Meny Stäng

Månad: november 2015

Märkliga vita sländor…

Nu börjar det bli lite bitigt om fingrarna får jag erkänna, men det är nått vist med att åka mot strömmarna när det snöar ymnigt, det blir så fel på ett så rätt sätt.

DSC_0805

Flugfiske ska ju vara en sommarsport har jag hört, man ser en massa bilder i de glansiga tidningarna med solbrända grabbar (och numera även tjejer) till fjälls vid en grönskande jock, hållandes en stilig Öring eller dito, man ser sällan någon stå med köldstela fingrar krampaktigt hålla i ett korkhandtag med droppande nästipp… om det nu inte är någon som ska göra en ”grej” av att ta en torrflugeöring i februari, varpå man misslyckas men ändå hissas som hjälte för att man försökte, i tre kast mellan bastubaden.

DSC_0745

Men nu är det ju så att under ytan så kryllar det med liv året runt, vist har sommarens kläckningar gjort att antalet ”vuxna” individer minskat men det rullar alltid runt nån husbyggande nattsländelarv eller dess frilevande dito.

DSC_0801

Av just den anledningen är det väldigt rätt att flugfiska även utanför vanlig säsong, och det kan vara givande.

DSC_0780

Just idag kanske det inte var så fruktansvärt givande rent antalsmässigt men det kan ju likväl bero på att jag fiskad förmiddag i en å som fått massor av smältvatten de senaste dagarna, extra kallt och högt vatten är väl ingen hitt precis !

DSC_0788

Men ett par småöringar blev det allt, en på min pepparhusmask och en på en rosa Squirmey, kul att se att maskarna lockar, hade ett antal nafs som inte fastnade och jag inbillar mig att de var på masken och tuggade =)

DSC_0794

Efter att ha tittat runt och hittat nya ställen som jag av någon anledning hoppat över under mitt tidigare fiske i Borgärdet så vart det hemfärd, med lite tur så blir det fler besök.

Skitfiske på er !

/Ola.

 

Man snubblar alltid över något nytt !

Natten var kall och över bilen låg ett lager hård is, tur att jag fått nya isskrapor från min brors grävfirma, vägarna mot Marnäs var riktigt frystorkade och dammiga, en dammvägg som man bara ser under fina sommarveckor yrde upp bakom mig och när jag passerar Lungsjöån ser jag att den fått sig ett skrovligt lock av is på de lugna partierna.

IMG_20151120_134254

Tanken var att jag skulle testa några av den Squirmys jag snurrat ihop efter att ha fått tag i råmaterialet från Mayfly.se , men vad kommer man på lagom att man svänger in på parkeringen, jo att asken jag stoppat maskarna i ligger kvar hemma på flugbindarbordet… Typiskt var ordet!

IMG_20151120_180333

Frosten krasar under mina fötter när jag går av asfalten för att rigga upp kameran på lämpligt ställe, hade tänkt ta lite bilder med mig som delmotiv…

12239537_10154378031042738_8414406950694641952_n

Lättare sagt än gjort att få nån bild på mig där jag inte ser ut som den Mishelingubbe jag är och inte gör någon ful grimage men tillslut får jag till några som får duga.

IMG_20151120_174131

Något som var ungefär lika lätt var att faktiskt ta sig i position för att kunna fiska vissa strömmar, som jag nämnt tidigare så kör vi med vadningsförbud efter Öringleken och då gäller det att kunna hoppa på stenar dit man ska och lägg då på en hinna av is på nämnda stenar så har du verklig spänning!

Alla bilder på mig helfigur har fotats med fjärrkontroll, vilket jag inte längre har möjlighet att göra… efter att bilden ovan togs och jag precis landat en liten Öring så släpper jag bara fjärren, den stannar ju självfallet inte kvar i luften utan faller och landar i ån, flyter med ett stycke för att sedan sjunka… hjärnsläpp tror jag det kallas !

12243323_10154377373517738_4800203136270811651_n

Men fisket då ?

Nja lite halvklent storleksmässigt men jag tror faktiskt inte det står så mycket större fisk kvar i strömmarna längre utan de har nog samlat upp sig i lugnvattnen för vintern, eller så är det bara jag som är för dålig för att få de.

Men även om inte fisket var så bra rent storleksmässigt så fick jag tid att gå runt och titta till strömmar jag inte fiskat så mycket ännu och där hittade jag riktigt lovande ställen att utforska vidare framåt våren, kul när man tror man vet områdets utbredning men inser att det är så mycket större :)

DSC_0595

När sen solen gick ner fick jag ju ett underbart ljus att fota, träd som lyses upp så de ser ut att stå i brand, samtidigt som det mörka blev mörkare… helt underbart !

12227766_10154378026907738_4704310452069805426_n

 

Ny chans att prova Squirmysárna dyker upp redan på Måndag då jag ev får tillfälle att dra ut på säsongen ytterligare !

Om det nu blir som det är tänkt så ska jag göra lite mer helhjärtade försök i ån lite djupare områden, kolla om det står nått större i djupare och mindre hård ström.

Skitfiske tills dess !

/Ola.

 

 

Heldag.

Eftersom hösten håller i sig och det milda Novembervädret lockar och ropar så blir man ju tvungen att packa ihop prylarna och passa på att förlänga flugfiskesäsongen lite grann nu när tillfälle ges.

Uppstigning 06.00 med en klarvaken pojk, inväntade den gryende dagen och 08.00 drog jag iväg mot Svärdsjö, efter att ha fixat med spön och fräschat till taffsarna så kom Johan och gjorde mig sällskap.

DSC_0409

Tillsammans fiskade vi lite sporadiskt i Pumphusströmmen, Lillån och G:a Sågen, fisket var lite trögt men det klev på någon strööring här och var men någon riktig fart var det inte, men efter att vi druckit kaffe och ljugit en smula så fiskade vi vidare en sväng… Johan skulle dra sig hemåt men jag var inte riktigt färdig så jag drog mig tillbaka till Lillån där jag var med om något som jag bara upplevt med Harr tidigare.

An

I ett litet (ca 2kvm) bakvatten fick jag totalt 7 Öringar, många men knappast av någon betydande storlek… hur det kan komma sig att så många Öringar uppehöll sig på en så begränsad yta hade jag lite svårt att förstå.

pumhusstrommen

Kan tänka mig att det är för att Öringarna satts ut i närheten i somras och de verkar inte ha känt sig tvungen att sprida ut sig utan hade det rätt bra där de var.

pumhusstrommen2

Lite senare hittade jag en grupp Harrar längre ner i Pumphusströmmen där ett par av de var av lite roligare storlek samt en större som inte ville komma in för fotografering.

Fisket var som man kanske kan säga, långt över vad jag förväntade mig, även om det nu inte stod fisk överallt men fläckvis var det fler än vad jag trodde var möjligt, kul med nya erfarenheter och vad som mer är skoj är hur överlägsna de för mig nya semirealistiska flugorna var, snittstorleken på Öringen var dock lite tråkig men de växer väl till sig :)

Alla utom en Öring togs på antingen pepparhusmasken eller frilevande nattsländelarv men svart thorax/grå bakkropp och brun rygg, kanske uppfattas som skryt (vilket det ju knappast är, möjligen marknadsföring 😉 ) men de är galet lika originalet… Tänk om man bara hade kommit på mönstren själv =)

DSC_0858

 

 

Nu till ett pryltips… Brukar inte hända ofta att jag hittar prylar som i efterhand visat sig vara så oumbärlig som denna lilla pryl, en liten spöhållare helt enkelt… Med denna slipper man nypa fast spöt med armhålan och riskera att man dippar ner spöt i strömmen/backen och man kan knyta tafsar med båda händerna fria, för att inte tala om när man ska fota något flyktigt och snabt behöver få händerna fria för att svinga upp kameran :)

Nu ska ni inte tro att jag är sponsrade av Smith Creek (vore ju nått)  men denna pryl kommer ni inte ångra att ni köper !

Avslutningsvis vill jag tipsa er alla om en nystartad nätbutik…

940

 

Snuskigt billiga Hendskrokar, squirmylegs (för att binda maskimitationer, jo det är fortfarande flugfiske) samt Nymfspön/rullar från bla Cortland och Hanak.

Det får vara nog för idag, det skvallras om att vintern är på väg… får hoppas att det är just bara ogrundat skvaller för jag är inte riktigt klar att lägga spöt på hyllan, å andra sidan så tål ju spön både minusgrader och snö 😉

Skitfiske på er.

/Ola.

 

 

Fiske i Borgärdet och en liten pudel…

Till att börja med så lära jag erkänna en sak, jag har farit med osanningar och annat tok !

Det handlar om Borgärdet och hur man får fiska, fram tills styrelsemötet i förra veckan levde jag med den villfarelsen att Borgärdet likt alla andra vatten klappade igen helt 1/9… det var inte riktigt så !

Nog blev/ir det förbud även i Borgärdet, på Öring men inte på Harr… helt förbjudet blir det ett par veckor i Oktober för att sedan öppna med vadningförbud idag 1/11, om någon i likhet med mig har missat fiske pga vad dem läst på hemsidan eller Facebook så är jag hemskt ledsen över detta =/

Nästa år är det ett förslag på tapeten att tillåta fiske på Harr från 16/5 till 31/12 utan uppehåll så nästa år kan ni höstfiska skitan av er i vackra Borgärdet 😉

Nu till dagens fiske…

Jag lyckades kila in lite fiske mellan alla firande av att min slitna och oatraktiva fysiska kropp blir hela 32 år gammal, och ja jag trodde faktiskt ett tag att jag inte skulle bli äldre än 30 men jag hade bevisligen fel !

Fisket gick över förväntan vill jag mena, redan i första forsen krokade jag en lite Öring i 30 cm ca klassen vilket följde upp med ytterligare ett par mindre Öringar i G:a sågen där jag även hittade en Harr i ett bakvatten…

DSC_0127

Genomgående kan man väl säga att det inte var någon jätte storlek på fisken men man kan heller inte fiska helt rätt och riktigt när man inte har möjligheten att vada ut till de bästa ställena och kan man inte stå i rätt positioner kan man inte fiska vattnet helt effektivt men det får gå, blir lite mer spänning när man är tvungen att hoppa på hala stenar 😉

DSC_0195

Det var en riktigt trevlig dag med skönt väder och det kläckt en stor mängd Bäcksländor i den värmande Novembersolen men det var klent med fisk som visade intresse för dessa spinkiga varelser, det som funkade bäst var glädjande nog mina ”Husbyggande nattsländelarver” med pepparskal :)

DSC_0696

4 av 7 på dessa och resten på frilevande dito…

DSC_0887

 

Utöver de jag fick så hade jag självfallet ett flertal dragningar samt tappade ett par mindre, får tycka att det är ett helt ok resultat för att vara så här sent på året.

Det bästa är att de förutspår en mild vinter så med lite tur så ska jag nog kunna klämma in ett gäng besök innan nyår sätter ett permanent stopp för området… men då öppnar Bjurs/Leksands rinnande vatten istället så vill man så kan man flugfiska året runt 😉

Får se hur det blir med den saken !

Skitfiske på er alla till dess, och vill ni ha flugor i stil med de ovan är det bara att maila, har iof en liten köbildning vid städet men pojken sover ju regelbundet så det ska inte ta allt för lång tid att komma ikapp 😉

/Ola.