Meny Stäng

Månad: juni 2016

Tänger… och dessa satans #%&”@ Knott !

DSC_0063

Igår Tisdag var jag iväg till Tänger för att rasta Harrarna lite, vill ju inte att de ska komma ur form ;] men där rådde det inte någon brist på knott heller (precis som överallt annars verkar det) helt sjukt hur dessa små vidriga bestraffningar kan vara irriterande, de pressar en verkligen nära kanten av galenskap…

Hur som helst började jag fisket nere vid utloppet då jag fick sällskap vid vattnet av en herre som nyss kommit från Lamborn och han verkade vilja börja högt upp, vilket passade mig bra för jag går helst mot strömmen.

Fisket nedströms vägbron var uselt, ett gäng Mörtar var allt men när jag kom upp en bit byttes Mörtar mot Harrar, precis på nacken ovan bron hörde jag efter att ha vadat ut ungefär mitt i ån ett plask bakom mig… jag hade skrämt en riktigt stor Regnbåge, den måste ha kommit från kraftverksdammen uppströms och på nått vis tagit sig förbi turbiner/högt fall och satte nu fart nedströms, vem vet om vi kanske får chansen att ses igen framöver.

Uppe vid hängbron lossnade det rejält och ett större gäng Harr kom upp, tyvärr ingen riktigt stor men en del i mellanformat.

Nu får det ta och bli semester så man får ta en sväng över gränsen igen, längtar efter lite större fisk !

Nej det får vara nog, hör grabben kinkar på ovanvåningen…

/Ola.

Beckolja & knott…

DSC_1201

 

Om du någon gång ska iväg på fiske och tror dig veta att du har myggmedel i utrustningen kan det vara bra att kolla det så det stämmer, lika kan det vara värt att tänka ett par steg längre ifall det skulle vara ganska lindrigt med ohyra just vid bilen… tänker du då att ”ja men det hör var ju inte så illa” och sen skiter i att ta med dig jackan du tog med hemifrån just för att lindra knott & myggplågan, så kan det vara värt att tänka över även den snilleblixten !

Jag gjorde inte det jag ovan rekommenderar och fick betala för det…

DSC_1275

Kvällens fiske var ett så kallat ”skafferifyllarfiske”, dvs ett besök till fiskevårdsområdets flugfiskesjö Hovtjärn, en tjärn som man visserligen inte kan räkna med att komma hem med fisk ifrån men där chansen helt klart finns.

DSC_1237

Jag hade lovat fisk till midsommarbordet och lovar man nått så ska man i alla fall försöka hålla detta men det är vid just dessa tillfällen man oftast ”nollar” men ikväll var bågarna med på noterna, de som oftast dagtid håller till mitt ute på tjärnen hade nu kommit in mot land, i vissa fall så nära det går utan att stranda så just ikväll behövde man inte vara något kastorakel.

Nått som är tur för mig som knappt får iväg linan bortanför skosnöret…

DSC_1199

Att lista ut vad de åt allt medans ”Småjävlarna” bet loss köttstycken från underarmarna var ingen lätt match, det brukar kunna vara halvknepigt i normala fall men ikväll med en stigande nervpress var det halvt omöjligt, receptet vart tillslut en beige Klinkhammer i storlek 18 och då lossnade fisket, vilket i kombination med att pipröken skingrade knottmolnet gjorde allt så mycket trevligare.

DSC_1230

Det blev allt som allt 4 bågar, varav en fick följa med hem till midsommarbordet, lite skoj var att en av bågarna var en flerårig fisk med hela fenor och en fantastisk kondition.

Det var allt ett bra tag sedan man fick en sådan fajt och då var fisken knappt på kilot.

DSC_1298

Hemfärden var vacker med en horisont som stod i brand…

DSC_0037

 

DSC_0032

Det var det jag hade att bjuda på idag, nu blir det midsommarfirande i bagarna två+ en dag för återhämtning ;]

Överlever jag så kommer ni absolut att märka det !

/Ola.

Marnäs & Borgärdet.

Var iväg en sväng till skogsån Marnäsån och den mer byån Borgärdet igår och i både åarna var det i det närmaste perfekta förhållanden…

Ni får nöja er med denna halv/helkassa filmför denna gång =]

/Ola.

Nygamla material och de senaste kreationerna…

13394129_10154950424357738_2677350725494626074_n

För ett riktigt bra tag sen köpte jag en stump latex/plast vad det nu är som är flat på ena sidan och rund på andra sidan… jag har aldrig riktigt begripit vad jag skulle med den där stumpen till förrns jag såg en bild på en nattsländelarv någon bundit med just detta material.

Flugan hade en lyster som var helt galen, lite halv genomskinlig och väldigt insektslik…så efter att inte ha haft en aning om vad den skulle vara bra till har stumpen nästan tagit slut och ett stort antal olika kreationer har sett dagen ljus =]

13394206_10154950412477738_4260346724779433905_n

En annan av den senaste tidens kreationer är denna baetisnymf, en inte helt exakt kopia av den verkliga insekten men den verkar vara nära nog då den ger en del fisk !

13406750_10154950417677738_7350884050685298741_n

Senaste fantasifostret… en lövmask gjord på Squirmeygummi, kan nog vara nått när regnet piskar genom björkslyn och fisken passar på att tugga i sig av dessa illgröna kryp.

13423808_565139173658363_5864982372261321985_n

Brazzie, Copper John… vet inte riktigt vilket namn jag ska kalla den men den är effektiv, såpass att Markus Hoffman skrev en artikel om den i ”Flugfiske i Norden” om jag inte minns helt fel.

Den kan bindas i alla möjliga storlekar men för min del har den funkat bäst i storlekar kring 16-20 och den ska tydligen vara en höjdare till Rödingen, får ta och leta upp någon och prova den !

13413713_565139123658368_1922279203954448291_n

Killerbug, en fluga som varit given på min ”trenymfrigg” denna vår/försommar och den har gett en hel del fisk, en fluga så enkel men så effektiv och som nu fått en uppfräschning med jiggkrok och ett blyfritt inre.

13419242_565139150325032_728281821757990745_n

 

Sist men inte minst nymfen som gjorde mig till nymfoman, en gång i tiden föredrog även jag torrflugan när jag fiskade…

Jo det är sant, helt och hållet sant faktiskt men allt det där skulle ändra sig när jag började följa med Stefan och gubbarna till Glomma med närområde och jag såg hur de drog fisk på fisk medans jag försökte truga Harrarna med den ena buskiga skapelsen efter den andra med ett magert resultat, så den tredje dagen tog jag emot en ”Lila Tag” och jisses vad skoj det var…!!

Att lägga ut denna i de sjöar vi fiskar i grannlandet brukar resultera i en mer eller mindre bestämd dragning i taffsen och sen en till och en till och en till och en…. vissa år är ”Lila Tag” det enda vi fiskar på och det fångas hundratals Harrar/Sikar samt en och annan Öring.

Med det sagt så fiskar jag fortfarande Torrt men det är enbart när så krävs, och det är oftast i grannlandet, dit jag snart skall återvända för årets andra besök.

 

 

Blixtvisit upp mot Gästrikegränsen.

Det har varit lite fullt upp den senaste tiden, betalt arbete och obetalt arbete på hemmaplan har ju satt sina spår, lägg där till att tjockisen har fimpat sockret (LCHF pigg som tusan i kroppen, helt väck i knoppen) så kan ni kanske förstå att humöret och längtan ut till vattnen var mer än man klarar av att hålla på insidan…

 

Påväg mot åarna så kom jag fram till att Lamborn var det länge sedan jag besökte så det fick bli en sväng upp dit, tror det var ett ganska bra val för jag lyckades lura upp en skaplig Öring och en hel del Harr.

Ån gick hög och var rätt missfärgad, inte precis optimala förhållanden men det verkade som att det fanns fisk som ville äta trotts allt, inte ett vak dock och väldigt lite insekter…

Efter att ha fiskat klart i Lamborn och klockan visade en lägre siffra än jag kunnat gissa så fick det bli en blixtvisit i Tänger på vägen hem, den gick såklart hög den med men vattnet var klart och det kläckte insekter som bara den… Nattsländor i mängder och ett stort antal mindre creamfärgade dagsländor och på sina håll tittade det upp en och annan Gul forsslända :]

Fisket i Tänger gick lite trögare än i Lamborn, kan ha berott på att jag hade en del tidspress (trodde jag) på mig och det blev inte fiskat så jätte effektivt, hoppade över många ställen och satsade på de bästa groparna och vist blev del väl en och annan fisk, en Harr var väl i storleksmässig jämvikt med Öringen på filmen.

………………………

Det märks att det börjar dra ihop sig till säsong, många hör av sig om flugor och det är klart glädjande, vill man vara säker på att få sina flugor till industrisemestern så bör man knåpa ihop ett mail till olaandersson2009@live.se snarast.

Påtal om flugor, jag har ett par beställningar liggande så det är väl dags att ta tag i dessa.

/Ola.

Regnbågar och Tetris…

DSC_1097

Den senaste tiden har varit som det gamla spelet Tetris, klossarna (problemen/saker som skall göra) faller i en bestämd fart och det gäller att få in de så det passar det övriga livet, de senaste dagarna har bitarna som kommer fallande gjort det med en ökad hastighet och frekvens… och igår började de falla i par !

Det började med att arbetsdagen skulle överlevas och efter det skulle jag besiktiga sambons bil och sedan ta denna till fisket, problemet är att jag blev stående på besiktningen med ett bakhjul som höll på att smälla och de övriga var inte långt ifrån… Men varför åker man till besiktningen med så dåliga däck undrar du, ja de undrar jag med men nu var det så och då får problemet lösas.

Nästa problem var att ta sig till det fiske jag skulle ut på (för jag skulle fanimig fiska) min bil var ju inte heller hemma, sambon hade tagit den till grannbyn… hur som helst, ny bil skakas fram och iväg tog jag mig.

Fisket bedrevs i Borgärdet, ett fantastiskt väder och massiva nattsländekläckningar vilket borde ha inneburit vakfest… icke, de som vakade var löjor och småharr och de som högg på nymferna var inte mycket större dem.

Fick en Öring som väl var åt det lite bättre hållet, kring 4-5 hg men på det nya Hanak spöt vart det en fin fight ändå, apropå nya spöt så är jag väldigt nöjd !  för 1400:- ungefär får man ett riktigt trevligt spö för att fiska optimalt med nymfer som jag gör, nu har jag ingen tidigare erfarenhet av just Nymfspön då jag mest fiskat med ”vanliga” spön till ändamålet men jag är nöjd.

DSC_1087

Jag skulle ha haft med mig en ny bekantskap, Viktor Rasjö men då allt strulade och jag inte visste hur det skulle bli med allt så avbokade jag vårt fiske.

Det visade sig dock att Johan hade plockat med honom och nu fick jag stifta en lättare bekantskap med denna herre som visade sig vara en jäkel på de Gröna ;]

Vädret var nog anledningen till det magra resultatet, eller ja mängdmässigt och artmässigt var det inget fel men storleksmässigt var det illa, en Borre på 3 hg och en Öring på 4-5 hg är ju inga jättar…

DSC_1099

 

 

Idag har Tetriset ramlat fortare än normalt och tillvaron därmed inte lika trevlig…

Antalet sätt att få med sig prylarna har varierat stort under åren som gått, från vadarjacka till kina ryggsäcksväst till mindjeväska (helt värdelöst) till en väst igen…nu har jag dumpat västen och satsar nu på ryggsäck istället, en av det vattentäta slaget, nått som kanske ska hjälpa min kamera att överleva ytterligare en tid, det har ju blivit ett par badningar samt regn som trängt igenom den vanliga väskan.

Tanken var att få bort lite skramel och prylar, samt att kunna få med sig mer prylar vilket båda har lösts i och med ryggan, tanken var att köpa en slingbag av valfritt ”bättre” märke men snål som jag är så fick Clas Ohlson stå för prylarna, upptäckte dock fort att det saknades en hel del utvändiga fickor…

Hur löser man det då och samtidigt inte förstör den vattentäta funktionen ? jo man monterar helt enkelt på en till ryggsäck från samma leverantör, en som man köpt tidigare och visat sig helt oduglig men som i denna ”reinkarnation” kom till användning, lite sprättade sömmar och lite nål/tråd så fixade man till snabbfästen och vips hade kapaciteten ökat med precis den mängd som var önskat.

DSC_1110

Det första som märktes med nya säcken var att mina vadningar blev lite äventyrligare nu när jag inte behöver vara nervös att dränka kameran, jag kan verkligen rekommendera denna ryggsäck till allas fiske… den är inte lika smidig som en slingbag men den kostar däremot bara några hundralappar jämfört med en till flera tusenlappar, billig försäkring för din kamera,telefon,plånbok etc etc etc.

DSC_1112

Förra helgen var jag iväg på tillsyn till bla Hovtjärn, inga förbrytare hittades och en Båge synade håven så man får vara nöjd med det resultatet…

DSC_1083

Fisken vakade tyvärr lite långt ut och det var en smula knivigt att lura ut vad de ville ha men tillslut var det en som ville ha en liten svart klinkhammer, jag kan rekommendera ett besök lite senare på dagen eller en bit in på kvällen då jag tror de går lite mer strandnära.

Sen hade jag en lite ”skänkabort” tävling på Facebooksidan och jag valde att ge bort ca 1000 flugor till en kille i högstadieåldern, han verkar med än nöjd :]

Nu är det dags att hoppa till säng för en ny dag i Tetris världen…

/Ola.