Meny Stäng

Månad: december 2015

På fluga 20/12

För ett par dagar sedan var termometern en bit under minus tio,  idag runt 10 grader plus, jag trodde en sväng att vintern faktiskt var kommen men icke…

Fiskesuget blev åter ohanterligt och ännu en gång i år packades bilen och satte av mot Borgärdet, denna gång utan att glömma nått och utan att tvingas vända för man inser att spön,vadare eller vadarskor ligger kvar i uthuset, händer nästan varje gång !

Otroligt irriterande då man bara vill hoppa i det blöta.

På vägen mot Svärdsjö passerar jag inte färre än tre ismetegäng, lite surrealistisk känsla när man själv är på väg ut och flugfiska, att de dessutom stod på is som inte såg ut att existerar gjorde det hela ännu lite märkligare !

Väl framme mött jag en å vackert inramad av kristall och glas, otroligt vackert men självklart lika snorhalt… tungan rätt i mun.

Fisket visade sig vara ännu bättre än vädret och temperaturerna, Öringarna kastade sig över mina Squirmey´s och ”Pepparhusmaskarna” , missade många men fick tillslut fem svart/rödprickiga.

Kastar med en del bilder, tyvärr hade jag inte sinnesnärvaron att koppla ihop kvällens norrsken med de Glödande moln jag såg tidigare under eftermiddagen så jag missade ett riktigt starkt norrsken som annars hade kunnat rama in slutklämmen rätt bra, nu får ni hålla till godo med lite å-öring-is bilder…

DSC_0300

Pumphusströmmen…

DSC_0294

-//-

DSC_0312

Starkt redigerad bild på Öring under drill, rosa Squirmey räddar ännu en tur…

Vill du ha tag på material så finns det på Mayfly.se eller så beställer du färdiga av mig 😉

DSC_0335

Min slitvarg i samma budgetklass allt annat jag äger, ett impulsköp jag gjorde 2014, jag och min bäste och nu avlidne vän gjorde ett takjobb ute i Hosjö.

Det var precis innan vi skulle dra till Norge, Stefan Bengt Johan och jag, kraftigt uttorkad och med ett tillfälligt bortkopplat impulskontroll gjorde att jag gick in på Capricorn och bokade ett Spey Inspire #5, inget jag ångrar idag dock.

Spöt har verkligen gjort det de skulle men får nog sällskap av ett Hanak nymfspö till sommaren 😉

DSC_0344

Julen står för dörren och därmed ett litet uppehåll från krypsvingandet, krypbindandet lär däremot fortgå mellan prinskorvar och ägghalvor.

Nästa flugfiskepass blir troligen på Nyårsafton, klart man ska öppna och stänga vattnet… känns rätt på nått vis.

Skitfiske på er, och tänk på issäkerheten.

/Ola.

 

Världens bästa land ?

 

Har funderat en del på min nuvarande situation och kommit fram till att man är rejält privilegierad att ha möjligheten att gå hemma och dra, med betalt för att ta hand om min avkomma och framtida fiskarkompis.

Att gå hemma och dra är ju en överdrift, det finns åtskilligt att göra men när man inte vill hålla på och vika tvätt, svabba golv och vad det nu må vara så kan man ta en sväng med bilen och titta på sommarens Öringbäckar, hjortronmyrar och sjöar man ännu inte hunnit prova.

Detta gjorde jag idag, kombinerade grabbens sovtid med en skogsvända och jag hittade några pärlor även idag, bilderna får säga sitt…

DSC_0212

Just där i kurvan stod det en mörk, prickig skapelse som föll för en liten nattsländeimitation.

DSC_0204

Även höljan närmast hade en hyresgäst.

DSC_0228

 

Is i samma bäck.

DSC_0235

Lungsjöån, vildmarksån som skulle exploateras av Håbo men som undgick med nöd och näppe, och ett domstolsbeslut… Mycket glad att det gick ”vår” väg och nu finns stora planer för ån, den ska bla restaureras efter flottningsrensningar etc.

DSC_0256

När vi ändå är inte på exploatering och Håbo… Här har vi Fjällgrycken, långvarigt utsatt för småskalig vattenkraft vilket har gett sjön en steril strandlinje, kraftig isvandring och mycket varierande vattenstånd över året. Även om man kan tycka att det ser illa ut och att vattnet är lågt så är det inget emot hur det kommer se ut innan vårflod, isen kommer krökas som pajkanter och grynnorna sticker upp som ryska ubåtar ur isen, under den isen ligger Sikens ägg och en lek som går om intet.

DSC_0249

Sten möter is, samma sterila strandlinje i samma sjö.

DSC_0245

Vanligt jäkla gräs… gillar hur det böljar och frosten gör sitt det med.

Imorgon ska jag fortsätta vara en privilegierad Svensk hemmapappa, binda flugor,elda, byta ett par blöjor och kolla på fiskefilmer… fortsätta mina dagar som statsanställd ett litet tag till =)

Mildväder på ingång… flugfisket hägrar, hoppas på möjlighet !

Skitfiske på er.

/Ola.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minus 14 men ändå inte gett upp hoppt…

…om en sväng till Borgärdet.

Annars så binder jag flugor för brinnande livet och umgås med minimodellen av mig, det är dagar med alla känslors spektrum, speciellt nu när han har en rosslande skällhosta med slem som gör de svårt att andas ibland… behöver nog inte vidareutveckla den beskrivningen.

DSC_0829

För er som följer min Facebooksida som har samma namn som hemsidan så vet ni att jag hade en tävling som avslutades i Fredags, vinnaren blev efter sambons ”dragning” Anders Ahlstrand, hoppas verkligen Anders får användning för flugorna och kanske även asken !

Det kommer fler tävlingar, ev en i samarbete med Mayfly.se men då en ”vän av ordning” poängterade att det inte var lagligt att ha ”lotterier” vilket det ju blir om man bara gillar/delar och sen drar en vinnare så kommer nästa tävling innehålla någon sorts motprestation, troligen får man ge en motivering varför man ska vinna det jag har som tävlingspris, det var en av anledningarna till att tävlingen kortades ner rejält, tappade suget och ville bara få den ur världen, men sen att så många ville delta i tävlingen gjorde att jag tyckte den uppnått sitt syfte.

Annars så börjar ju isarna se riktigt bra ut nu och en ismetepremiär ser ut att kunna bli av inom n inte allt för avlägsen framtid, Gäddfiske har det blivit lite om i år, största anledningen till det är att jag blivit eremit på heltid/halvtid och då passar flugfisket bäst.

DSC_0715

Sen är det mycket naturromantiserande på schemat, i normala fall brukar jag vara så uppstressad i Nov-Dec att jag aldrig har tid att stanna upp och se allt det vackra som sker även i dessa sterila månader… Underbart är att märka hur vackert en låg decembersol målar landskapet med sina sepiaröda strålar samtidigt som dimmorna lättar i dalgångarna, det är på allvar fruktansvärt att man inte hinner se sådant i vanliga fall, att man är så blind !

Sen är det väl de vanliga bekymren, stopp i avlopp, kalla bilar som vägrar starta etc etc, life of the glesbygdsbo…

Nu lär jag återgå till att snyta pojken och ta hand om huset !

Skitfiske till er som är i svängen…

/Ola.