med en återutsatt kilosöring och en Röding varpå vi knatade mot bilen och ett fortsatt fiske i vatten som absolut ingick i kortet.

DSC_0359

Öring från ”gropen”

Fisket resten av dagen var varierande, jag fick en fin Öring i ett djuphål i utloppet på en liten tjärn och Johan fick en Harr strax under eller precis på kilot i samma hål…

Sjöfisket som vi avslutade dagen med motsvarade inte det fiske vi hade dagen tidigare men en mängd Sik, någon Öring och en halvskaplig Harr synade de blå pontonerna.

 

 

Idag, eller dag 4 som den kallas i denna form var en dag med bilen ställd mot Sverige, men vi hade inte glömt vaken i ån som vi passerade och som vi inte hittade en kortautomat till…

DSC_0402

”Sill bio” där Sightfishing utövas. Otroligt vacker å som jag kommer göra återbesök till.

Det visade sig efter att vi åkt lite längre tillbaka mot Sverige och återvänt till platsen för vakkalaset, stå en kortautomat precis bredvid där vi ställde bilen, hur vi missade den när vi först stannade kan jag inte begripa men vi var väl allt för uppspelta antar jag !

DSC_0401

Ginklart vatten och stora mängder fisk =]

Efter lite funderingar och lur så hittade jag insekten på menyn och rotade fram en hyfsad kopia, och fisk blev det… medelstorleken var väl inte monstruös men massor med fisk kring halvkilot, jag spenderade däremot en lång stund och otaliga flugor i min kamp att överlista ett exemplar som vida överstiger den normala, ån har väldigt klart vatten och höga strandbrinkar vilket gjorde den idealisk för ”Sightfishing” med nymf, något som är sinnessjukt roligt och påfrestande för nerverna… det är som torrflugefiske men du ser både nymfen och fisken =]

DSC_0384

Gjorde lite ”stenvändning” för att kolla vad som står på matbordet… Dessa går väl under namnet ”Flat Stoneclingers” om jag inte missminner, hittade förutom massor av dessa en hel skrälldus husmaskar och nattsländelarver…

Jag hade kontakt men det gick som det brukar !

Efter att vi fiskat vad vi trodde var ett par timmar, vilket visade sig vara det dubbla så var det dags att sätta fart mot familjen som nu saknades mer än något… efter en kebabsallad på Lodjuret så var jag hemma lagom till läggdags av grabben, nått jag utan övertalning fixade, prylarna fick allt ligga på gården.

Nu får det bli lugnt ett tag och vila sig i form för året 3é Norgebesök, denna gång till Vestsjöbergas privata sträcka i Trysilälven… något som blir av tack vare att jag vann en tävling på Fishspot.no.

Ska bli skoj, det ska tydligen finnas bra med Harr strax under kilot =]

/Ola.

Dag 2&3…

Igår hade jag ingen ork kvar att uppdatera, tror iof inte att nån av er har gråtit floder för den uteblivna rapporten men nu kommer ett halvdant försök.

DSC_0317

Igår var vi ut på sjön strax nedom kåken… det gick si och så, vi fick en hel del fisk och så men storleken är inte den man vill, hade en större Harr på och med större så menar jag fisk kring och över kilot, men det var även så nära jag kom större fisk den dagen.

DSC_0314

Mest blev det 5-7 hg Harr och ett gäng Öringar kring halvkilot.

Vi var iväg till en annan pärla men där var det jojjofiske på riktigt, det började bra med en öring kring 7 hg men sen blev det lite segt, vädret var växlande kan man väl lugnt kalla det.

DSC_0306

När solen sken var allt tipptopp och sländor kläckte vilket fisken inte var sen att märka och då var det intressant, sen rullade mörka skyar in och allt dog, sen drog molnen bort och allt upprepade sig.

DSC_0291

Det blev någon öring och en bättre Harr samt ett par Sikar.

Idag provade vi Åarna i området, jag började redan tidig morgon med en promenad uppströms för att leta reda på någon hölja med bitvillig fisk, det var smått om det men en liten rackare lurades så namnet fick vara det nuvarande, väl nere vid sjön blev det någon bättre Harr innan det var tvunget att ätas frukost om man ville undvika kollaps.

DSC_0321

Sen blev det en av åarna nedströms som fick besök, mest småfisk.

Blev ett par hyfsade Harrar efter att solen brutit igenom och fisken börjat vaka men som sagt, smått dominerade.

DSC_0326

Efter åfisket vart det en sväng till sjön nedom huset men på andra sidan, ett ställe som brukar funka fint och verkligen även idag, skojar inte om jag fick någonstans kring 60-80 fiskar på någon timme, spelade in en liten film som jag kan lägga upp när jag kommit hem.

Det var det jag orkade med för idag.

/Ola.

 

Norge dag 1.

DSC_0222

Ni vet den där ån vi skulle titta till…

Vi hittade den och ja den såg minst lika inbjudande ut på plats som den gjorde från satelit men den verkade fullständigt död, inte en fisk vi såg och inte ett vak !

Inte ens skymtade vi en tillstymmelse till nått som kunde härledas till liv…

Väldigt märkligt är bara förnamnet.

DSC_0229

Precis som satelliten visade så smalnade ån av och blev grund för att sedan bilda höljor, djupare än ögat når och som tagen ur en torrflugefiskares våtaste dröm…

DSC_0224

Men vi gav det ett försök, sen två och till och med tre… sen sket vi i det helt enkelt och åkte mot stugan.

Där gick det bättre och vi fiskade oss ner mot sjön efter våra kamrater som redan hunnit klä sig i fiskeutstyr och var i full färd med att ge Harrarna nya läppiercingar.

DSC_0258

Första Öringen var väl inte världens största men som första fisken var det helt ok…

DSC_0244

Andra Öringen var i samma kaliber varpå ett antal Harrar Sikar kom upp i jämn takt och alla hade varit fullgoda matfiskar och inga små, börjat riktigt bra !

/Ola.

NymfÖring…

De låter mest som ett ljud man stöter ur sig vid förkylning, vi kan väl kalla den för en Öring helt enkelt.

DSC_0207

Ikväll hade vi ett införmöte så som vi brukar hemma hos Stefan, efter det mötet blev det en sväng till Borgärdet för att utnyttja de faktum att man ändå var i krokarna… men i Borgärdet gick det inte nått vidare, en massa småharr och Mört/Abborre.

Så jag åkte vidare, mot Tänger för det är ju ändå på hemvägen.

Där däremot var fisken på g, fick ett gäng finare Harrar och fisket avslutades med denna Öring, fin pjäs på kort lina och vekt spö… är rejält imponerad av hur mitt nya Hanak Wave #3 tröttade ut fisken så pass fort, bra ryggrad !

Fisken fick gå tillbaka förstås, fick höra på Facebook att jag var en djurplågare som bara lekte med maten… nu vill ju inte jag lägga ord i någons mun eller ens föra någons talan men jag är ganska säker att den där Öringen var glad att den fick simma därifrån utan att bli ihjälslagen, jag hade nog faktiskt föredragit en lättare ”holmgång” före döden vilken dag som helst och jag tror faktiskt att de gör nog de flesta fiskar med.

Nu blir det inget mer fiske före Norge, nu lär man klämma ur det bästa ur barn och sambo så man klarar av att vara ifrån de några dagar =]

/Ola.

Åska och Sumpröding…

DSC_0192

Långt ifrån målet men många blev det.

Idag var jag iväg och scoutade första tjärnen på listan av de som tids nog ska ge mig den där stora Bäckrödingen, men det blev inte idag… Jag hade förvisso nått lite större på som gick in i näckrosorna och försvann.

DSC_0184

Har börjat köra med två spön när jag sjöfiskar, ett spö med en Streamer/Nymf och ett med en Torrfluga så kan man lätt varva mellan blindfiske och mer riktat på vakande fisk.

Första tjärnen låg lite avsides till, det blev en ganska ordentlig promenad över surmyrar och stundtals tät granskog, detta hade jag i bakhuvudet när åskan började mullra betänkligt på lite avstånd, sen krympte avståndet rejält och en reträtt var att föredra annars hade jag nog fått trycka under nån gran tills det lagt sig, att korsa myrar under åskväder med två kolfiberstänger i händerna är inte att rekommendera om man är nöjd med hur livet för tillfället ter sig !

DSC_0179

Naturligtvis mojnade vinden lagom till åskan drog närmare och det satte genast igång och vakade, vissa vak var riktigt rejäla och de hade varit inom kastavstånd om jag bara vågat stanna, gjorde ett par utlägg med en Streaking Caddis på vägen hem och hade ett par fiskar som gjorde en närmare studie men de var inte i den storlek jag sökte.

DSC_0173

Fiskebonus =]

Så medans regnet tilltog packade jag in mig i bilen och drog hemåt, jag var dock inte helt färdig kände jag och kom på att jag skulle prova ett annat ställe, på hemmaplan mest för att faktiskt få en Bäckröding på bild, en bild där jag är upphovsman.

Nu till det som gjorde dagens fiske än lite intressantare, jag har ingen fungerande telefon för tillfället, något som mest är skönt, inga aviseringar som pockar på uppmärksamhet… men det blir ju lite klurigt nu när man vaggats in i den falska trygghet en telefon kan ge, sambon ville av förklarliga skäl veta var jag tog vägen så en liten titt på kartan gav henne ett avgränsat område för ”Missing people” att börja söka inom.

När jag nu bestämde mig för att prova ett helt annat ställe så blir ju mina markeringar mest ett bekymmer om jag skulle försvunnit, även detta nya ställe ligger riktigt avsides så att någon bara skulle råka hitta mig kan man glömma !

Nu gick det förvisso väl och den nya telefonen ligger på Coop och väntar på upphämtning.

Det ställe jag skulle prova var en liten å där en Bäver varit duktig med byggandet, en liten damm som gjort skogen till en sumpmark och där fisken simmar runt bland trädstammarna och plockar åt sig av det som bjuds, att fiska på dessa är en utmaning i sig.

DSC_0198

Bra ställe att öva kastteknik på !

Otroligt underhållande att vada omkring i denna sumpmark, man vet aldrig om där man sätter foten är fast mark eller om det är löv som drivit ihop och som bara ser fast ut.

Försvann ett par gånger ner i hålrum dolda av löv med vatten upp till naveln och upp bubblade gaser från förruttnelsen vilket gav denna nog så skräckfilmsinspirerande sumpmark ännu en dimension…

DSC_0200

Flitig trädfällare.

Gick även lite längre nerströms, en bit nedom dammen och det såg riktigt giftigt ut stundtals.

Kommer absolut göra nya försök på tjärnarna och ”Bäverbäcken” under semestern, i år ska jag ha den där Bäckrödingen i håvnätet !!

/Ola.

 

 

Brookies…

brook-trout-are-ugly-feature

Bilden är ”snodd” från sidan http://outsmartingfish.com/2015/02/why-i-hate-brook-trout/

Imorgon eftermiddag ska jag ut och försöka lura Bäckröding, bäckröding i lite större format då jag tror mig ha sniffat reda på ett par sjöar som kan ha vad jag söker…

Som jag tidigare skrivit så fick jag nys om att det skulle finnas stor Bäckröding i Rättvik / Boda Fvof  och efter lite detektivarbete tror jag mig ha hittat ett par kandidattjärnar, det lustiga är att jag redan spanat in ån som rinner ur dessa förra året när jag var ute och åkte bil med grabben.

Så imorn blir det till att ladda bilen med ett par spön och dra ut på skogen för ett första försök på dessa storkäftade skapelser så, skitfiske på mig själv !

/Ola.

 

 

Härliga Harrar…

DSC_0135

Ett färggrant exemplar…

Jag lyckades klämma in ett fiskepass mellan barnsövning och min egen sövning…

Det blev en sväng till Borgärdet och jag kom fram strax efter 21.00 och innan jag fått ut spöt var klockan närmare halv tio och jag satte av mot G:a Sågen och efter en del vispande hade jag fått ett par bättre fiskar.

Fisket var ganska trögt, lågvatten och en massa vitfisk överallt så räknar man antalet Mörtar blev ju kvällen en succé, ett par av Mörtarna var dessutom riktigt stridiga och gav en hyfsad kamp på klass 3an.

Innan jag for hem mot Bjurs så tog jag ett besök upp till gränsen mellan vår å och sjön ”Svärdsjön”. där uppe på nacken var det liv och rörelse vill jag lova !

DSC_0153

Inte lätt att fota insekter i flykten men tittar man i nedre högra sektionen så ser man en hel del spår efter de.

Det kläckte en jäkla massa nattsländor och ett stort antal fiskar satte i sig av överflödet, låter som att jag skulle få ett kalasfiske men de som för tillfället åt var av modell… Mört.

Hemvägen var så där härligt dimmig och vacker som den är den här tiden på året, nu när dimmorna dansar över myrar och åkrar till en natt som aldrig blir riktigt mörk, hade jag känt att jag hade tid så hade jag stannat och fotat allt jag såg men då jag hade arbete att gå till bara några timmar senare så blev det mest för mina egna ögon.

DSC_0160

Lingan? Vid sundet mellan Enviksbyn och Linghed.

DSC_0146

Svärdsjön, nacken mot Borgärdetströmmarna.

Hoppas på ett par svängar till Harrarna innan Rörostrippen.

Eller om man skulle ha gjort ett försök på de där stora Bäckrödingarna på Rättvik/Boda´s område, vore kul att få ett större ex av den firren, de man får i bäckarna häromkring är ju oftast inte längre än ett pekfinger… Rekordet på R/B fvof ska vara kring 2 kg, sug på den !

/Ola.