Meny Stäng

Månad: januari 2016

Första fisket 2016.

 

DSC_0086

Några månader för tidigt men just på den nacken ser det riktigt bra ut, strax framför där det ”dippar” över är det riktigt bra djup för större fisk att dels ha skydd och en perfekt matplats.

Idag var jag som sagt ut på årets första fiske, ett förutsättningslöst men intressant sådant.

Jag var till nya strömmar som jag inte provat förrän idag och jag får erkänna att det ser riktigt intressant ut om det fiskas i ett behagligare väder med större insektsaktivitet.

DSC_0112

Ån började med ett par riktigt intressanta ”Nackar”

Kan erkänna att det inte lockade nått vidare när jag hoppade ur bilen med duggregn i pannan och en riktigt stark vind som höll på att slita spöstrumpan ur fingrarna, men det är väl det här som skiljer den som är måttligt intresserad från den som måste ut för att behålla någon sorts psykisk balans…

DSC_0072

Flera intressanta djupfickor och bakvatten lokaliserades.

Kring midsommar ska jag absolut hit och prova igen, strömmarna och höljorna håller definitivt stor fisk.

I systemet finns förutom Öring även Abborre och Id så det finns intressanta fiskar att lura.

DSC_0091

Den höljan bara måste hålla fisk !

Nu blir det flugbindning ett tag till men sen ska det undersökas fler åar, några med bäckröding och de är glupska året om =]

Skitfiske på er…

/Ola.

 

Från sjunkbomber till bombplan…

Något krigisk överskrift som däremot betyder något helt annat…

Har gjort ett uppehåll från de tunga nymferna (sjunkbomberna) då jag fått en beställning som delvis innehåller flygmyror, Klinkhammer och Vulgata (bombplanen) nu har turen kommit till den sistnämnda.

DSC_0027

Anledning till att jag brukar kalla dessa för bombplan är väl ganska uppenbar för de som sett de live, stora är de verkligen jämfört med de flesta andra sländor…

 

DSC_0029

Stjärten består av ett slags garn likt antrongarn som är färgat brunt och cream, garnet tvinnas hårt och sen när man släpper på spänningen så korvar den ihop sig till en snygg kropp.

 

DSC_0030

V-formade vingar och ett fallskärmshackel bör få flugan att landa mjukt på ytan samtidigt som krokvalet gör att flugan, tack vare tyngdkraften bör landa med krokböjen neråt varje gång.

 

DSC_0031

 

Dubbar inte hela vägen fram av två anledningar, lättare att knyta på samt att tyngdpunkten flyttas lite bakåt vilket bör göra flugan mindre ”dykbenägen” vid hemtag.

Som jag skrev så innehöll beställningen även flygmyror och då föll valet på Royal Coachman med fallskärmshackel (myror är stora och tunga vilket gör att de ligger lågt i ytfilmen, det ser fallskärmshacklet till att även flugorna gör).

DSC_0021

Men sen band jag även en egen variant…

DSC_0022

 

En fluga som på många sätt liknar en Royal men där de bulliga delarna består av hårt spunnen underpäls av min Norska Skogskattsblandning, den som kardat ur sin katt och sen försökt spola ner det (dum idé) vet att det nästan är omöjligt !

Båda mönstren kommer nog funka fint =]

Det var de det…

/Ola.

Torrfylla…

 

Efter att ha massproducerat en massa tunga bottenkrälare har jag nu kommit till den delen av flugarsenalen som ligger i ytfilmen, kläckarna som man inte kan vara utan.

DSC_0010

Om du undrar över varför rosa tofs så är det just för synligheten, jag är en sån som inte tror att vingfärgen är något avgörande i fiskperspektiv utan lägger mer fokus på att jag själv skall se flugans färd genom strömmarna.

DSC_0006

Näst på tur är olika puppor, då superpuppa först och främst !

/Ola.

 

 

När luft och vatten har samma krispiga klarhet…

Jag har en liten pärla i vårt grannland som jag håller högt.

Det är en liten å som på sitt bredast ställe är kring 4m men över lag knapt hälften, men denna å är djup och den har karvat sig in under strandbankar och grävt sig ner i sedimenten så på sina håll är den flera meter djup och kristallklar.

En å väl lämpad för att smyga runt och fiska på ätande fiskar som ibland står på ett par meters djup, en utmaning i sig att bara få ner flugan till rätt djup.

DSC_0192

 

Jag besökte självfallet denna lilla pärla när jag var till Engerdal i Höstas, en skillnad mot hur det brukar se ut på sommrarna var att vattnet var ännu lite klarare men antalet invånare färre.

Flera av lokalerna stod tomma men där det stod fisk så var det bättre fisk, när jag i detta sammanhang säger stor och bättre så menar jag inte kilosfiskar utan vi är i området 6-7 hg.

Speciellt på en plats där ån fångas upp i en kraftig högersväng, här bildas en stor virvel så fisken står åt alla håll, vissa med nosen nedströms åns riktning och vissa med näsan in mot land, detta gör denna plats riktigt lurig då risken för att bli upptäckt blir långt större än om all fisk stod med nosen uppströms.

DSC_0185

Så även denna gång men jag höll mig lågt och bakom buskage, här fick jag ett antal Harrar kring 5-6 hg och långt ute där bottnen ser mörkare ut gick en riktigt stor fisk men det var knappt att jag fick ner nymferna dit där den stod, närmast land är det ungefär en meter och därute säkert närmare 3 !

Jag förlängde taffsen ett flertal gånger och när jag slutligen med 2 gånger spölängden fick ut ett kast som både var långt nog och flugan sjönk med ”rätt” hastighet så skrämde jag den, den måste ha märkt nått suspekt…

Men det är väl detta som är en del av det hela, man kan inte lyckas med allt för då har man inget att sträva mot.

DSC_0191

I en grop längre uppströms fick jag ett liknande scenario men här var det bara runt 2 m och ån långt smalare vilket gjorde det lite lättar att komma ner till rätt djup och i rätt linje.

Spänningen när man ser flugan komma drivande och fisken börjar styra åt flugans håll är nästan mer än man klarar av, ser man sen det där vita ”blänket” när munnen öppnas och flugan försvinner så är lyckan total, då slår nymferna torrflugefisket med hästlängder.

Att då sträcka upp tafsen och känna tyngden av en tyngre fisk är underbar !

Leta på er en egen pärla i stil med denna och ni kommer förstå vad jag menar, lämna sedan klass 6 spöt i bilen och ta fram klass 2-3 spöt och du kommer se en Harr på halvkilot kämpa lika hårt som en dubbelt så stor.

Skitfiske i vanlig ordning…

/Ola.

Bindbeskrivningar…

För er som följer mig på Fb så vet ni att jag häromdagen publicerade några bilder på hur jag har valt att binda mina frilevande nattsländelarver.

Det är inget revolutionerande egentligen men det blir lite enklare tycker jag, det hela går ut på att stället för att avsluta flugan vid krokögat så jobbar man sig framåt för att sedan gå tillbaka och avsluta flugan i krokböjjen.

Detta gör att man aldrig riskerar att binda över krokögat och hela proceduren med ribbingen blir så mycket enklare då jag är högerhänt, gör man som jag beskriver så kan man hålla i ryggsköldsmaterialet med vänster hand och snurra på ribben med höger hand.

 

DSC_0702

Förse kroken med valfri förtyngning.

DSC_0704

Dubba bakre 2/3.

DSC_0705

Gå fram till ca 2 mm från ögat och bind in ribben där.

DSC_0706

Bind in ryggskölden precis vid ögat.

DSC_0708

Dubba främre 1/3 mot mitten, bind sedan in benen med början med de bakersta.

DSC_0710

Trimma bort resterna av fasanfibrerna och vänd kroken.

DSC_0711

Vik över latexen och ribba bakåt.

DSC_0712

Ribba dig dig bakåt till bakom dubbingen och säkra med en knut.

DSC_0715

Vik fram ryggmaterialet och lägg en liten klick lim i vilken en till knut görs.

DSC_0717

Dra åt.

DSC_0718

Trimma bort ribb och latex, man kan här lämna en snutt latex som fot men jag tycker verkligen inte det behövs.

DSC_0720

Färdigt.

DSC_0722

Snyggt ribbat och ögat är fritt från tråd och lim.

DSC_0758

Inga problem att knyta =]

 

DSC_0764

Med lite fantasi så kan man få ögat till att likna käftarna på den frilevande nattsländelarven som är ett effektivt rovdjur i de små vattenlevandes värld.

 

DSC_0762

 

Och där har ni en nymf vars färgsättning inte är lik originalet men som fungerar oförskämt bra i bla Tänger & Marnäsån, den riktiga larven bör ha oliv/cream bakkropp med en lite mörkare thorax och rygg.

Kom ihåg att fluffa upp dubbingen på undersidan av den bakre dubbingen så ni får till larvens gälar !

…är inte Öringen bara en Gädda med bättre rykte ?

Idag är det den första Januari och bakom oss ligger ett händelserikt år !

Det har varit ett år av tragedier och ett år av framsteg, jag tänker inte gå in på vad dessa ytterligheter handlar om då detta ju är en fiskblogg i första hand och min privata psykolog i sista hand.

Förutom ett par ismetepass och lite flugbindning så var Januari en ganska händelsefattig månad.

DSC_1619

Viktor med en av Gäddorna från Januaris finaste fiske.

DSC_1687

Jag samma dag, med dagens största.

Februari studsade vidare och mellan blöjbyten och umgänge med familjen fick jag in ett par pass på isarna, en av ismetepassen förpassades till Grycken med T Wikberg som fixat en auktion på ett ismetepass och där pengarna gick till välgörenhet.

Min funktion den dagen var helt att serva auktionsvinnaren som sträckåkt från Göteborg bara för att ismete ett par timmar och sedan sträckåka tillbaka till Gbg… skulle kalla det engagemang, och mannen med detta engagemang heter Zeke Gunduz, trevlig kille som visad sig vara en jäkel på att skruva med rullar, både rep och trim utförs som jag kan rekommendera att ni letar upp honom om ni har krånglande utrustning.

DSC_0136

Morgonen bjöd på inte bara fisk utan även n färggrann soluppgång.

DSC_0155

Kallt men vackert.

DSC_0157

DSC_0183

DSC_0215

Zeke drillar en av dagens största.

DSC_0252

Landnings assistans.

DSC_0452

Passande förtäring.

Målet med dagen för Zeke var en Gädda på metern, det lyckades nästan men han verkade nöjd i vilket fall !

Vintern rullade vidare med ett gäng fiskepass utan större resultat, jag och Tobias deltog vid en ismetetävling där vi hamnade i övre halvan på resultatlistan.

inlopp

Det var jäkligt hårdfiskat men vi fick en del smått.

inloppsvik

Vädret var inte på vår sida heller, vatten på isen och riktigt hårda vindbyar gjorde fisket kärvt och inte helt enkelt, inte var det särskilt varmt heller !

Vinter rasar ut i en vår som skulle visa sig hålla i sig bra långt i i sommaren och vidare ut i hösten.

Premiären i Envikens rinnande vatten gav en del fisk, efter att ha gått upp 03.50 och slirat bortöver i 1 dm nysnö så kom jag fram till ett kyligt Tänger och fick till mitt förtret se att jag ändå inte var först på plats, men det blev ändå ett par Harrar.

Borgärdepremiären gick däremot bättre…

borisharr

Fick ett par stiliga Harrar som skulle visa sig vara mina största i ån den sommaren…

borisharr2

Hade jag vetat att efter denna dag skulle ån hålla högvattennivå resten av sommaren så hade jag nog fiskat av den mycket noggrannare.

bricka

Under våren blev jag även Tillsynsman för Bjursås/leksands FVOF & Borgärdets sportfiskeklubb´s vatten, intressant utbildning och ett viktigt uppdrag… har inte behövt bötfälla någon än så länge och det är heller inte min målsättning.

Maj var även den månad då jag fick mitt livs minsta fångst…

caddislarvae

En frilevande nattsländelarv spetsades på en hullingfri Hendskrok under ett sagolikt fiske i Marnäsån, mängder med fisk fångades och ett par riktigt stiliga exemplar dessutom !

marharr

Harren ovan var inte n av de större men den hade en jäkligt lustig mun man kan ana på bilden… såg ut som något helt annat :)

Juni var månaden då mina gamla Sierra vadare byttes ut mot något trevligare !

somligagarmedtrasigaskor

De hade gjort sitt…

Hopper kura

Och byttes mot en Cura/hopper kombo med dubbade vibramsulor, galet bra grepp och ett par skor man kan gå långt med utan att få ont i fötterna !

Juli, månaden för den årliga Norgeresan…

I år var det Öringens år helt klart, många och ganska fina Öringar fångades, jag tappade dessutom något som kan ses som en drömfisk, en ordentligt stor Öring dansade en kort dans innan taffsen gav upp.

oring

oringring

oringihav

troutgills

Nytt för året var att jag och Johan gjorde en visit upp på fjället en dag då vinden slet i mossa och stenar, väl uppe vid sjöarna kapade vinden topparna av vitvågorna och mycket till fiske var det inte att tala om, men motion fick vi :)

utsiktsyd

utsikt

 

hex

johanmatfjall

backholja

Glomma gav Johan en kilosöring och mig sammanbrott, trögt var bara förnamnet och trapporna gav inte mycket, några småöringar var allt.

jagifall

jagigen

fallen2

Tur man har kort i rockärmen, och dessa kan rädda annars usla dagar !

harrihand

harrhandvatten

cropped-harrihand1.jpg

harr

Inga monster måhända men många och skaplig storlek =)

Norge bjöd som vanligt på vackra solnedgångar hundratals Harrar/sikar och en hel driva Öring, jag och Johan hade en trevlig kväll dagen innan toppturen, de silvriga ville verkligen vara med och leka, rekordet blev 14 fiskar på lika många kast, eller om det var 17… orkar inte kolla efter men det var galet !

DSC_0215

nattregn

Till sommaren kommer jag inte kunna vara med hela veckan då det blir för lång tid borta från familjen, däremot kan det bli flera korta turer på 3-4 dagar, en helt ok lösning som vi alla är nöjd med :)

Juli var även den månad då min hemsida blev den ni ser idag, jag tröttnade rejält på Surftown´s korkade redigeringsprogram och jag gick över till WordPress.

Bytte även webbhotell till Dalnix som min barndomsvän/vän Emil Österlund driver, att jag dessutom fick hänga där gratis var ju bara ännu en fin fördel !

Nu kommer jag aldrig tappa text under uppdateringar av bloggen igen då varje inlägg sparas separat och inte som tidigare då man uppdaterade hela sidan.

Augusti kom och jag harvade vidare i hemmavattnen, fick en del finare Harrar men inget överdrivet. semestern övergick i Pappaledighet och mitt flugbindande tog fart, utvecklingen har gått fort och nu är jag en mycket mer slipad flugbindare än för ett år sedan, slänger med ett exempel nedan 😉

med 12243323_10154377373517738_4800203136270811651_n

Kan vara svårt att jämföra men jag känner mig bra mycket säkrare på hantverket idag och det är tack vare Pappaledigheten och pojkens ”middagslurar” som gett möjligheten att sätta sig vid städet timmar dagligen.

utan 848_490363794469235_507048173821566047_n

Utvecklingen är sponsrad av Försäkringskassan/staten, tack som fan för det 😉

Augusti bjöd även på lit fiske i min barndoms åar, strapatser bland Gulbukiga Öringar och mjuktassade Björnar..

DSC_0565 DSC_0575 DSC_0581

Är det något som får fart på min blodpump så är det verkligen pinfärska Björnspår i strandleran, vill helt träffa björnar sittandes i bil !

11825225_10154121250117738_9129516680141622269_n DSC_0362

Besökte även en annan å jag mest fiskade i barndomen och hittade där mörka små glupska Öringar, där och då började jag fundera på om det inte är så att Öringen är en Gädda med bättre rykte…

September innebar ensamfiske i Engerdals kommun…

På grund av tidigare nämnda tråkigheter så valde jag att ställa in årets älgjakt, ett beslut jag inte ångrat en sekund sedan dess, som kompensation för jakten så drog jag i min ensamhet till Norge för en weekends flugfiske i Isterfossen/ Hodalen och Galten/Glöta.

Det är liten idé att gå in på detaljerna, de kan ni läsa om i blogginläggen från den resan men jag kommer kasta upp lite bilder från resan och jag kommer göra en likadan resa nästa år, älgjakten kan vara något som får vänta några år !

DSC_0057

DSC_0063

DSC_0203

DSC_0199

DSC_0183

DSC_0224

DSC_0239

DSC_0326

DSC_0137

Får erkänna att jag var lite nervös att åka iväg själv, inte för att göra illa mig och bli liggande utan för att vara själv så långt hemifrån, en nervositet som visade sig fullständigt grundlös, det var hur underbart som bara helst !

Oktober innebar ett par halvhjärtade Gäddfisken, fick ett par stiliga pjäser men flugfisket lockar mer och blev mer prioriterat…

DSC_0726

DSC_0706

DSC_0728

DSC_0742

 

November/december blev en flugfiskemånader på allvar, ett antal besök i Borgärdet gav både Öring och Harr av bra storlek och upptäckten Squirmey´s gav en hel del Öring, ska bli mycket intressant att se vad de kan ställa till med en mer produktiv tid på året =]

An

IMG_20151120_134254

IMG_20151120_180609

12227766_10154378026907738_4704310452069805426_n

DSC_0788

DSC_0794

12239537_10154378031042738_8414406950694641952_n

DSC_0595

DSC_0780

DSC_0801

DSC_0294

DSC_0300

DSC_0312

 

Och där är vi hemma i nuläget… Hade som förhoppning att jag skulle hinna ut på nyårsafton men tiden räcker inte till allt ibland så jag får ställa om siktet till Bjursvatten ett tag framöver !

Jag vill avsluta med att önska er alla ett riktigt skitfiske år och må ni alla behålla er goda hälsa, och är hälsan sämre så hoppas jag på bättring.

2016 kommer bli ett år då jag kommer trappa upp, på lite olika sätt ni säkert kommer märka av… häng gärna på och om ni vill ha mer kan ni lägga till mig på Instagram heter då Orrholen eller så hittar ni mig på Facebook som Olasfiske.eu.

Skitfiske på er !

/Ola.