Meny Stäng

Månad: juli 2015 (sida 1 av 4)

Är högvattnet det nya normala ?

Igår Onsdag fick jag lite tid att dra iväg med flugspön faststrippade på huven och denna gång hade jag siktet ställt på Borgärdesströmmarna på vinst och förlust då vattenföringen är av det höga slaget, eller om det som tidigare var högvatten snart får anses vara det nya normala, klimatförändringarna sägs ju ge mer nederbörd och då kommer ju våra åar/älvar att växa…

Det som är bra med Borgärdet är att även om det som nu råder högvatten så finns det oftast minst en eller ett par strömmar man kan ha bra fiske i och så även idag.

hemsidan3

Det började med mitt favorit hål, eller ja det är två gropar som ligger precis bredvid varandra och som kan fiskas av från samma position, där fick jag två hyfsade Harrar tämligen omgående.

DSC_0222

Sen gick jag vidare till en ström som binder samman de två huvudfårorna och där hittade jag ytterligare ett par Öringar och jag hade påhälsning av åns lite större innevånare, jag ska inte tråka ut er om hur jag lyckades sumpa även detta större exemplar, ni har nog fått nog av sånt i år =/

Vidare fiskades Gamla Sågforsen och Järnbroforsen helt utan resultat, eller ja om man gillar Mört och Löja så gick det finfint !

hemsidan2

Tillbaka till favoritgroparna lyckades jag lura ytterligare två större Harrar, därefter spändes spöna fast på huven och jag drog väst och sedan norr… till Tänger, men hit ska ni inte åka ! de släpper på riktigt bra med vatten ur Balungen och strömmen är i det närmaste ofiskbar.

Jag gjorde några halvtappra försök men insåg att det inte var nån idé när man inte kom åt de bra ställena och när man knappt klarade att vada, rullsten och hårt pressande vatten är ett bra recept om man vill bada och slippa äga en fungerande kamera, telefon och nycklar till bilen…

Men jag var nöjd, jag hade ju fått 4 arter varav en hyfsad Harr så nu ville jag ha en Röding, men då jag bor där jag bor finns bara inplanterad fisk eller Bäckröding som är en nordamerikans invasiv art som hittat till en bäck jag tidigare fiskat bra med större Öring, sedan Rödingarna tog över så har Öringen i det närmaste försvunnit som på så många andra ställen, men nu var det ju Röding jag ville ha och här skulle jag hitta den.

hemsidan1

Då det var ett par år sedan jag gick till höljorna jag hade i sikte så vart jag riktigt förvånad när vattnet mötte mig långt från meanderkurvorna jag visste låg där, allt var dränkt… Bäver såklart tänkte jag lite grinigt men sen såg jag vaken, överallt vakade det. kring trädstammar under rötter kvistar och bredvid lingonris.

Jag var inte längre lika grinig, Bävern hade skapat en våtmark där fisken verkligen trivdes och jisses vad fisk jag fick.

Kastade ut min överviktiga wollybugger (som jag inte tror kan kallas wollybugger då den har kalvsvans och en fyllig kropp, dessutom konskalle) och Rödingarna för som pilar för att attackera, från flera meters håll kom små svallvågor lite lik de Gäddor vid näckrosfiske skapar, men de vågorna kan kasta änder på rygg, dessa små pilar skulle nog på sin höjd välta en Danica :)

Rödingarna var inte särskilt stora, som de brukar… de blir för många på liten yta, men här finns det säkert större exemplar då de har en större yta att leva på, jag tror mig veta var jag ska leta efter dem.

Denna å mynnar nämligen ur två mindre tjärnar och Bäckrödingen har en fäbless för källan till den å de bor i och det är oftast här man hittar de större exemplaren, jag ska bara känna att jag har tid att utforska dessa små prickar på kartan… det finns ju så många andra åar jag vill undersöka före :)

En speciellt, den ligger en bra bit från närmaste vägar så en längre promenad kommer krävas, jag kommer ihåg hur jag i ungdomen (ja jag vet hur det låter) när jag åkte hit med mopeden, fick börja tidigt och extra soppa fick tas med.

Väl framme så fick man knalla sig svettig och på den tiden var jag rädd för det mesta, mörker, vargar, björnar och det mesta andra så jag var inte helt bekväm med att vara så långt från vägar och andra människor men väl framme hade jag inget problem med att koppla bort mina rädslor.

Där flöt ån fram med vackra forsar, höljor med v formade utlopp där det nästan alltid stod nått större som jag ibland fick komma till tals med, djupa ytterkurvor där svart vatten blandas med rötter från de träd som hänger ut över stranden och skymmer solen, det är där kroktjyvarna stod, de som högg och omedelbart snärjde in sig i tjocka rötter.

Det spelade sällan någon roll om man vid motrycket satte tokpress, de gick fast oavsett…

Vet inte riktigt varför jag inte varit dit på länge, tror att rykten om en större avverkning som inte gått så snyggt till kan förklara saken delvis… vet inte om jag vill komma tillbaka och se ett kalhygge ända fram till ”mina” kroktjyvars gömställen, misstänker dessutom att det har körts en del i ån.

Vi får se hur det blir, kanske ska man lämna ån till minnet.

Skitfiske på er.

/Ola.

Slöjda handtag…

Igår fick jag ett infall att jag skulle åtgärda en sak som inte blev riktigt så bra när jag bytte handtag på ”Nymfspöt”, nämligen att handtaget vart lite för grovt och i längden jobbigt att hantera.

rodnreellusteboan

Klicka på bilden så ser ni hur ursprunget ser ut…

Så ut i garaget och varva upp dremeln för här skulle det fingerpassas handtag, men först lär man rita på var man ska slipa annars kan det bli lite hur som helst, vilket är ganska enkelt.

Man tar tag i handtaget som man brukar hålla det när man fiskar, sen tar man en penna och ritar av fingrar och alla andra delar av handen som har kontakt med handtaget.

Sen är det bara att slipa bort material där man tidigare ritat konturerna efter handen, resultatet för min del blev ett helt galet skönt handtag.

rodnreel2rodnreel

Lite svårt att se på bilder kanske men det handtag som tidigare varit tjock otympligt ligger nu som gjutet i handen !

Nu ska det bara provas i skarpt läge men jag skulle gissa att det inte vart sämre i vilket fall som helt, får hoppas man kan klämma in lite fiske snart… gärna en dag då man inte är zombietrött och låser in nycklar mm i bilen 😉

Troligen blir det då ett besök till Svansjöarna med Pontonbåten…

 

Skitfiske på er.

/Ola.

Fisket som aldrig blev av…

Sedan i onsdags har jag gått och laddat för att åka till Våmhus och röja av fäbon och sen ta en sväng ner till Våmån för att kolla om det fanns några bitvilliga Harr och/eller Öringar.

Röjningen gick prima och sen skulle det fiskas, eftersom Våmhus inte är med i I-fiske så kändes det lite motigt att leta på ett papperfiskekort… så jag tänkte ta ett par kast i nån å närmare hemma.

Ån som jag tänkte slå till på fick bli Marnäsån så jag åkte upp och in en bakväg som går på bakvägen ån, kläder byttes och spö riggas…

Ut i ån och känner precis hur jävla trött jag är… suckar djupt och inser att det inte är nån ide att ens försöka, det får bli en annan dag tänkte jag.

Tillbaka vid bilen känner jag hur blodsockret förmodligen inte längre är mätbart och lite ilska hoppar upp, kastar in telefonen i framrutan, jackan i baksätet och hör ett svagt surr, tänker inte mer på det…

Slänger igen bakdörren och suger tag i förardörren… den är låst, känner en flashback från Norge, när jag tappade drömmöringen…

Samma tomhet som då och jag inser att mobilen ligger i framrutan, jackan med nycklarna i baksätet… första tanken var krossa bakrutan men inser att jag är ju ändå Bjursing och en bakruta är dyra grejer !

Sååå fram med Mcgyver ur bakhuvudet, och ut i skogen med gipskniven jag turligt hade liggandes i skåpet, hur jag sen gör för att göra inbrott i min egen bil tänker jag inte tala om men dörren hoppade upp till slut  och jag kunde fara hemåt.

Inte en fisk men en lärpenning rikare var dagen resultat :)

 

Skitfiske på er !

/Ola.

2015 Juli

15:
Landat, fortfarande nöjd !

Har plockat fram lite bilder från veckan som ni inte sett än, slänger upp de utan inbördes ordning och heller inte
i ordning vad gäller veckodagar osv.
Får erkänna att jag fortfarande är lika nöjd med vår Norge vecka, även om vädret var lite grinigt så fick vi iaf
bra med fisk och framförallt väldigt mycket Öring, något vi normala fall inte ser så gott om !

steffojohan

Stefan & Johan.

stefanobengt

Bengt & Stefan.

johan

Johan.

harr2

Harrhona…

nattfiske

Nattfiske kring 03.30, ett lätt duggregn och en del vak.

harr

Ännu en Harrhona.

steffojohanberg

Johan & Stefan.

stefan

Stefan.

harr3

C&R.

steffomecigarr

Bengt hade med sig ”Cubaner”, snacka om skillnad på röka och röka !

vagskvalp

Lite vågskvalp…

Lite bilder som sagt, ni får hålla er nöjda med de så länge.
På Lördag ska jag upp till Våmhus och röjja på vår fäbodtomt och resten av området uppe på ”Näsberg” , väl där funderar jag på om
inte man skulle ha tagit en tur till Våmån eller närliggande tjärn/sjö.
Var ett tag sen man provade och då gick det ju sådär… får kolla om man känner nån som kan tipsa om bättre ställen :)

Så på Lördag eller senast Söndag bör ni ha rapport om hur det blev med det !

Skitfiske på er tills dess.

/Ola.
10:
Dag 7.
Sista rycket…

jagifall

Så kom sista fiskedagen för den här gången…
Jag och Johan tog en liten tripp till Glommas övre delar och då vitvattnen och skifferfallen.
Fisket bland skifferblocken var väl inte det bästa men herre gud vilken natur !
Vatten så klart så det saknas rättvisa ord för att beskriva dess klarhet, flytande glas vore den närmaste beskrivning som
går att få till men ändå…

jagigen

Vi lyckades fixa ett par Öringar i bakvattnen  men inget särskillt stort och vi drog snart vidare till nästa fors uppströms
men även där var fisket trögt, vi drog vidare och tillslut lyckades Johan bärga en riktigt stilig Öring i en annan del av
älven.

fallen2

Jag däremot hade inte fått nått som man kunne vara ens i närheten av stolt för så efter att ha lämnat av Johan så drog
jag vidare till ett ställe som brukar vara säkert, vilket det ju var även idag.

harrihand

Ett par skapliga Harrar nöjde jag mig med och åkte hem för att kasta i mig lite käk…

harrhandvatten

Efter att ha tinat upp någorlunda vid kaminen så var det dags att åter dra på sig de kalla vadarna för ett sista pass med
pontonbåten, jag hade ju lovat fisk så det var bara att försöka fixa nått litet.
Ett gäng sikar kom därför med hem till stugan och ett antal fina Harrar fick friheten, nu återstår bara att slänga sig i
sängen och sova en sväng sen en snabb städning och evakuering av stugan för att sedan blåsa hemåt till ett par väldigt
efterlängtade personer :)

Veckan har förutom att vara ohygligt kall och att jag tappade en riktigt stor Öring, varit riktigt bra !
Lite klent med riktigt stora fiskar men en hel del fisk i mellanklassen.
Att vi slapp upprepa förra årets olidliga hetta är jag verkligen glad för, den var på intet vis behaglig…

Det kommer säkert komma upp fler bilder när jag kommit hem, landat och gått igenom minneskortet så vill ni se mer
från årets resa så är det bara att göra en ny titt inom kort !

Skitfiske på er…

/Ola.

9:
Dag 6.
Om en isbjörn flög förbi…

…Så hade jag inte blivit så oerhört förvånad !

backholja

För idag var jag och Johan upp på fjället för att prova fjällsjöarna och håarna där uppe.
Det var en rätt utmanande väg upp på fjället nerifrån dalen men när man väl kom upp så var det en rätt enkel promenad
fram till sjöarna, det som däremot ställde till det var vädret !

johanmatfjall

För det blåste nått så otroligt, vi lyckades fiska lite i håarna på vägen mot första sjön och där fick vi ett gäng mindre
Öringar men väl framme vid sjön vi hade tänkt fokusera på så blåste det i det närmaste storm och såklart regnade det
, inte så lite heller för den delen…

hex

Vi blev inte särskillt långvariga där uppe och nån bättre fisk fick vi inte av en rätt enkel anledning, vi fick inte ut
prylarna ens i närheten av vad som hade behövts,  med stelfrusna fingrar och regnet piskande ansiktet så vände vi ner
mot den lite lugnare dalen igen.

utsikt

Passade på att ta lite utsiktsbilder innan kameran åkte ner i väskan permanent, risken för vattenskada var
överhängande idag men väskan verkar ha stått pall trotts slagregn i ett antal timmar.

utsiktsyd

Oavsett om fisket där uppe, en bit ovan trädgränsen just idag inte var det bästa… eller om allt bara berodde på vädret
så var promenaden absolut värd mödan, en helt otrolig utsikt över vår och närliggande dalgångar kompenserade med
råge för fisket.

johanholja

Väl nere i stugan och efter att ha tvångsmatat kaminen med ved så var vi redo för nya drabbningar och då fick det bli
ett besök där jag tappade min stora härom dagen, den jag tappade verkar förtfarande ha lite ont efter min piercing eller
så var den inte lika lättlurad en andra gång !
Men ett gäng andra individer av betydligt mer smickrande eller blygsamt midjemått (beroende på hur man är lagd) såg
händer och håv innan friheten vart återgiven, för de flesta… en Öring fick följa med hem för att bli huvudrätt i en av
sommarens kommande grillningar, sjukt gott med grillad Öring !

oringring


Nu sitter vi och laddar för ett tredje pass, ser ut att bli en sväng i ån och/eller vadning i sjön för min del.
Om det blir stordåd eller om vädret tillåter vidare fotografering så kan det nog bli lite mer skrivet ikväll…ni märker nog!

Skitfiske på er allihop.

/Ola.

8:
Dag 5.
Flytring & ett galet fiske…

pool12strand

Igår kväll var vi ner och vadade i hemmasjön med klent resultat, Stefan däremot fortsatte en bra bit längre än vad vi
gjorde och hade ett jäkligt fint fiske och således blev det sjösättning på motsatt sida sjön med ringarna/båten idag.
Det fina fisket höll verkligen i sig kan man säga !
En otrolig mängd Harr Sik & ett gäng hyfsade Öringar, Johan hade dessutom en riktigt stöddig fisk på som i vanlig
ordning inte kom upp till fotografering…
Vädret samt att jag satt i pontonbåten gjorde att några bilder på fiskar inte blev av, fick iof inga jättar men en del
Harr kring 40 cm och någon större fick bli avkrokade vid båten.

stefanbengtfjall

Grått och kallt kan sammanfatta dagen, hade inte fisket varit vad det var så hade en kojjdag varit att föredra…
Sitter hemma nu och ryser till och från med en kyla som sitter i märgen och med händer vita och stela.
Med en uteteperatur på kring 5-6 grader slipper man iaf svettas men jag tar hellre årets svalka än förra årets svinhetta
och sönderbränd hud.

Trotts de låga temperaturerna så kläcker det jäkligt med sländor, allt från Caenis, Baetis & upp till Vulgata kläcker
och då i både brun och en olivfärgad variant… fisken är med på noterna och med dagens kläckningar i bakhuvudet så
testade vi 2012 års succe sjö, med samma skitdåliga resultat som alla år efter 2012…

uddepaudde

Inte ett hugg och endast ett vak som glimmade förbi i ögonvrån.
Kanske inte behöver säga att vi inte blev långvariga… Jag och Johan åkte tillbaka till samma sjö som i morse fast en
liten bit ifrån förmiddagens fiske och även här gick det galet bra !

upppaberget

Fick till ett ökat rekord på antalen kast som ger fisk i rad, nuvarande rekord är dagsfärskt och lyder 14 firrar,
av blandade arter och storlekar… rätt sjukt egentligen !

Imorgon ska jag upp på berget ni ser i bakgrunden ovan…
Jag och Johan ser det ut att bli och väl uppe på höjden har vi 3 sjöar och ett par höljor vi ska prova, de ska enligt vår
hyresvärd kunna hysa en del finare Öringar.
Vi får väl se hur det blir med den saken :)
Det spelar faktiskt inte nån större roll om vi får nått, det är iaf nått annat och sjöar vi inte tidigare testat !

Imorn får vi veta, hålla gärna en tumme !
Skitfiske på er…

/Ola.
7:
Dag 4.
Å fiske, klart myggfritt !

oring

Idag har vi delat upp oss två och två igen och fiskat ån som rinner ur hemmasjön och sjön nedströmms,
ån är inte stor nog att rymma oss alla på samma sträckor så jag och Johan fiskade från utloppet på Hemmasjön och
ner till sjön nedströmms och Bengt + Stefan fiskade från nästa sjö och nedströmms.

johanstenbro

Fisket var lite varierande, jag hade vad jag kunne tycka ett helt ok fiske, vist inga jättar men antalet Öringar var helt ok.
En lite större synade håvnätet tillslut, det var inte lätt att navigera flugorna dit man ville med en vind som stundtals var
uppe i stormstyrka men ibland när man inte krokade tag i videriset så hoppade det på en guling.

holja

Fördelen med att det blåste och då inte så lite var att alla små vampyrer vart förpassade till buskagen, tror jag räknade
in ett myggbett på en hel dag, det är färre än man normalt får inne när man skriver på hemsidan :)

stenbro

Efter lite mat och en nubbe så var de dags för sjöfiske i hemmasjön, jag som fått smak på det här med streamerfiske tog
med mig klass 7 spöt och streamerlådan, och vart såklart utan… inte för att det gick skitbra för resten av grabbarna men
de fick iaf fisk, trögt är bara förnamnet och än kyligare väder är på g !

Vart vi tar vägen imorgon är lite oklart, nått lär vi hitta på… Glomma är ett allternativ som lockar, de övre delarna för
möjligheten att tjecknymffiska, den är perfekt för de fisket !
Eller utloppet ur Arsunden nere vi Röros, vet inte hur älven är där men de vore kul med nått nytt.
Fördelen med älvfiske är att man alltid kan lyckas med fisket även om inte det kläcker, nymfer finns det alltid och får
man möjligheten att tjecknymfa så kommer det komma upp fisk 😉

Hur det blir med detta får vi allt se men jag hoppas ta mig upp på fjället på Torsdag, vete fan om de kommer vara nå
bättre fiske än här nere i dalen men det är iaf nått annat !

Skitfiske på er, och mig…

/Ola.

6:
Dag 3.

nattregn

Dag tre inleds med nattfiske, eller om det nu var dag två som fick lite förlängning, därom kan tvistas.
Hur som haver så var jag och Johan ner och provade sjön och ån en sväng.

johansistaholja

Ån gav inget resultat, förutom 300 myggbett och ett piskrapp i ansiktet…

johanharr

Sjön däremot gav en Harr till Johan och en Öring till mig.

johannatt

Trött som få avbröt vi fisket och knatade hem runt 04.00
Uppstigning var inte många timmar senare, kl 08.00 var det dags att slå sig ner vid köksbordet och ser grånande berg
med tunga moln som mössa.
Efter att ha inväntat en av oss som var väldigt trött gjorde att vi inte kom iväg förrän 11.00 och då var regnet redan över
oss och torkarna fick jobba bra på väg till nya sjön.

Stället vi prövade idag var ingen höjdare till en början, alla fick fisk utom undertecknad och en viss leda började få
fäste i mig, då äntligen ett livstecken fortplantade sig i spöklingan.
Den glädjen skulle visa sig kortvarig för ett luftsprång senare var linan tom och spöt uträtat… en fin fisk på kilot eller
strax över var åter fri !
Efter att ha förbannat ett flertal gudar och satt på en  svart ”Wollybugger” lägger jag ut linan med sikte på ett par
vattenväxter, då suger det åter till i linan och nu har något RIKTIGT stort tagit flugan…
Det blir en vild tillställning, ner i sjögräset och vidare, rusning rakt emot båten där den vänder upp en bredsida som
heter duga ! Absolut över 2 kg hinner jag tänka innan den laddar på en rusning rakt ifrån mig, Öring släpar mig en  bit
innan jag känner ett litet klick och hur spöt sprätter upp mot mig… jag vet på en hundra dels sekund att tafsen är brusten
och en riktigt stor Öring precis har glidit ur händerna på mig…
Jag sjunker ihop i stolen och lutar tillbaka huvudet, för att tomt stirra upp i en blygrå himmel och med regndroppar som
bildar små öar på mina glasögon känner jag inget annat än en bottenlös tomhet, mitt livs Öring (hitils) gick fri.

Efter att ha käkat, slappat och laddat om så åkte Stefan & Bengt till en sjö jag tröttnat en hel del på så jag stod över,
Jag och Johan höll oss på hemmaplan, vilket jag inte skulle ångra en sekund !
Massor av Öring föll för min ”Wollybugger” med en topp på ca 7 hg men mest kring halvkilot…
Ett par Harrar fattade tycke för nyss nämnda och även de var ok, inga kilosfisk men iaf 6-7 hg.
Jag kommenterar inte de bilder jag lägger upp nedan för ni ser säkert vad de föreställer :)

blurrytrout

bro

googo

harrihand

lada

oringihav

troutgills

 

 

 

2015 Juni

22.
Slakregn och 40+ Harr…

Idag yxades det in ett fiskepass och det blev Borgärdet som fick stå värd…
Meeen vädret, ja det var inget vidare om man ska underdriva det hela, det hällde ner över ån och därmed mig.
Monsunregn och kameror passar dåligt ihop men Harren var delvis på g :)

Vattennivån var fortfarande på en alldeles för hög nivå för att vara i min smak men det fanns platser som var lite mer lik
det jag är van vid och där fick jag även de 4 Harrar som blev turens enda… dock var de lite trevligare än vad som varit
standard de senaste svängarna till åarna, 3 st på mellan 40-45 cm och en kring 30 cm.
Samtliga tagna på samma kvadratmeter, älskar åns djupare småfickor, där gömmer sig trevliga överaskningar !

Det har varit ett jäkla tjat om höga flöden men det här är inge kul nå mer… säsongen regnar bort, i fjol var de torka,
aldrig är det precis lagom en hel säsong.
Får hoppas på bättring, i dagsläge så är det nog bara Lungsjöån som håller normalflöde.

Påväg hem så upphörde regnet allt eftersom jag närmade mig Bjurs…
Väl hemma på gården var det torr backe, får ta och köpa ett vattentätt hus till systemaren om det ska fortsätta såhär.

Skitfiske…
/Ola.

18.
Midsommar, Vulgata och en längtan efter torrflugefiske :)

Midsommaren står för dörren och i vanlig ordning så följer vädret den givna mallen som vi alla vid det här laget har
vant oss vid att avsky, växlande mellan skurar och mulet !
Värmen vill inte heller den infinna sig och därmed så kommer heller inte insektslivet igång, nått som inte bara är tråkigt
för de som snöat in på torrfluga utan skogfågeln får nog ett dåligt år de med…
Men men, nu är det tur att midsommar just inte innebär ”mitten av sommaren”  för hade det varit på det viset så hade
nog ångestnivåerna nått nya höjder framöver.
Nej nog är detta bara början än, Vulgatan ”Rocken” eller vad du nu vill kalla den, verkar även den ligga lågt.
Den senaste veckan har jag jobbat borta i Änge och då med prima utsikt över Rogsjön och idag var det en liten
Vulgatakläckning i viken men sen kom regnet och det slutade kläcka rätt omgående, Måsarna fick sig ett skrovmål
och ett antal vak visade att firrarna var med på noterna.

Spegelblanka Rogsjön. (mobilkamera)

I Tisdags var det ett gäng såna här gynnare på besök.

Min arbetsplats denna vecka :)

Den stundande Norgeresan är nu inte långt bort, och inte för att jinxa nått men i år kan det vara så att vi hamnar mitt i
prick för Vulgatakläckningarna i Röros.
Förra året och året före det hade en varm vår med tidig snösmältning men i år liksom våren 2012 var en kall och blöt
historia, den som följt mig länge vet ju att just 2012 var ett riktigt bra år 😉
Men som sagt, jag vill inte måla luftslott i huvudet men en sak jag vet är iaf, att i ån precis innan mynningen till Sjön
står Öringarna och Harrarna uppradade, redo för mina Streaking Caddis.
Ni läste rätt, jag är ingen utpräglad nymftok, även jag uppskattar det estetiska i att se fisken bryta ytan och plocka
insekter, men jag fiskar bara torrt när det är motiverat vilket innebär 10-20% av flugfisketiden.
Vi får alltså hoppas att jag inte behöver mina Knott och Caenis imitationer i år…

Fisket under helgen ?
Ja du jag känner på mig att det kommer bli lite skralt med den varan men helt fritt från fiskerelaterade aktiviteter lär det
knappast bli men nog kommer det bli mest umgänge med familj, sill och ett par öl :)

Ni som ska ut får gärna höra av er hur det går för er, alltid kul när ni visar att det finns människor bakom siffrorna,
siffror som på senaste tid har ökat markant och det är som sig bör sommartids, dock ökar siffrorna från år till år och
snittet är mellan 100-200 besök per dag :)

Tack för att ni tar er tid att kolla vad jag skriver och undrar ni något så är det som sagt bara att höra av er !
Olaandersson2009@live.se är mailadressen, annars är det bara att höra av er på Facebook.

Skitfiske på er och Glad Midsommar!

/Ola.

13.
Nu finns det vatten att fiska i…

Idag var jag uppe med tuppen och drog en sväng bort till Svärdsjö i hopp om att ån var fiskbar och ja fläckvis var
den ju det och där det inte var vitskum lyckades jag lura upp ett par Harrar.

Ån har dessutom fyllt på med de inte så önskade Löjan och Mörten.
Tråkigt så det förslår… snacka om att Borgärdet har regnat bort än så länge, får hoppas vattennivåerna tar och skärper
till sig snart, jag vet ju att när ån funkar så är den svårslagen !

Så då gjorde jag som ett par ggr tidigare, spände på spöt på huvens vakumspöhållare och drog till Marnäs.
Där gick det bra som brukligt, det var även där högvatten men absolut fiskbart och vist fanns det fisk där man provade :)

Provade de övre delarna idag, brukar ofast fiska de nedre delarna…
Det skiljer sig en del mellan dessa delar och här är det mest grusbotten med enstaka fallna träd som utgör prima
ståndplatser.

Här hittade jag ett par Harrar, i djupfåran närmast land hade de radat upp sig :)

Samma här, precis under stod dagens sista…

Tråkigt med högvatten men det kläckte en hel del insekter idag, vid Marnäs var ”Gul forsslända” talrik och en del
Nattsländor flög i ryckiga äggläggande rörelser.
Det som funkade för mig var div Nattsländepuppor främst i rostgul nyans.

Sen fick jag ju prova mina nya vadare och jisses en sån skillnad, hur fan har jag överlevs alla dessa år med filtsula ?
Hur kommer det sig att jag inte snubblat omkull å drunknat i Tänger ?
Det här med vibram och dubbar var grejer det ! nu har man fäste både i vattnet och på land, trodde att nitarna skulle
lämna fula rivmärken på i prinsip allt man klev på men det var ingen fara så länge man inte gör piruetter :)
Sen att jag nu har en storlek som tillåter att man rör sig, klättrar i slänter ochgår ner på knä gjorde inte saken sämre,
för att inte tala om att man kliver ur ån UTAN att vara blöt :)
Galet nöjd är ordet !

Nu får vi allt hoppas på uppehåll den närmaste tiden så åarna sjunker till i närheten av normalläge så vi kan fiska
i våra åar i den nivån de gör sig bäst !

Skitfiske i vanlig ordning…

/Ola.

7.
Regnet faller och åarna stiger…

Lustigt väder för tillfället !
Det går knapt en dag utan minst en störtskur med vattendroppar stora som sylthinkar men omväxlande hagel.
När det är sånt här väder så gör det inte så mycket att man inte har haft tid att dansa med Harrarna, vist det är väl det
man helst gör och i veckan ska jag ut på ett djupvadande pass i valfri å.

En annan sak som inträffat är att jag inte kommer köra luffarlooken någon längre tid då jag fått ”spons” på ett par nya
och det lutar åt att jag lämnar mina Sierra cc3 och ger mig på Vision ”Kura” med ”Hopper” skor, och hoppas således att dessa fyller sin funktion lika länge som mina CC3 ór.

 

Som ni ser så blir det normalhöjd på de nya vadarna, Sierra brallorna var av lågmodell och i vissa lägen, främst vid sjöfisket i Norge så märker man begränsningarna med låga byxor… ibland behöver man kunna vada de där sista 30cm
för att nå ut till sandgrunden, eller för att ta sig över ån eller vad som helst !

Påtal om Norge, så börjar suget komma!
Men jag ska verkligen inte bygga upp några ohållbara förhoppningar i år som jag gjorde på förra årets resa…
Den resan gick inte precis som jag hade hoppats och det gjorde mig lite besviken får jag erkänna, det blir lätt så när man
bygger upp ohållbara luftslott och sen sätter värme och trögt fiske käppar i hjulen.
Dessutom behöver jag inte ha ångest över att semestern snart är slut för min ledighet övergår i föräldraledighet som
varar året ut och vidare in i Mars 2016 😉

Ni som varit ut och trottsat vattenmassorna får gärna höra av er hur det gått :)
Och jag kommer uppdatera inom inte allt för många dagar då med ett utlåtande om vad jag tycker om mina nya
följeslagare !

Skitfiske på er…

/Ola.

Somliga går med trasiga skor…

Ibland blir man lite trött på sig själv, tillex när Jaktia hade utförsäljning och typ 50% på reapriset som även det låg på
50% och redan då sjöng mina Sierra vadare på sista versen och ett par Simsvadare med skor gick för under tusenlappen
och att jag då och där inte hade råd (ansåg iaf jag) och därför avstod.
Troligen hade jag rätt i bedömningen av min privatekonomi och hade jag varit 5 år yngre så hade jag förmodligen levt
resten av den månaden på nudlar och vatten iförda ett par Sims vadare…

Nu sjunger det inte längre om mina Sierra vadare, nu hörs ett sladrigt flapprande om vänster skon och den högra tiger
stilla…  det som började med att jag inte hade råd att köpa nya vadare har nu gått över i nått som kan liknas vid en
nyfikenhet om hur länge prylarna ens kommer hålla ihop !
Förhoppningen är att prylarna ska överleva ännu en sommar :)

Den senaste tiden har det kommit en smula regn kan man väl ledigt säga !
Detta har fyllt åarna med mer vatten än vad som är nödvändigt, skönt med tanke på att jag har en del att göra så fiske
hinns ändå inte med.
Ni som ändå trotsar vattenmassorna och ger er ut få ha ett riktigt skitfiske :)
Ser fram emot när Borgärdets vattenföring skärpt till sig och vattenmängden gått ner en del… då ska vi se om inte
storharry är hemma och hungrig :)

/Ola.

 

2015 April-Maj

Maj:

31.
En kort turné…

Idag fick jag chansen till att dra på en lite längre fisketurné än vanligt, om än till välkända ”hemmavatten”.
Att vakna och höra att det mullrar i taket ger ju inte en såndär upp och hoppa känsla direkt men man vet att när man väl står där
så finns inget regn, då finns inget annat än nappindikatordelen av linan och handen som känselspröt och taktpinne metodiskt svingande
framför en orkester av sten, trä och vatten.
Första ån eller delen av ån att ”spelas” blev Borgärdet men det blevlite av en besvikelse, Falu kommun har nog inte gjort sin tillsyn av
dammluckorna på ett tag så de bästa bakvattnen var antingen torrlagda eller överbyggda av en meter vitskummande, vårflodsliknande
fors som gjorde det omöjligt att fiska i endera fall.
Lyckades hitta en skaplig Abborre i strömmen mellan pumphusdammen och g:a sågen men det var allt !

Så då var det fram med sugkopparna och dra vidare mot Tänger, men jag tog vägen över klockarnäs och där vid bron var svalorna som
tokiga, nått kläckte i ösregnet och jag stannade för att prova.
Det resulterade i att en svala höll på att klippa spöt och att jag fick två mindre Harrar på en baetisnymf…

Väl uppe i Tänger fick jag se att kraftverken inte hållit igen på den nederbörd som fallit under natten, ån hade rest sig minst 30 cm sen sist
och var nu verkligen inte lättvadad, eller särskillt lättfiskad men skam den som inte ger det ett ärligt försök !
Så ett försök gjordes men resultatet vart skralt… två Harrar och en, nattsländelarv =)

Efter att ha petat loss larven, gjort ett försök att korsa ån på det vanliga stället utan att ha vågat fullfölja nyss nämnda vadning…
Där tog jag mitt förnuft till fånga och spännde på spöt till hållarna och funderade om jag skulle åka norr, mot Lamborn eller väst, till
Marnäs… det blev Marnäs, dels för att det är på vägen hem och dels för att ån är bra trevlig :)

Och här var det bra fart i Harren, att det ska behöva vara så att när det är klent fiske i Tänger/Lamborn så är det oftast bra fiske i Marnäs.
Idag blev det hela 14 Harrar på ett par timmars svingande i åns säregna natur.
En av de saker jag älskar mest med Marnäs är att åns ståndplattser är så tydligt markerade, det hade lika gärna kunnat sitta små flaggor
med fisksymboler på och vid ett par tillfällen gjorde jag vadslagningar med mig själv, där kommer nr 9 och kanske 10 upp, och ja på ett
ställe kom även nr 11 och 12 upp inom samma kvadratmeter :)

Dagens Marnäsharrar var inte direkt stora men bara att man kan få detta antal och ändå i hyfsad storlek ett år efter att ån i princip
var torrlagd av Håbo är imponerande !
Vilka kämpar, vilka överlevare :)

Nu ligger en ny arbetsvecka i startgroparna, en av få detta år… Går hem på Pappaledighet v28 och kommer vara i statens tjänst fram till
mars nästa år, jag har inga fantasier att det kommer vara en räkmacka men det ska bli skönt att göra nått annat en sväng.

Skitfiske på er tills nästa livstecken.

/Ola.

27.
Att inte kunna hoppa in i bilen och dra…

Kan nog summera den senaste tiden rätt bra, mycket att göra på hemmaplan men dop, minnesstund och en ett problem med bilar…
Vi kan börja med bilen, min gamla L200 har åkt på körförbud vilket gjorde att den ställdes åt sidan och en ny gjorde entré.
Den nya är en källa till huvudbry/huvudvärk, men då jag fick den gratis så kan man tänka sig att skruva en hel del, vilket jag gjort,
och därför har jag inte tagit mig nånstanns…

Men nu har jag äntligen kommit iväg på lite fiske, och först ut vart en sväng till Borgärdet.
Där var det ganska oljämn vattenföring , vissa strömmar var nästan torra medans andra var i ”vårflodsmode” och jag tröttnade rätt
fort men lyckades rädda namnet med ett par små fiskar av båda sorter.
Vad gör man då när fisket är trögt och ideér är få ? jo man spänner på ”sugkopparna” på bilen och drar vidare !

Och vidare innebar Tänger… ska man vara petig så är det mer ”tillbaka och lite norrut” men hur som.
Det var rätt beslut skulle det visa sig :)
Jäklar vad Harren var på g !!
Redan innan vägbron hade jag fått 6 Harrar av helt ok mått och sen rullade det på i den stilen hela vägen upp till gångbron.

Den senaste tiden har jag fått ett ökat intresse av att titta på vad fisken faktiskt äter och då menar jag inte vad som flyter förbi på ytan
utan vad som sitter på stenarna i vattnet och detta tror jag var reseptet för dagen.
En hydropsyche med grå bakkropp och svart framdel i storlek 16-18 är oerhört talrika i denna å och det var just dessa som de flesta
Harrarna satte i sig, tillsammans med en kvick liten rackare som jag ännu inte hittat namnet på.

Påväg tillbaka till bilen, nöjd och belåten med kvällens avslutning i favoritån fick jag dessutom en stilig solnegång på köpet…
Som vanligt så motsvarar ju inte fotot verkligheten men ganska nära :)

Fick se en lite tråkig sak… den gamla ”flugtjyven” trädet med otaliga flugriggar på sina grenar, trädet jag förbannat för att den blockerat
fina bakvatten, den där irriterande risbusken där man kunne utöka sin draglåda bara genom en snabb vadning är borta !!
Nu känns det oerhört tomt när inte detta ”skatbo” står där och ger ån välbehövlig skugga.
Jag misstänker tyvärr att det inte är den enda förändringen som är påväg kring denna å…

På tal om förändringar !
Håbo vindkraft… ja ni vet, det där skitföretaget som torrlagt både Marnäsån och Fjällgrycksån och som ansökt om att få bygga ett
kraftverk i Lungsjöån, har nu dragit tillbaka sin ansökan :)
Detta troligen för att det såg hopplöst ut, alla instanser sa blankt nej och en viss oppinion emot deras planer har ju funnits !
Nu är Lungsjöån säkrad och en stor renovering kommer nu att sättas igång, där snackar vi skillnad 😉

Sen har även min ”Mässing” dykt upp !
Så nu är jag tillsynsman på riktigt i Bjursås/Leksands Fvof och Borgärdets sträcka i Svärdsjövattendraget.

Det var allt för idag.
Skitfiske i vanlig ordning !

/Ola.

16.
Premiär i Borgärdet.

I dessa dagar avlöser premiärerna varandra och idag var det färsta tillåtna dagen i Borgärdet och resultatet var bättre än förväntat.
Till en början gick det riktigt dåligt, trött som en gnu i migration och med stora problem att fokusera tankarna missade jag ett flertal
hugg och jag började tvivla som så många ggr förr.
Vadningsförbudet ställde till det ytterligare dock är det en bra grej men de ställen man ville komma åt var omöjliga att fiska på ett
effektivt sätt och med det så är de bästa ställena ofiskade !
Jag lyckade dock lura upp sammalagt 4 Harrar varav 2 var helt ok och en var riktigt fin :)

Största idag.

God tvåa.

Trea eller fyran, hursomhelst så var dem nästan identiska.

Efter fisket grillade vi korv och ljög lite om Harrar som aldrig nådde håven, Öringar som gäckade flugan mm.
Trevlig start för säsongen, tror det kommer komma upp stor Harr i år, hoppas knipa en kilos i år 😉

Vattenföringen för tillfället få klassas som hög och strömt, kommer nog förbli så en tid verkar det som.
Efter fisket var det raka vägen hem för att försöka få liv i nya bilen, men vi är lite halv dåliga vänner just nu…
Den är orkeslös och trött, vad det beror på håller ja på och felsöker men får jag till det så är silverpilen till salu 😉

Skitfiske på er som ska ut !

/Ola.

11.
Helgen i backspegeln.

Som jag skrivit tidigare så är det lite körigt för tillfället… dels är det därför jag skriver här på måndagen när jag fiskade i Lördags !
Som sagt så är det fullt schema framöver, i lördags var det städdag i Borgärdet kl 10.00 så det blev till att gå upp med tuppen.
Något som inte visade sig så svårt då Assar vaknar 05.00, klarvaken !

Väl framme efter att ha gjort den numera nästan obligatoriska handbromssvängen för att hämta det man nu har glömt och behöver, idag
var denna nödvändighet mina polaroidbrillor, så gick fisket över förväntan.
Ett antal Harrar som inte gett sig hän till leken ännu och en liten Öring blev resultatet, det var rätt kinkigt att hinna med i huggen idag.

Vattnet var klart och fint med solen som lysten upp bottnen gjorde att man inte behövde bli överraskad av stora stenar och det
kombinerat med att jag nu blivit med vadarstav (gav upp min sista tillstymelse av ungdom för säkerheten) och med det har jag blivit
gubbe på heltid och på allvar… men jäklar vad gött det är att ha det där tredje benet :)

På vägen genom byn på väg tillbaka till bilen stötte jag på byns fisketyllsynsman, en trevlig prick och tiden sparng iväg när saker som
fågelholkar, minkfällor, harrutsättningar, fisket före kraftstationernas tid osv och det slutade med att jag fick skynda mig vidare mot
Borgärdet, det hade som vanligt när man råkar på den mannen sprungit iväg en hel del tid !

Väl i Borgärdet delade vi upp oss på lite olika sysslor, ett gäng fick äran att rensa åstränderna på ”Lord Calvert” flaskor och det gjorde
de väldigt bra, såpass att resultatet blev 62 st kvartingar samt en driva järntråd efter kanotklubben och ett par stolar…
Det där med bruka och släng där du står verkar fortsatt leva vidare i Svärdsjöbyggden, med det sagt så menar jag inte att vi är bättre i
Bjurs, långt ifrån !

På Lördag är det dags att ta premiär svängen till denna pärla !
Hoppas på regn och rusk så nymferna kan få dansa relativt ostört 😉

Som sagt så hoppas jag ni har överseende med att det blir lite glest här… jag är översvämmad med saker som måste göras med hus, bilar
och vore inte de illa nog så är det en del att fundera över i och med att min bästa vän, min högerarm, grabben som var som min bror
har lämnat oss och vi som nu sörjer vet att vi inte får göra det ostört…
Så man kan lugnt säga att det är skit just nu !

Sen ska sonen döpas, men det är iaf nått bra =)

Jag försöker klämma in fiske även om tiden är knapp.

Skitfiske på er som har det lugnare !!

/Ola.

1:a Maj…

Äntligen…!
Länge har vi väntat och nu är det ultimata vårtecknet här, fisket i Envikens rinnande vatten är nu åter tillåtet.
Flugor har knutits, utrustningen setts över (dock med grava brister och fel) och med väckarklockan uppskruvad på 03.50 så
var vi iväg, även i år med lite snö längs vägen… i Attjebo låg ett heltäckande lager men sen var det mest sporadiskt.

Morgonen bjöd som vanligt på en fin vy över ängarna mot Dådran.

Väl framme i Tänger fick jag till min förvåning se att jag inte var först på något vis :)
Det stod redan ett gäng parkerad och höll på att göra sig redo, medans jag gjorde mig i ordning så kom ”Lambo Tony” rullandes på
en cykel påväg hem från majbrasor och umgänge, alltid kul att träffa på den karln !
Eftersom det redan var ett gäng på plats så knallade jag upp till sista forsen innan hängbron, fisket var lite trögt… det högg men det
var ordentligt försiktigt och att fastna ville de ej, hade ett par mindre fiskar på men de släppte tämligen omgående.

Sen kom Johan och vi knallade neröver för att fiska oss upp från sjön.
Där nere gick det lite bättre och ett par Harrar kom upp innan vägbron…

Ovanför vägbron krokade johan en liten Öring och fem minuter senare kom gänget som var på plats före mig gåendes
med ett par lite större Öringar dinglandes så de verkar ha haft ett bra fisket uppåt kraftverket.

Efter ytterligare ett antal kast och lite fiskande uppe i Björkarnas knoppar packade vi in oss i pickupén och drog vidare upp till
Lamborn, även där var det ett gäng på plats… Fattade det inte förrän nu i efterhand att det var Ludde och hans kamrater !
Jag misstänker att jag lider av ansiktsblindhet och har riktigt svårt för att känna igen folk… om det nu inte är kungen,reinfeldt eller
någon annan riktigt omskriven människa, då kanske det går :)
Påtal om grabbarna torrt så verkade det även ha funkat med torrfluga, kul och lite otippat !

Efter Lamborn var vi en aning trötta i både huvud och knopp och eftersom ingen mack eller affär öppnade förrän kl 11.00 så fick
vi ta och fördriva lite tid innan vi åkte mot Marnäs, så då fick det bli en snabbvisit ner till Kolningsån.
En ganska okänd pärla som ser bättre ut än vad den är, forsen här hotades även med utbyggnad för ett par år sedan men kraftbolaget
fick som tur är avslag !

Här vadade vi runt och gjorde av med ännu mer energi, och fisket började kännas jobbigt och då vet man att det är dags att inta energi.
När jag vadade runt så blev jag lite förvånad över hur djupt det var fläckvis och att här måste det stå stor fisk, vid rätt tillfälle så ska det
nog gå att lura upp någon finare Öring och förhoppningsvis får jag tillfälle att prova lite längre fram i sommar, kring midsommar
vore optimalt :)

Bilden ovan har väldigt lite med nått att göra förutom att jag tyckte det blev ett lite halvsnyggt foto…

Så efter att ha provat Kolningsån så svingade vi förbi Coop och inhandlade lite energi och sen var det dags för Marnäsån.
Vi slog till på de nedre delarna av Marnäs, då vi misstänkte att de övre delarna var rätt överbefolkade…
Här nere är ån bredare men grundare så man får leta gropar och fickor där det kan stå fisk, eftersom jag har letat i ett antal år så
är det inga större problem att hitta dessa gropar.

Vid en bro längre nedströmms finns det ett par gropar som är intressanta och där träffade jag mycket riktigt på en lite trevligare
Harr och tappade ytterligare 2…  det tråkiga med detta avsnitt är att ån har rensats på sten troligen under flottarepoken och utmed
stränderna ligger det rejäla stenar som jag mycket hellre hade sett ligga ute i ån för att skapa djup och ståndplatser !

Ännu ett träd utan mening men som bidrar till att göra Marnäsån till vad den är.

Denna å borde vara en prioritet av länsstyrelsen att göra något bra med, tillex en restaurering på samma vis som är föreslaget för
Lungsjöån.
Marnäsån skulle nog svara bra på en sådan åtgärd och folk skulle ytterligare få upp ögonen för denna trollska skogspärla !

Efter att vi fiskat oss mer än nöjda så packade vi ihop och jag körde Johan till sin bil, parkerad i Rönndalen och jag drog mig mot
Bjurs igen men när jag närmade mig Fjällgrycksbo fick jag ett infall av att åka och göra ett prov i Ärtån.
Efter ett snabbt spöbyte knöt jag på en lite Wollybugger och började rota runt i Ärtåns Aléfärgade vatten och till slut var det en liten
prickig som inte kunne motstå frestelsen :)

Och när jag kom till denna blankfläck fick jag se hur en av åns lite större Öringar var upp och synade flugan…
Den tog aldrig men den höll sig strax bakom och lite djupare än flugan i vad som kändes som en evighet men max handlade om
2 sekunder !
Klart tillräckligt för att ge benen karatär av överkokt spagetti och ett nervdarr av mått, Öringen gjorde inga fler inspektioner oavsett
hur många flugbyten jag gjorde, den var som uppslukad av bottnen och frågan är om den alls existerat ?
Med tanke på att jag de senaste 11 timmarna stirrat på en indikator och kaffe som enda vättska så kan jag inte svära att mina ögon såg
vad jag mins men jag ska återvända och kanske kan jag då berätta om Öringen stod kvar eller om jag farit med osanning…

Nu ska jag försöka bota spänningshuvudvärk och träningsvärk i höger axel så tills nästa gång…
Skitfiske på er !

/Ola.

April:

26.
Ett jäkla elände…

Den senaste tiden har präglats av en massa elände, en mycket nära vän har lämnat oss samtidigt som min lille kelgris
Sixten (katt) började må dåligt och var även han tvungen att lämna oss för samma ställe som min vän.
Detta har gjort att fiske inte riktigt har blivit av, inte alls faktiskt… men det blir ändring på det nu till helgen !
På Fredag får man börja fiska i Envikens rinnande vatten igen så det blir en turné Enviken runt.
Trotts all skit så har det blivit ett par flugor bundna iaf…

Först ut en Zebranymf strl 18.

Nattsländelarv av någon sort.

Haröra ”Rusty orange”

Nattsländelarv annan modell.

Detta var några av de som bands och som ska blötas redan på fredag med nästan säkert resultat :)
Har även snurrat ihop ett par beställningar som bla innehåller varianter av ovanstående nymfer !
Så vill ni beställa flugor speciellt lämpade för Envikens olika vatten så är det bara att säga till så kan jag knåpa ihop ett gäng.
Kan även binda specialare bara jag får en bild på vad jag ska binda, dock ska erkännas att nymfer är det jag kan bäst.

Som sagt, på Fredag börjar äntligen flugfisket på allvar !
Behöver troligen inte ytterligare poängtera hur mycket jag längtar men helvete… Har längtat länge nu :)

Skitfiske på er, hur och var ni än ska fiska.
/Ola.

3.
Flugfiskefredag…

I alla år så långt jag kan minnas har Långfredagen gått ut på fiske av ett givet slag dvs angling/ismete och oftast har
just fisket haft en sekundär funktion och rusdrycker den primära !
Men något har hänt, vissa säger att det beror på åldern, andra på att förståndet äntligen kommit ikapp och oavsett vad
som stämmer så har rusdryckerna fasats ut och fisket har tagit över som det primära.
I normala fall så isfiskar jag ungefär som alla andra men i år så har flugorna och det nygamla spöt ropat för starkt och
jag har därför idag varit ute och plaskat runt i ett par olika åar, en för mig helt ny och den andra nygammal !

En å gömd helt öppet.
Det finns åar man vet om, man vet ungefär var man ska fiska och hur stor fisk man kommer få.
Sen finns det åtminstone för mig ett fåtal åar som jag vet om men av någon anledning aldrig har provat, ån för dagen
finns så nära som en mil plus någon kilometer men ändå har den flugit/flutit under radarn…
Jag syftar på Lusteboån, en i Bjursmått riktigt stor å med ömsom fors och lugnvatten med Gäddpotential.
Den strömmande del jag fiskade idag gav ingen fisk men jag tror verkligen att det kan vara intressant när temperaturen
knallar uppåt !
Bör tilläggas att spöts extra 2 fot verkligen kändes, förstår inte hur jag klarat mig utan tidigare :)

Nästa å… en å vackrare än någon i området, som gjorde för flugfiske med djupa poler blandat med jämna stryk, stora
stenar och med forsnackar som gjorda för att fjolla ut en torrfluga på :)

Nu är det iof vårflod men det är inte så högt vatten för det, på bilden ovan ser vi poolen jag hade dagens enda kontakt
med Öring, en liten gulbukig kreation med svarta prickar som verkligen inte ville träffa mig på nära håll.
Poolen är en dröm för en nymffiskare som mig, två strömmar kommer in och förenas i ett bakvatten med ett djup på
ledigt 1.5 meter i vilket en Öring bra mycket större än 2hg får plats utan skavsår !

Ännu en å att återvända till vid gynsammare temperaturer och med mer fart i insektslivet, trott att det flög runt en del
bäcksländor redan nu.
Som ni ser så är det rätt vitt på backen och kallt i vattnet men jag är hur nöjd som helt med ett hugg för nu är äntligen
flugfisket igång för året och det är inte ens en månad till 1:a maj.
Gissa om man är taggad för Tänger/Lamborn/Marnäs samt div andra intressanta strömmande partier 😉

Skitfiske och Glad Påsk på er kära och högt uppskattade läsare !

/Ola.

2015 Jan-Mars

Mars:

29.

Fiskefritt ?

Ja det beror lite på hur man vill se på saker och ting, fiskefritt är det aldrig uppe i huvudet men fiskat har jag icke.
Ett självvalt beslut beroende på att jag vill flugfiska och de kan ja inte, inte där jag vill iaf !
Men jag har fixat lite med nymfspöt, det är i stortsett klart, fattas bara lite klarlack över längdmarkeringar och text sen är det redo för
danns med Harrar och Öringar (eller vad som nu hoppar på).

För den som undrar lite vad som är så speciellt med nymfspöt/n så är de i regel långa, detta är tex 11 fot och väldigt mjukt i klass 3
och anledningen till det är först räckvidd, 11 fot gör att man kan leda nymferna mer exakt lite längre från kroppen vilket skämmer
mindre då det fiske jag utför går ut på att  man gör korta kast 1-2 spölängder och vadar sig i position.
Mjukt är det för att ta upp knyckar och hastiga ryck från fisk/are då taffsarna är tunna, kring 0.14-0.10 mm och har man ett spö med
”topp” aktion så kan det bli lite fler taffsbrott.
Namnet då ? N.O.D står för Nymph or die, låter skitlöjligt och det vet jag men det är mer som en reaktion mot tofflugefiskarnas motsvarighet
D.O.D som då står för Dry or die, vilket i mina ögon är en störtlöjlig filosofi jag är mer (Det som för stunden fungerar or die)…
Trampade säkert på ömma tår, sorry isf ! men folk får göra vad dem känner för och är då torrfluga det du känner för så varsego :)

Nästa helg är det påsk och då ska jag fiska, får se om det finns bärande isar annars blir det en sväng med NOD påken till ett för mig nytt
vatten här i närheten… jodå dem finns 😉
Har på känn att det ska gå att lura upp ett par chysta Öringar där !

Skitfiske på er som är ute och må dem stora besöka er…

/Ola.

Kommer nog bli alla tiders !

Spöbyggnad & Möte

Den senaste tiden har det inte fiskats så mycket, var ut på ismete i Söndags med siktet på en tjärn som visade sig vara landlös, åkte till
Ärtsjön och den såg heller inge trevlig ut så det fick bli Sälgtjärn, det blåste vågrätt och kallt som satan var det…
Vi fick två små snipor jag å Johan Ivemyr innan vi packade ihop och gav fan it.

Sen har det varit årsmöte för Borgärdets sportfiskeklubb där jag utsågs till suppleant.
Det som är värt att nämnn är att det blir en fiskutsättning i år då ekonomin ser betydligt ljusare ut än tidigare !
Och att dammen vid g:a sågen skall rivas och ersättas av en spegeldamm 30 meter uppströms vilket ger lite mer strömmande vatten och
att vandringshindret avhjälps :)

Sen håller jag på och bygger om ett gammalt ”No name” Nymphspö 11 fot klass 3 som hade ett handtag utom rim och reson vilket har
gjort att de aldrig använts tidigare men nu är det gamla handtaget bortskuret och ett nytt har svarvats till av Turkisk valnöt samt presskork
och i en mer hanterbar längd.

Även ”fighting butten” är i längsta laget, tyckte jag först tills jag inser att det ger ett skönt stöd åt handleden när man håller spöt i
tjecknymph possition, kommer nog spara den som den är än så länge, kan ju alltid kortas senare om man ångrar sig :)

Måste man tillägga att suget efter Harren börjar anta ohälsosamma nivåer ?

Skitfiske på er !

/Ola.

17.
Ny Tillsynsman lämnade bageriet…

Helgen som var bjöd på strålande väder, fick många fina bilder av folk som satt och hade det bra på isarna lite varstanns runtom
Dalom men själv satte jag ner mitt lite för välgödda arsel på en av Församlingshemmets stolar kl 09.30 på Lördag morgon med
en bok om att bli Tillsynsman.

Ordet Tillsynsman klingar nog lite illa i mångas öron men de gamla tidernas smygande i buskar, slåss med åror och kasta folk i
vattnet är som tur är över, dagens Tillsynsman ska ses mer som Fiskevårdsområdesföreningens ansikte utåt, och det är så jag tänker
jobba !
Fick lära mig en hel del saker jag inte hade en aning om, klart värt besväret och roddandet i privatlivet.

Annars har det ju inte blivit så mycket fiske gjort den senaste tiden, pojken tar en del tid i besittning… hur kul som helst iof så jag grinar
inte men till helgen kanske man kan hinna med ett snortidigtinnansoluppgångsfiskepass på någon väl utvald tjärn !
Sen så räknar man ner till 1:a Maj :)
Har tröttnat en heldel på isfisket om sanningen ska ut där, men det är vad som bjuds så man tackar och tar emot.

Nått jag däremot har hunnit med är barnvagnspromenader så här kommer ett par bilder…

Lisstjärns utlopp…

Kvarnån, Rogsjöns näst största tillflöde.

Samma å som ovan, våris som klamrar sig fast vid sjunkvirket… dags att inse att våren är här !

Det får väl vara nog för denna gång, hoppas ha tid att binda lite flugor framöver, börjar bli en orderstock som skall tas tag
i vid tillfälle.
Trodde väl aldrig jag skulle börja kränga flugor egentligen men det kommer in förfrågningar :)
Vet att jag sa att det skulle tävlas ut en ask och jag har inte glömt av vad jag skrivit, har dock inte kommit på hur tävlingen skall
utformas riktigt än, kommer troligen bli en gissa ån/sjön grej !

Skitfiske på er…

/Ola.

7.
Ismete tävling för Barncancerfonden.

Dagen börjar med uppstigning 03.15 för att till ljudet av kaffebönor som mals i min på timer, nyss startade kaffebryggare.
Med ögonlock tyngre än tungsten och med steg tyngre än någonsin tidigare släpa sig utför trappan, helst utan att ramla !
På något vis lyckades jag komma igång och Tobias hade även han vaknat och hämtade upp mig enligt tidigare bestämmelser.
Vi kom både iväg och fram, efter att dörren till bilen slagits upp så kändes det direkt att jag var underklädd, hård vind och inte allt
för många plussgrader kombinerat med ett lätt regn piskande mot kinden gjorde att fiskesuget fick sig en käftsmäll och värre vart det
väl på sjön men man vänjer sig vid allt !

Efter ett antal flyttade spön i flera omgångar samt ett gäng tappade Gäddor varav en kändes helt ok så hoppade det på en liten
Gäddsnipa, som sen följs av ytterligare en och ytterligare ett antal missade hugg.

Vinden piskade vippor spön och kinder, men de stora var ingenstanns att finna… dock klev det på ytterligare en liten snipa i halv tolv
snåret och med den hade vi tre Gäddor, något som skulle visa sig räcka till en 9é plats av 40 lag där många nollade.

Första snipan…

Andra snipan…

Och tredje snipan…

Skönt att komma in i bilen och känna värmen återvända till frusna lemmar och åka hemåt, även om jag inte lyckades hålla mig vaken
särskillt länge.

Hoppas pengarna gör någon nytta i kampen mot Cancer och vi kanske kommer åter om ett år =)

/Ola.

3.
En otålig väntan börjar gå över styr…

Det är relativt få saker jag ogillar mer än kyla, blåst kyla och vinter är inte på min gilla lista lika lite som stekande värme.
Men nu när åarna har ett hårt lock alternativ fiskeförbud liggande ovan dess brusande vatten så börjar vintern gå mig fullständigt
på nerverna !
Jag vill dit, jag vill halka runt bland stenar, jag vill trassla in fluglinor/spö/taffs och hela mig själv bland strandens snåriga björkar,
Jag vill känna Harrar och Öringars tyngd,  jag vill slåss med mygg… å gud har jag börjat sakna mygg ???
Nu har det gått långt..!

Vad gör man för att råda bot på denna iver, eller klåda kanske man kan kalla det… ismeta kan man ju göra men helt ärligt, ismete är
ju bara allt för ofta en halv dag med brustna förhoppningar.
Ibland kan Gäddorna skina till och en större individ tittar upp ovan isen men de är långt ifrån så underhållande som den storfenade
och sagolikt vackra Harrarna eller Öringen för all del.

Om inte våren skyndar på så kommer man utveckla självskadebeteende, sittandes i flugbindningsrummet och hacka sig med nålar…
Undra om jag skulle klara av ett liv längre norröver där vintrarna är ännu längre ?

Hur som haver med det så ska jag iväg och just ismeta i helgen, Tobias har hittat på nå tok och vi ska tydligen till Långshyttan
och tävla i nått stort jippo :)
Får se om fiskesuget bedarrat åtminstone så pass att självskadebeteende kan undvikas.

1.
Fjällgrycken.

Ibland får man infall som man i efterhand inte kan förklara !
Som idag tillex, att jag igår kom på tanken att lägga ett ismete försök på Fjällgrycken… vad tänkte man där liksom ?
Så idag när det skulle genomföras hade jag till råge på allt lurat ut brors ungar i ottan, eller iaf en av dem.
Det började smärtfritt, skruvdragarborren höll för samtliga spön och det kändes bra trotts hård vind från utloppet.
Sen kom Wilhelm ner och vi fick ut spöna och åkte in till land å väntade, på inget…

Flyttade in dem yttre spöna till ingen nytta och med det packade vi ihop och helt enkelt sket i det hela, få saker är så tråkiga
som ismete när inget händer, det blåser och är kallt !
Lite kokkaffe hos bror och lite prat så hoppade jag på hjulingen och frös mig tillbaka till Orrholen, hem till värmen och familjen :)

Passade på att titta lite på regleringen när jag hade som tråkigast, nu är ju dessa regleringar inom reglerna men nog är det väl fan
att man ska få sänka den faktiska vattennivån i en sjö med 2 meter…

Såg riktigt bra ut i höstas… riktigt lågt vatten men sen kom regnet och sjön gick upp i normalnivå.
Undra om Siken lekte före eller efter vattenhöjningen, lekte dem efter så ligger nog rommen klämd mellan is och sten i dagsläget.
Inte nån större förvåning att sjön är så in i helvete död när man får göra så här, helt lagligt !

Tycker btw att snö och is kan ta och övergå i flytande form snarast och att datumet ska ta och närma sig 1 Maj…
Den här konstgjorda andningen som ismetet är börjar tappa funktion, vill ut och flugfiska å de är snarast !

Skitfiske i vanlig ordning.

/Ola.

Februari:

19.
Leverans…

Ett par flugaskar har ramlat ner i brevlådan genom åren men just dem jag fick idag är lite bättre än dem tidigare :)

Köpte en redan i somras på Capricorn innan ägaren gick och dog och jag gillade den från start, bra färgsättning invändigt
och dem känns robusta och hållbara, dessutom vattentäta och inte all förglömma, klaralock så man ser redan innan man öppnar
vad man ska hitta där under, bra slitsad foam som sitter fast är ännu ett plus !
Testade Biltemas variant men den svarta foamen kombinerat med den orangea bakgrunden gjorde det svårt att se vad det var för
fluga man tittade på, sen sluter inte locken tätt och låsen känns glappa…
Så ska du köpa något liknande tycker jag du ska slå en kik på Tradera.se där säljs dem i 8pack för ca 200-250:- vilket är klart värt
priset, styckevis i butik ligger priset kring 50-80:- styck, ni gör som ni vill men jag körde på Tradera versionen !

På Söndag är det flugbindarträff i Svärdsjö, kom dit vetja…
Ta med bindprylarna så kan vi dela tips med varandra :)

Skitfiske på er…

/Ola.

16.
Ny helg, mera fiske.

Tro det eller ej men även denna helg klämde jag in ett fiskepass…
Idag med Tobias på en av dem intressantare sjöarna.

Fisket gick hyfsat, blev en del firrar kring 2-3 kg men ingen riktigt stor…
Men som brukligt så är det synd att klaga, vädret var ok och Tobias hade med sig lite underhållning 😉

En nyfiken ett åring som gärna markerade revir och petade på vipporna :)
Gäddorna var han riktigt intresserade av och tog sig gärna en närmare titt när tillfälle bjöds !

Gäddan på bilden ovan var den största för dagen men nya tag en annan helg.

Nästa helg blir det inget tidigt fiske efter vasstandade torpeder utan lite flugbindning ute i Svärdsjö med Borgärdetklubben
men alla är välkomna så vill du träffa åtminstone mig och Johan Ivemyr så är du välkommen, kan om du har tur finnas lite
ljummet termoskaffe om du vill ha :)

Ha ett riktigt jäkla skitfiske på er som ska ut, småfolket har ju två veckors sportlov och jag vet vad jag hade gjort om jag var i
deras skor just nu 😉

/Ola.

7.
Ismete för välgörenhet…Allt började med att Tobias Wikberg la upp en auktion på Tradera där han auktionerade ut ett ismetepass för välgörenhets
skull och detta lät som något jag gärna ställde upp och genomförde.
Sagt och gjort, auktionen kom och gick och den som vann va Zeke Gunduz boendes nere Göteborg, något som inte stoppar en
väldigt engagerad fiskare visade det sig… Zeke hoppade i bilen 01.00 och styrde norrut, körde ett stundtals mycket hektiskt
ismetepass varpå åter styra söderut .
Jag är mycket imponerad !!

Mycket spring blev det men tyvärr även många bom, samt ganska dålig storlek men ett par lite större blev det.

Med oss idag hade vi även Linus Almqvist från Stockholm som hjälpte till med lite fler spön och bra handräckning vid landningarna.

Här med dagens största, 98 cm så tyvärr nådde vi inte upp till Zekes mål på 100cm men rätt nära ändå får man väl säga !

Middag på tillredning, Tobias hade bullat upp rejält får man väl säga !
Baugetter med tre olika innehåll samt pyttipanna till middag :)

Märkligt väder idag… på morgonen vart vi välkomnade av en helt otrolig himmel målad rosa och ett helt magiskt ljus som strök
över isen och lyste upp vissa detaljer på ett imponerade sätt för att sedan övergå i ymnigt snöfall, vidare till strålande solsken och
vidare till stark vind med små virvelvindar som drog över isen.
Mycket att fotografera idag 😉

Allt som allt en bra dag på sjön med trevligt sällskap !
Nästa helg blir det mer av den varan, hoppas kunna göra ett besök hos krokodilerna :)
Under veckan blir det nog lite sparsamt, kanske hinner med lite flugbindande men annars ska det underhållas barn och sambo !
Hoppas komma ut med lite info om flugbindarträffen med Borgärdets fiskeklubb inom kort…

Det var nog allt jag hade att komma med.
Skitfiske tills vidare 😉

/Ola.

En evighet senare…

Ja här händer inte mycket som man utan svårighet kan se !
Det är lite mycket nu kan man väl kanske påstå… fisken har varit planerade och lika mycket avbokade.
Helgen efter mitt senaste inlägg så skulle jag och Viktor ut på ett nytt pass, då dimper det ner mellan 25-30 cm snö under
kvällen före fiske och med det ökade trycket under isen såg jag ingen vitts med fiske.
Helgen därefter, födelsekalas dagarna två åt älsklingen…
Helgen efter det blir mönsterarbetaren dyngsjuk på fredagen…
Denna helg, mer snö och en sjuk 3 månaders son, en liten en som hostar så pappas hjärta slits i bitar :s

MEN jag har hunnit med lite sommar förberedningar, bundit flugor utav fasiken (nätterna är fria)  och nu börjar det bli
trångt i askarna.
Ett lyxproblem egentligen och jag har verkligen utvecklat mitt flugbindande den senaste tiden, dem nya nymferna är
ljusår vackrare och mer välbundna än dem tidigare… sen om dem nya kommer ge mer fisk är nog en helt annan femma.
Hoppas dem kommer gilla även dem nya och förbättrade :)

Här kommer ett litet smakprov på det jag knåpat ihop.

Känns som en lovande kreation ! #16

Gås koppar och haröran toppat med glasskalle. Knapek #16

Lilatag #26

Lilatag #26 #16

Lindenarvariant.
Kamasan streamer #12

Lindenar Wollybugger.
Kamasan streamer #12

Nattsländelarv med hus. #12 lång.

Nattslända frilevande #12 Lång

Redtag polsk variant. Knapek #16

Xtraallt lilatag med flashback och svartblå dubbing. knapek #16

Xtraallt flashback orangerödsvart dubbing. Knapek #16

Det var några kreationer det…
Nu hoppas jag verkligen att jag ska ta mig ut på isarna och få upp nått slemmigt ur det svarta djupet, Siljan svämmar ju för tillfället
över av stor Regnbåge så jag funderar på att slänga ut 12 ismetspön och göra sjön en tjänst :)

Får se hur det blir, ska ut på Lördag med Tobias Wikberg på lite välgörenhetsfiske med en kille från Götet, får se hur det går för oss,
hoppas verkligen vi kan ge honom nått att minnas :)

Tills dess, Skitfiske på er !

/Ola.

Januari:

9.
Att inte kunna somna om…

Kan leda till ett oplanerat fiske !

Efter ett nattligt blöjbyte så ville sömnen inte in i huvudet igen, vilket är märkligt för tröttheten var de inget fel på !
Men efter att ha snurrat 14 varv på stället så gav jag upp och åkte till Grycksbo å handla Mört för att sen ta ett
snabbpass på en av vålarna i Lisstjärn…
Fisket var riktigt trögt och det enda jag hade var ett fäll som drog in i riset, tappade tafs å hela köret.
Som sagt så blev jag inte särskillt långvarig, händer fötter och sidfläsk frös ihop snabbare än en ljummen hundskit,
och frysa de gillar ja inget vidare, svårt att hitta mer stämmningssänkande elände så ihop med prylarna och in i bilen !
Tanken var att jag skulle åka bort till en annan liten pärla med väl där visade bilmätaren på lite för många minus mot
vad jag kände mig sugen på… Abborrpinnarna lockade inte riktigt hela vägen ur bilen så jag åkte vidare, hamnade i
Lurgårdarna av alla ställen.

Där borta var det ju inte jätte fult så jag tog ett par bilder och en kopp kaffe… sen en rundbörn och hem till stugvärmen.

Så fisket gick sådär, men idén som sådan tror jag på…
I fjol när jag och Nisse gjorde ett försök kring samma område så var det ju dem tre spön jag hade runt vålen som gav fisk
och en för Lisstjärn rätt stor Gädda på kanske 3kg eller nått, brukar mest bli slipsar.
Abborrar däremot blir lite grövre :)

Blir nog fler tillfällen.
Får väl se om jag kan sova i natt annars vet man ju aldrig vad som sker 😉

Skitfiske på er…

/Ola.

6.
Uppdateringar och bortstädningar…

Hej allihopa, jag säger så för just nu verkar det vara full rulle på hemsidan !
Fler besökare per dag än det normalt brukar vara vid denna årstid och det är ju glädjande :)

Dem senaste dagarna har det inte blivit nått fiske men en massa fiskerelaterat, bla har jag börjat städa lite bland
fiskevattens tipsen här på sidan, mycket var gamalt och stämmer helt enkelt inte längre men jag är inte klar på långa
vägar och det ska fyllas på med många fler vatten, en del hemligheter å kanske 😉

Sen har jag startat en grupp på Facebook som jag hoppas ni vill vara med och utveckla, den heter
”Flugfiske i Svärdsjövattendragen” och handlar helt enkelt om hela detta enorma system.
Man kan fråga vad man vill och dela gärna med er om aktuellt vattenstånd etc så våra mer långväga fiskekamrater
inte behöver få en chock, det kan vara flugtips, skryt om senaste fisket eller kanske bommvändan !?
Med Svärdsjövattendragen menar JAG alla sjöar som bidrar med vatten till huvudån som slutligen når Runn ändå
uppe ifrån Amungen och Ungsjön/Långsjön och dess inlopp.
Hafsen är tillex en sjö med förbindelse… osv.

Sen så binds det flugor i ett rasande tempo, askarna svämmar över och jag vet snart inte hur jag ska få plats så jag
filar lite på en liten tävling där någon av ni som läser bloggen kan få vara med i.
Jag hade på lur att sätta samman en ask med mina personliga favoriter som till stor del är dem jag fiskar med.
Ett par riktiga dräpare kommer ingå 😉
Hur denna tävling kommer att gå till återkommer jag med framöver så fortsätt följa bloggen !

Skitfiske till vidare…

/Ola.

3.
Ismete i bajsvatten…

Med risk för att tappa mössan, om jag nu hade haft någon på mig i morse så drog vi ut på Ärtsjön för att ev lura dem
stora eller åtminstone deras mindre syskon, vi träffade på småsyskonen och ett par halvvuxna under dagen…

Vi börjar med dagens största, inget monster… eller jo men inte fisken !
Men även om fisken inte var skitstor så är jag glad att den inte var mycket större då rullen såklart havirerade
under drillen, tappade ”backlåset” eller vad det heter… Istället för en fungerande slirbroms hade jag en vev som varvade
på i 350 blås, baklänges !

Det var inte lätt, heller inte särskillt underhållande men upp kom Gäddan iaf… dem här billiga ismeterullarna är rätt
skitusla i kvalitén må jag säga !
Nu har ja två som är paj…

Det kom upp en lite mindre å efter även där lite dramatik :)
Vippan signalerade fäll och när vi kom fram så sprutade det lina av spolen, Viktor gjorde mothugg och sen följde en
dragkamp för att få ut Gäddan ur det näckrosbälte den hade satt fart rakt in i, tillslut kom den till hålet men ville inte
vinkla huvudet så det blev ett antal rusningar innan den äntligen kom upp.

Sen följer ett par mindre kring 1-2 kg och ett antal fäll innan jag fryser mig hemåt, Viktor och hans kamrat dröjde sig
kvar ytterligare en tid, hur det gick efter att jag drog mig hemåt vet jag inte riktigt men det skulle inte förvåna mig om
det blev ett antal stiliga damer till :)

Om du undrar vad jag menar med rubriken ”Ismete i bajsvatten” så är Ärtsjön en sjö där resterna från Bjursås
reningsverk släpps ut, därmed är det ingen sjö vars vatten man kokar sitt kaffe på men Gäddorna och dess byten
verkar trivas nått alldeles förträffligt, och därmed även vi 😉

Skitfiske på er…

/Ola.

Summering av 2014…

Ja nu när man ska summera föregående år så kanske vi ska börja från början, ett Januari med ruttna isar och klent
fiske, inga nya vålar och ja egentligen inget speciellt att förmedla alls.
En känsla och ett faktum som man kan köra vidare på resterande delen av vintern, ismetet gav magert resultat och
det kom inte upp nått som var värt att skriva om och än mindre att fotografera… En riktigt tråkvinter helt enkelt !

Bilden är tagen på Lisstjärn när jag och Nisse var där och provade lite i slasket…
Fick tre Gäddor har jag för mig och alla runt min nya vål vilket ju var glädjande :)

————————————————————————————————————————————————-

Flugfiske säsongen inleddes redan den 15é april med ett besök i Fjällgrycks/Krokforsån, en bommvända naturligt vis
men ändå en start på flugsäsongen :)

Långfredagen blev ju inte som brukligt… isarna hade försvunnit sedan en tid tillbaka och det fick bli en tripp i båt med
Daniel, ett fiske som inte gick nått vidare det heller ! 4 Smågäddor i båten…
Vändan efter gick det lite bättre :)

1:a Maj var ju en speciell tillställning !
När jag vaknade hade världen åter målats vit och det var vinter på nytt, på vägen mot Tänger en bit före soluppgång
föll det stora vita flingor men fisket gick långt över förväntan.

15 harrar med en topp på 40cm får väl kallas för en lyckad premiär för den ån :)
I Lamborn gick det sämmre, var absolut inte först på plats där och fisket gick därefter, två Harrar var resultatet där…

Som tur är så hann jag med en sväng till Marnäs och där var det betydligt färre själar i farten och fisket gick helt ok
trotts att det var klent med vatten, det var inte fiskbart överallt men jag viste ett par djuphålor som brukar hålla fisk
och även denna dag levererade dem.

Sen kom premiären i Borgärdet, fisket gick sådär… hade kontakt med en större Harr men tappade den och nymfen
tyvärr, fick dock se riktigt stor Harr som lekte !
Riktigt skoj att få se Harrar i den kalibern såhär långt söderut :)

Tiden gick och fiskt rullade vidare, ett antal mer eller mindre lyckade besök i Borgärdet och Tänger samt ett besök
upp till Svansjöarna med Stefan Johan & Bengt som gav en Öring och ett gäng Abborrar för min del, destå fler fick
Johan =)

Påvägen hem fick vi se årets riktiga lågvattenmärket !
Håbo vindkraft hade gjort det igen… denna gång var det underbara Marnäsån som fick sin släng av bajsskeden.

Ni som besökt Marnäs tidigare vet att just här ska det aldrig någonsin vara såhär lite vatten !
Håbo hade gjort som i Fjällgrycken och helt sonika dragit igen dammluckorna så att knapt något vatten fortsatte
nedströms, en anmällan gjordes omgående men länstyrelsen var motstridiga… efter att DT gjorde ett reportage
blev det väl lite mer fart på dem och då erkände dem att det nog inte rann så mycket vatten som det skulle.

Efter lite tjaffs med Håbo och Länstyrelsen så var det dags att dra upp åt nordväst till Röros…

Ett besök upp till Rien och Glommas källa var riktigt skoj, kristallklart vatten och häftiga skifferformationer…

Skithäftigt att knalla runt i skiffercanyonen och kasta i bakvattnen, fick en hel del fisk men mest smått !

Årets ”ögonblicksbild” !
Jag stod och väntade på att öringen skulle göra en liten vakring men fick något helt annat :)

En matharr kilot+  en av fem i samma storlek och en större som jag hittade i ett ”hål” som måste ha varit en
källa, grunt runtom och sen plötsligt bottenlöst och vidare i grunda områden, hittade två sådana och båda gav
bra med fisk :)

Samma hål…

En lite halvfrän bild tycker jag :)

Kvällsfisket var utmanande, under dagen kläckte otroliga mängder Slamsländor och vid skymningen drog stora
Harrar fram och fullkomligen frossade i döda/döende sländor, vissa dade tillochmed en slags valbeteende,
de simmade i ytan med öppna munnar och hällde i sig spent Caenis.
Fisket blev svårt för att inte säga snudd på omöjligt, hur utmärker man sin fluga bland miljoner andra ?
Ibland lyckades man, om man kastade flugan i fisken födoväg och sen stripade den lite.

Johan gör ett försök på ”Källan” men denna dag gick det inte lika bra, kanske piersade jag alla invånare dan före.

Stor Harr som käkar Spent Caenis.

Ån nedanför huset, otroligt vacker, otroligt myggigt och full i fisk :)
Kommer aldrig glömma ett tillfälle… Jag sitter på huk och tittar på vakande fisk i en skarp kurva, lägger ut en
streaking caddis och ser hur en större Harr frigöra sig från den mörka botten för att ta fluga, men jag ser även hur ytterligare en Harr sätter fart mot den, jag hinner även se hur fiskarna blir varse om varandra och hur den första riktigt
”sprintar” för att hinna först och gör just det !
Den andra tog jag i nästa kast 😉

Norgeresan var en mycket trevlig tillställning med mycket fisk, vist det var inte heller i år nått liknande 2012 men det
var faktiskt bra och otroligt vackert, fina solnedgångar och vackar Harrar !

När jag kom hem så kliade det i fingrarna och jag fick en av Borgärdets vackraste Harrar :)

Denna turkosskimmrande hanne hade verkligen åns karaktäristiska turkosa fenor och skimmrande fjäll !

Fjällgrycken gav ifrån sig ett par undersköna Öringar 2014, fick aldrig möjligheten att göra några riktade fisken men
tillsammans med Emelie fick jag chansen att släpa ett par vobblers i samband med sol och bad :)

Inte stora men så har vi heller inte hållit på med utsättningarna särskillt länge, hopp om framtiden däremot !

Märk gärna vobblern, en specialversion av Rapala firetigre men med blå rygg !
En vobbler man fick om man började prenumerera på FFA en gång i tiden, hittade en lika på tradera och var tvungen
att slå till, grym vobbler på alla vis !

En vacker höst följer på detta och fisket fortsätter, mycket flugfiske blev det =)

Underbara Fjällgrycken.

Vägen mot Dådran.

Denna lilla gynnare gjorde mig sällskap en gång i Borgärdet, den måste ha tyckt jag såg riktigt konstig ut !

Bron uppe vid sundet en dag då jag och Emelie var ute och fiskade lite !

En underbart vacker höst med makalösa färger !

Tillochmed katterna gjorde sig bra på bild !

Ett par Gäddfisken blev det och ett par skapliga Gäddor synade våra drag !

Årets rom och mjölkejakt gick även den bra, såg väldigt många VÄLDGT stora Öringar !

Ännu en större Gädda som hittade in till båten under hösten !

Viktor Drougge hivar monsterjigg…

En älgjaktsbild får åka med…

Även denna Slaguggla…

Årets sista flugfiskesväng vart en kylig sådan !
Trotts nära nollan hittade en Öring och en Harr mina nymfer :)

Sista flugfisket i G:A Sågen…

Näst sista Ismetet var en underhållande förmiddag :)

Några skapliga Grisar kom upp men dock ingen jätte !

Med dem bilderna och denna text vill jag önska er ett riktigt bra kommande fiskeår, jag hoppas att ni alla får chansen
att ta er ut på sjöarna åarna eller älvarna så ofta ni vill och att fisken skall bita i era beten !

Sist och absolut störst är att det var under 2014 jag blev far till min lille son Assar…
Han är tveklöst det bästa jag någonsin skapat och tillsammans med min kära sambo så är ni det bästa jag har !
Ser verkligen fram emot ett 2015 där jag får se min kära pojk växa sig stor och ta sina första steg.

Och slutligen !
Skitfiske på er damer och herrar, ut och fiska med er :)

/Ola.

2014 Nov-Dec

December.

31.
Nyårsangling/ismete…

Årets sista fiske blev som traditionen säger ett angling/ismetepass tillsammans med alla gammla fiskepolare och med dem även
den kommande generationen, finns påfyllning i fiskarleden ser det ut :)

Patrik hade med sin grabb som fick se några snipor hitta upp på isen !

Fisket gick förövrigt lite halvdåligt men vi fick ihop kring fem snipor men  Mikael hade en större på ett don som tog kroken och
försvann,  jag fick en liten  på nersläpp sen var det dött på mina spön.

Efter att vi fått ut alla redskap och satt oss vid lägret så kom denna dimma inrullandes och den var med oss hela dagen mer eller
mindre vilket gjorde det lite svårt att se huggen längst ifrån oss men med ett par uppsättningar hökögon så var det inga större problem.

2014 är till ända och vi firade det på bästa viset, på sjön :)

Det var det sista jag hadde detta år…
Imorn blir det en summering över året som gott med lite höjd och lågpunkter, kan var värt att läsa om man inte orkar gå igenom
flikarna var för sig :)

Skitfiske på er mina vänner !

/Ola.

27.
En sån jävla dag…

Den 26è December får nog gå till historien som en sån där dag då man dels borde ha stannat i sängen och dels som en sån där jäkla kanon dag
som man bara vill ha fler och fler av… jag ska förklara vad jag menar med detta !

Allt började med att en sömndrucken Ola masar sig ner för trapporna 05.45 och ska morgonpissa en sväng men får för sig att kolla om vattnet
funkar först, klokt val !
Det funkade inte som ni kanske förstår, och om ni känner mig så är vattnet en sån sak som förföljer mig och mitt såkallade hem på så vis att det
nästan varje år vid denna tid blir nått skit med det.
Problemen har hitils varit bla att jag glömt att sätta på värmen i pumphuset så att pumpen frusit ihop och sönder, div frysproppar på vatten-
ledningen in… skurna pumpar och spruckna rör, denna gång hade pumpen skurit !

Jaaaahapp ! så vad gör man då… inget vatten innebär ingen toa osv osv osv, Emelie skulle få besök och då lär man ha vatten…
Ut och skruva ihop nya pumpen som står där förberedd men en elektriker måste tillkallas, detta innebar Emelies bror och far men dem var ju
flera timmar bort så hem till mor för att leta vatten så att hemmet hjälpligt skulle fungera och därefter ut på sjön !!!

Gudarna ska veta att jag var nära att avboka vid ett flertal tillfällen men ut på sjön kom vi som planerat och det skulle jag ju inte komma
att ångra sett i backspegeln.

Redan under utsättning kom det upp ett par skapliga Gäddor som skulle visa sig bli medelvikten den dagen !

Sen rullade det på med en hel driva firrar av ovanstående kaliber och större…

Ett extremt kallt väder gjorde fisket utmanande och fotograferandet kaotiskt !
Eftersom vi på inga villkors vis kunne kroka av och fota dem ovan vatten nån längre tid så tog vi till metoden att ta gälgrepp, kroka av i hålet
och sen ”svingfota” fiskarna dvs upp ur hålet, stanna till en sekund i vågrät och sen återutsättning allt klart på 3 sekunder, därför blir fotona
lite som dem blir men hellre det än att fisken tar skada !

En Gädda gjorde mig riktigt paff, efter krokning och en rätt häftig fight kom det till hålet ett enormt huvud…
Jag och Viktor kollade på varandra och sa att det här är en jäkligt stor Gädda, vi krokade av i hålet och Viktor gjorde sig klar med kameran
jag tog tag och drog upp Gäddan med en inlevelse som inte hade behövts… vi sa nästan i mun på varandra att det saknas några dec på denna!
Huvud och krop matchade absolut inte varandra och gissa om man blev snopen !?

Efter den Gäddan följde ytterligare ett antal som dem ovan och denna nedan innan jag krokade något riktigt stort !
Långa tunga gung i spöt och den tyngden talade om att jag hade att göra med något rejält intressant, ett antal långa rusningar senare hade jag
den vid hålet och skulle lirka den upp till min väntande hand då spöt sprätter upp och linan tappar kontakt… i ett ögonblick som kändes
som år började det sjunka in att linan hade inte klarat iskanten och årets Gädda nu under mina fötter, bara 2 decimeter från mig
simmade tillbaka mot djupet med en stålwire och två trekrokar i käften.
En stilla bön inne i mitt huvud om att krokarna satt ytligt och att dem snarast skulle rosta bort senare så var spöt utbytt och en ny Mört var
påväg ner i det kalla mörka…
Det blev några Gäddor till innan jag var tvungen att bryta, min ångets över att vara utan vatten och kylan drog mig hemåt.

Väl hemma så kom mina kompetenta svärsläktingar och styrde upp biffen, kopplade galant in den nya pumpen och alla levde lyckliga i alla sina
dagar… jag sa väl att jag påväg hem lyckades köra sönder fyrhjulingen ? inte ? jodå jag spräckte plasten strax bakom vänster fotstöd…
En så jävla dag, på två vis !

Hoppas hinna med ett till mete innan det nya året gör entré !

Skitfiske på er !

/Ola.

21.
Mer flugbindning.

Som ni ser så är det glest mellan firrar på denna sida !
Så för tillfället jobbar jag mest med håvar yxor och en massa flugor, har börjat få till fotograferandet så nu underhåller jag
mig med det i väntan på fisket, och fiske blir det.
Talade med Viktor idag och han var intresserad av att dra ut en sväng å lura potentiella grisar på ”tjärn” och inte grinar jag för
det, är verkligen dags snart om inte abstinensen skall driva mig till vansinne 😉

Håll till godo med flugorna så länge !

Ovan en ”lilatag” som jag lagt ner lite mer krut på än vanligt, något som kan vara rätt onödigt med tanke på hur dem ser ut efter en
sväng till Röros !

Nu blir dem inte såhär för att jag binder dem klent, nej snarare tvärt om !
Finns nog inget mönster jag försöker förstärka lika mycket som just ”Lilatag” men likförbannat blir det bara sopor kvar av dem,
men då går det ju ett antal firrar på varje 😉

Finns säkert ett namn även på denna men vet det ej, hursom så är det en fiskfångande fluga :)

”Husbyggande nattsländelarv” gjord på dubbing kryddmix och supelim + lite hackel som ben… ska bli intressant att prova till våren.

Kläckande nattsländepuppa, gångbart mönster denna gången med en lite udda färg på bakkroppen… kan nog funka likväl !

En variant på ”Haröra”, denna fluga i vilken variant som helst är sjukt effektiv !

Tack och god natt för idag och God Jul å kanske, beror på om jag får nått gjort innan den fete i rött gör entré :)

Skitfiske så länge !

/Ola.

14.
Flugor och ett fiske som lyser med sin frånvaro…

Den senaste tiden precis som all annan har inneburit blöjbyten och planerande av framtida fisken istället för att faktiskt
utöva det samma, har hunnit med ett par flugor men de är allt.

Ett par sånna här gynnare…
Galet bra för det tidiga fisket i Tänger osv, att byta ut det bruna mot grått haröra är ingen dum ide alls och ger utdelning !

Här har vi en till, grymt bra…
Kör oliva nymfskin som rygg, om någon undrar :)

Som ni ser har just denna typ av flugor en stor platts i mina lådor och det finns ju en anledning till det, dem är galet effektiva och här
har ni ett gäng gamla trotjänare som sett insidan av ett flertal Harr och Öringmunnar…

Nu får vi hoppas på lite kyla så vi får ihop iaf 15 cm is till julledigheten så man kan ta en sväng ut med ismetspöna.
Var länge sen man fiskade nu… huga !

Skitfiske i vanlig ordning.

/Ola.

10.
Flugbindning och ett riktigt kap !

På senare tid har det inte blivit så mycket fiske eller fiskerelaterat… eller jo det har de väl, har köpt en massa skit
och sånt som är oskit, bla ett nytt ”bärsystem” och det blev en Vision Megabra i förfjolårsmodell dvs den röda, varför
då köpa gamalt skit undrar du, jo för att den låg på Tradera och var knapt använd OCH till halva priset :)
Snålbjursingen slår till igen 😉
Appropå Tradera… jag hittade ett objektiv som jag har saknat en hel del på senare tid, jag vill nämligen börja fota
lite flugor och mitt 300mm macrocombo fungerar halvdåligt till jobbet, då hittar man ett Macro objektiv för 270:-…
Snålbjursingen kan knapt tro sina ögon 😀

Nu kan jag fotografera flugorna jag binder och bära upp dessa liggande i sina askar i en Vision megabra till ett
sammanlagt pris av en strumpa från märkenas märken Sims… dvs ca 750 :- !
Ganska helnöjd och jag ser fram emot en sommar då jag slipper se ut som en övergödd geting, tjock man + chestpack =
dålig estetisk kombo 😉
Nu kan prylarna hänga fritt och getingmidjan blir lite mindre uppenbar,  jag kan därmed hänge mig åt att bärga
Harr och Öring i parti och minut med mina nybundna nymfer.

En variant på haröra i detta fall med silver ribb och ett stiligt huvud i en mycket diskret kullör !

”Pearl ´n Peecock” klockren helt enkelt !

En variant på ovanstående men med den ”lila” taggen… en färg som är helt sinnesjukt effektiv om den byter plats med
det röda i en Redtag, en fluga jag fick stifta bekantskap med genom min vän Stefan Lindén.
Det är jag väldigt tacksam för !

Så… nu har jag gett lite info om vad jag håller på med så nu återgår jag till att träna min 1 månaders bäbbe, måste
få till det där flugspögreppet och hur man för kastarmen 😉

Skitfiske på er !

/Ola.

November.

29.
Att fördriva rastlöshet ur ens händer…

Denna tid på året är en av dem mörkaste på flera sätt än ett, utanför fönstret är allt grått, kallt och inte så inbjudande
som en vårdag med frisk spirande grönska.
Att sedan sjöarna har täckts av ett skal med is, inte än hållbart för en tung fot men ändå för hård att framföra båt bidrar
bara till årstidens bistra mörker, nu har jag förvisso tillgång till Borgärdet men med tanke på hur hög mitt favoritvatten
nu går så är det nätt värt besväret eller soppa pengar att ta sig till Svärdsjö…
Då tar man fram läder prylarna och tillverkar nått roligt, än så länge har det blivit ett armband och lite annat !

Jag var upp på ett lokalt snickeri som heter ”Guths snickeri” här i Bjursås och var egentligen i ärenden som gäller
jobb men som gick över i privat tämligen omgående, mitt privata ärende gällde fanér och det var nått jag fick tag på :)
Ett gäng teak och lite lärk blev fyndet, detta skall då användas till håvar för den som inte redan listat ut detta !
Så vill du ha en håv så kan du hålla utkik längre fram för då kan det nog dyka upp en flik där det står till salu…
Där kommer det nog hamna en och annan kniv, flugask och yxa till fördelaktiga priser, materialkostnad och lite till :)

Nytt kring Borgärde !?
Jo på senaste mötet kom det på förslag om att ta bort fiskeförbudet som inträder 1 September och göra det till ett
tillträdesförbud på områden som Öringen kan tänkas leka på vilket ger möjlighet till ett mycket trivsamt höstfiske efter
Harr, något jag verkligen saknat här omkring !

Klubben är nu fullsatt då våren/sommarens medlemsragg har gett 20 nya medlemmar och således en fiskeklubb med nytt
friskt blod och kapital vilket innebär att klubben kommer fortsätta sin existens en lång tid framöver :)
Dagkort kommer fortfarande säljas så du har chans att få fiska om du vill och är du ungdom så finns det plats
till det förmånliga priset av 100:- per år, ta chansen du som söker bra Harrfiske på hemmaplan, jag kan guida er om ni
vill !

Det var det de… kan som avslutning tipsa om att ACT har halva priset på hela butiken imorgon Söndag !
Jag ska dit och slå en kik även om jag inte behöver nått :)

Skitfiske på er…

/Ola

23.
Ymniga kläckningar av vita sländor…

I morse när jag vaknade dansade dem omkring utanför mitt fönster, stora vita i böljande flygmönster men alla var de
påväg mot marken som spent för att smälta åter till vatten.
Det kläckte snösländor, eller kort och gott så snöade det.
Perfekt väder för lite flugfiske tänkte jag !

Med mina nya sländor åkte jag till Borgärdet med väldigt få förhoppningar om storslaget fiske men med köldslagna
fingrar och svartnande tår som vakenmardrömmar, hade även en då jag vadat ut djup vid ”Ga sågen” bara för att dras
med i vattenmassorna och drunkna en kall ensam död…

Tur för mig så infriades ingen av dessa mardrömmar, däremot fick jag fisk !
Ja hör och häpna så lyckades jag lura en liten Öringstackare och en några cm större Harr i bäcken/ån som löper mellan
de skilda strömmarna, det var nästan bara där det gick att fiska som i sommras för G:a Sågen var en ursinnig älv med
mer vitskummande än blanka partier.
Slogbodströmmen var lugnare och såg riktigt fiskbar ut, där fick jag dock aldrig fast nått även om det till och från
stötte till i taffsen, tyvärr så är mina reaktioner inte direkt i trim efter att ha legat i träda i ett antal veckor…

Att flugfiska i slutet av November var inte alls så kallt och eländigt som jag hade misstänkt, snarare väldigt fridfullt,
ingenstans såg jag till andra människor och även om ån ligger nästan mitt i Svärdsjö så hade den idag lika gärna varit
placerad på den mest ensliga av platser, en ganska surrealistisk känsla !

Undra om detta kan ha varit sista besöket för i år ?
Hoppas nästan inte det för går vattnet ner lite och December bjuder på ett par finare dagar så kan det nog vara värt
att ta en ytterligare sväng till denna pärla.
Appropå Borgärdet så är det möte den 25 denna månad så ni medlemmar som läser detta kan ju lägga det på minnet :)
Det fiske relaterade som kommer hända framöver blir nog Flugbindning skulle jag gissa, åtminstone till isarna lägger
sig eller ett till flugpass hinns med.

Skitfiske på er till dess !

/Ola.

19.
Föräldraskap och flugbindning…

Som vissa av er har jag gått och blivit pappa och för er som ännu inte har blivit informerad om detta så kom det
en liten Assar den 6é November efter en kort men dramatisk förlossning som blev med kejsarsnitt, går inte in närmare
på detta men kärleken min mådde inte bra mot slutet…
Nu däremot mår vi utmärkt och vi är här hemma och vänjer oss vid tanken på att ha fått en liten.
En liten som kanske blir min följeslagare vid vattnen, han gillar iaf ljudet av porlande kranvatten så jag ser tecken
på en Älvräddande, flugfiskande mini Ola :)

När mina älsklingar vilar så håller jag mig sysselsatt med lite av varje och till min lycka hinner jag med lite
flugknytning, prio ligger såklart på div djupsjunkande nymfer men även en hel del fokus på det riktigt lilla.
Binder en hel del Caenis ”Flugfiskarens förbannelse” och knott till sommarens fjällfiske, har en vana att hamna i knott
och Caenis kläckningar när jag är iväg :)

Några sjunkisar i storlek 18.

Nattslända och en Kopperjohn i min tappning, båda galet effektiva !

Det var då det för dagen men det ser ut att vankas flugfiske till helgen och då Borgärdet så vi kanske får se en Novemberharr
Innan Söndag kväll :)

Skitfiske på er tills dess !

/Ola.

2014 Aug-Okt

Oktober:

28.
Norge flashback.

Som jag skrivit tidigare så var ju fisket kanske inte det allra bästa nu i sommras, det var sinnessjukt varmt och
vätskebrist var ett problem (åtminstone dagtid) men det kom ju upp en del fin fisk, inte kilosHarrar varje dag men fisk på kilot fick vi av alla tre arter dvs Harr Öring och Sik.

Vi fiskade både sjö och å/älv, kända och okända vatten…

Ån som tillhör det vattenstystem vi bor vid.

Det gör inte denna å, för er som inte känner igen älven så är det faktiskt Glomma =) ganska olik sig om man jämför
med Kvennan !

Glomma precis där älven har sin källa !

Johan fiskar Glomma strax nedströms källan, har forsar den fram genom en skifferdalgång vilket gav den en rätt
dramatisk karaktär med många drop och vassa klippor överallt !

Tror ni vattnet är drickbart ? närmare ginklart kommer man knapt !

Vårt sjöfisk bedrivs med flytringar eller pontonbåt för min del :)
Helt underbart att glida fram i ytfilmen med fisken vakandes precis framför fötterna, mitt i mellan elementen.

Fisket var inte helt enkelt, framåt kvällarna kom djävulen uppkrypandes ur botten.
Slamsländan ”Caenis” eller helt enkelt små jävla kryp som kläcker i miljoner och som gör fisken hopplös !

Vissa lät sig dock luras men när det var som värst fick man lägga flugan precis i fiskens födorutt och hoppas att just
min imitation var den som såg godast ut, 9 fall av 10 var det inte på det viset.

Att drilla fisk och fotografera samtidigt kan ge intresanta bilder…

Johan drillar fisk, en inte helt ovanlig syn :)

Det får vara mitt bidrag för dagen, hoppas ni gillade bilderna och att det skapade åtminstone lite fiskesug…
Lite demoniskt gjort nu när vi går mot vinter !

Skitfiske på er.

/Ola.

26.
lite foto.

I brist på fiske blir det lite annat :)

Tillex en Ekorre…

En Talgoxe…

Ännu en slaguggla…

Och en rätt spooky buske…
Jag vet, de är en dåligt tröst men jag hoppas återkomma med något fiskerelaterat inom kort !

Skitfiske på er till dess !

/Ola.

19.
Älgjakt i bilder.

Den senaste veckan har gått i Älgjaktens tecken och vist har man sett en hel del Älg !
Nära nog varje dag faktiskt men någon Älgbild får ni inte men en del annat kan ni få ta del av.
Vore ju lite svårt att förklara för jaktledare etc varför jag hade tid att fotografera Älgarna och inte skjuta dem…

Börjar med en liten rackare som höll mig sällskap en halv dag !

Fina myrar kring passet som kallas för ”Möshuset” myrar som har använts till annat än älgjakt en gång i tiden
troligen torvbrytning.

Samma myr igen fast åt ett annat håll…

Mera myr, tallar i brandrök :)

Är inget sort fan av storhyggen men de erbjuder iaf utsikt och utsikt finns det gott om på skottberget, Svenska kyrkan har
gjort om det berget till sveriges sydligast kalfjäll…

På passet vid nyss omnämnda Skottberget fanns det en hel driva av dessa, Guldögonsländor i mängder.
De hade byggt bo i vedtraven och på varje pinne satt det ett tiotal, undra hur grinig dem blev när jag eldade upp deras
hus ?

Fick besök av en sån här filur !
En Slaguggla som satt och tittade på mig med sina mörka döda ögon, lite läskiga men vackra och graciösa…

Och såklart kom årets första snö på just älgjaktsveckan, precis som det brukar vara, stundtals var snöandet riktigt
ymningt, tur man kastade på vinterdäcken i tid !

I övrigt var det en jäkligt bra älgjakt, inga skadeskjutningar inget tok och allt gick som det skulle… men det är ju
som det brukar iof så något ovanligt för i år var det inte.
Eftersom det är riktigt nära nedsläpp här hemma så fick jag hoppa över boendet på skogen i år, lite annorlunda blev det
men skönt på nått vis :)

Nu har Borgärdet öpnat för fiske igen så kanske har man möjlighet att ta fram Nymferna och lura upp en höstharr…
Allt hänger på pyret som växer och gror i min sambo, den får gärna komma ut nu tycker både jag och hon :)

Skitfiske/jakt på er !

/Ola.

7.
Senaste…

Senaste fisket gick väl lite sådär, en Gädda på 5 kg var dagens största, för Viktors del dvs… för mig då ?
tja den är inte med på bild av en anledning =/

Vi hann med två sjöar, ”Hemligsjön” och Sälgtjärn, Hemligsjön gick riktigt dåligt, hade ett rejält hugg på direkt i
början men sen var det jäkligt dött, fisket tog sig aldrig och därför tog vi vårt pick å pack och drog till
Sälgtjärn efter ett båtbyte och nya förutsättningar !
Då gick det bättre men ändå inget stort, hade en stöddig efterföljare och Viktor hade en Gädda på som nog vägde kring
Sju- åtta kilo.

Vist, förhoppningarna var inte allt för högt ställda men nog hade jag hoppats på bättre än såhär !?
Troligen årets sista båtfiske för min del, dem närmsta helgerna kommer ägnas åt älgjakten och efter det kan ju Junior
komma när som helst och då blir de nog full rulle :)
Men jag ska nog försöka klämma in nått kvällspass vid Fjällgrycken, kolla om det kan kliva på nån Öring kanske !

Draget för dagen var nog Viktors gummibest som drog överlägset flest stora…
En Stor blå/silvrig skapelse som gjorde avtryck både på och under vattnet 😉

Skapliga splash…

Resulterar i fina Gäddor… måste skaffa mig nått liknande, och ett spö att kasta dem med.
Får bli på 2015 års investeringslista…”kastafetbetesspö” !

Får väl gå händelserna i förtid och tacka alla årets Esox luciuc för god kamp och på återseende på någon is i
gynnsamt väder kommande vinter, ni har verkligen underhållit när ni var på humör.
Ni kanske inte kom i samma storlekar i år men ärligt tala så har min fokus legat på prickiga och segelprydda fiskar
denna sommar, vassa tänder har varit bytta mot slätmunnade och jiggarna mot nymfer men vafan, det har varit
underbart !

Skitfiske på er !!

/Ola.

4.

För framtida fisken…

Igår var jag med till Lurån på årets romjakt med B/L FVOF vilket precis som alltid är intressant och på sikt
mycket viktig åtgärd.
Det går till på följande vis att folk åker till Lurån och håller koll på om Öringen går upp i ån och när dem gör det så
kommer vi dit och lägger ut en sump för att hålla fisken tills ”kramning” kan genomföras, vad det är kommer vi till…
Sen inväntas mörkret, något som är viktigt om man över huvudtaget skall komma till tals med åns invånare då de är
skyggare i dagsljus, sen knallar vi runt och letar efter fisk och när vi hittar en kandidat så håvas den med stora håvar
och placeras i sumpen.

Efter vi fått ihop ett lagom antal kandidater för kramning så kommer uppfödaren/odlaren till ån och kramar helt
enkelt ur rommen och mjölken ur fisken, låter barbariskt men det är inget som skadar fisken.
Med hjälp av den rom och mjölke vi får ihop här odlar vi upp Öring som sätt ut i ett par sjöar runt omkring Bjursås,
bla Fjällgrycken, Bjursén och Rällsjön samt ett par åar som ansluter ett par av dessa sjöar.
Det är inte Rogsöring som sätts ut i Attjärn & Såtjärn, den är allt för dyrbar för att slösas på ett P&T vatten !

Som ni nu förstår så går det upp Öring i Lurån och jag kan med stor glädje säga att vi såg MÅNGA och stora
öringar så mina farhågor om Lurån och Rogsjöns unika Öringstam är överdriven på en plats som jag inte kommer
avslöjja såg vi ett mycket stort antal Öringar och flera av dem väger 4kg+  och ett par mycket stora sågs i samma hölja.
Och det var bara där, längre uppströms finns många fler lekplatser så nog finns det fisk !
Tillsammans med giganterna sågs många ”mindre” Öringar på ca 5hg-1kg vilket troligen är de Öringar som är
stationerade i ån, en Öring på kilot är inte liten i normala fall men vid sidan av en 4 kilos så bleknar den :)
Det myllrade helt enkelt av liv i ån !

Men med det sagt så kan jag inte nog understryka att om ni åker till Lurån för att titta på detta skådespel
(vilket jag starkt kan rekommendera) så var noga med att inte störa dem i deras bestyr, vada inte ut i ån etc då dessa
Öringar är av högsta betydelse och de är individera ur en av Sveriges renaste Öringstam, det finns få Öringar som är
så opåverkade av andra stammar, de är unika !

Det finns saker som kan förbättras, dels så tycker jag att denna Öringe inte skall stängas in i Rogsjön/Lurån
utan den bör få ta sig upp i Utgrycken och vidare, därför bör dämmet i Utgrycken bort punkt slut !
Därefter ska kraftstationen i Fjällgrycken bort, då har Öringen frilejd från Rogsjön till Västra Gansåstjärn om den nu
skulle känna för det, om inte annat kanske man skulle kunna få till en nedströms lekande Öringstam i Fjällgrycken igen.
Samma sak för Utgrycken, fisken skulle kunna vandra nedströms för lek.
Riv skiten säger jag bara !

Imorn blir det Gädda för hela slanten :)

Skitfiske på er & mig !

/Ola.

2.
Fiskehelg…

Det ser ut som att det ska kunna klämmas in lite fiske och fiskevård i helgen…
I morgon kväll ska jag ut i mörkret för att leta Öring 😉
På Söndag ska jag och Viktor slå våra spön ihop igen för ett nytt besök och försök på dem stora !

Så det kan absolut vara värt en titt i helgen !

Skitfiske som vanligt.

/Ola.

26.
Gäddor Gäddor Gäddor…

Efter att ha hastat fram på jobbet, fått ihop timmarna och åkt hem så var det dags för ett besök i Gäddpölen,
ett fiske som börjarde lite trevande för att sen braka loss i en halvtimmes huggperiod som hette duga.
Vi fick på kort tid stifta bekantskap med ett antal trevliga och synnerligen prickiga varelser :)

En gädda var speciellt minnesvärd, den som kom undan och som vanligt så berodde det på ouppmärksamhet…
Jag stod och samtalade med Viktor, garvade och sen kollade jag ner mot jiggen som var påväg in utan att få se någon
jigg, den var i munnen på re riktig jäkla pjäs…
Herr Andersson som ju stod och halvsov chockades och snubblade till, gav slaklina och höll på att ramla över bord.
När jag kommit på fötter som var linan slak och nu var jiggen mer synlig, den brukar bli det när inget sitter fast vid den.

Efter detta följde ett antal ytterligare tröstpris men ångesten av att ha tappat det man var ute efter lär ju sitta i ett bra
tag till har jag på känn, hade varit gött att lyfta den till kameran och inte dem vanliga snärtorna som brukar
manékänga…

Sen kom ett skyfall, och efter skyfallet strålande sol men ingen vidare kontakt med den som försvann.
När solen var på väg bortom horisonten tänkte jag kolla hur det gick för älsklingen därhemma… PANIK !
Telefonjäveln är död, fickan jag trodde var tät var inte så väldans tät…
En olustkännsla spred sig, man vet att det inte bara är bara du själv som är orolig, den är inte kul.

Som tur är var älsklingens mage lika full i barn som när jag for ut, paniken släppte ganska omgående.
Cirkusen med telefoner slutade inte där men det har inget med fiske att göra så vi hoppar den delen !

Sjön är kvar där den är och båten ligger på vagnen, det innebär fler besök och fler chanser att få stifta bekanstkap
med den vi missade eller någon större 😉

Skitfiske på er och dagdröm i skolan/jobbet istället för på sjön !

/Ola.

20.
Ärtsjön…

Idag var jag och Peter ut på Ärtsjön, de gick rätt ok !
Gäddorna var till en början lite tröga men medans solen föll och med den temperaturen kom dem igång och en liten
rackare på kanske 2 kg var riktigt sugen, den attackerade minowspoonen både en två och tre gånger innan den snällt
la sig invid båten med två gånger sin vikt i  ”sjögrässmetlort”.

Riktigt kul det här med ytfiske med vassdrag, jäklar vilka visuellt brutala hugg det kan bli, ungefär som gäddan ovan
som kom hoppande mot draget med öppen mun och vattnet sprutande kring sig…
Mer av detta blir det imorn om inget oförutsett inträffar, tillex barnafödsel vilket vore helt ok för min del och ännu mer
ok vore det nog för min fantastiska kvinna som bär den lille bråkstaken, du är fantastisk !

Jag har även klämt in ett pass på Lisstjärn för ett tag sedan, gick rätt ok med ett par hyfsade Borrar, tänkte bara tala
om så ni inte tror jag ligger och enbart pillar navelludd.

Imorn blir det riktigt intressant !!
Då ska jag och Viktor till vår lilla special tjärn, den om någon kommer leverera årsbästa och kanske imorn :)

Ska inte jinxa nått så vi kör med ett Skitfiske på er även idag…

/Ola.

17.
När asfalten kom till byn…

En era av att ha bott utanför dem asfalterade vägarna har nått sitt slut ser det ut, nu har Orrholen fått det nya
moderna som vanligt folk kallar asfalt.
När man inte fiskar får man hålla till godo med det lilla, men det var fan länge sen det var så mycket folk i byn,
STOR grej det här 😉

Det var allt…
Nästa gång blir de fiske, lovar 😉

/Ola.

16.
Dropshot :)

I Lördags var jag och Peter ute och fiskade på Sälgtjärn i hopp om dem stora men det gick jäkligt trögt till en början
och det har inte lossnat helt som det verkar, för när det går bra på Sälgtjärn då går det riktigt bra !

Men sen kom jag att fundera på det här med ”Droppshot” som ju ska vara så jäkla effektivt, något jag inte riktigt märkt
tidigare… kan bero på att jag inte riktigt begripit mig på hur man gör och därigenom inte trott på det men redan på
andra kastet satt en riktigt trevlig borre på jiggen :)

Sen kom ytterligare en duglig samt en del hugg, men nu vet jag ju att det fungerar iaf och nu kommer jag köra på lite
mer seriöst framöver !

För att förklara ”Droppshot” så kan man säga att det utgörs av en rigg där tyngden är längst ner på riggen och jiggen
sitter direkt på rigglinan högre upp, ca 1-1.5 meter vilket gör att jiggen alltid befinner sig i ett hett område strax ovan botten.

Det var helt klart en trevlig sväng på sjön med trevligt sällskap…

Hoppas på en sväng under veckan, kanske kan klämma in ett pass nån kväll framöver. det lär ni märka 😉

Skitfiske på er allihop !

/Ola.

10.
Sponsorskap…

Hedins har valt att sponsra mitt fiske och får därmed en reklamplats här på sidan !
Riktigt glad för detta då det kommer ge ett välbehövt tillskott till mitt fiskekonto som lider av ett så skarpt underskott
att Grekland skulle ses som ett föredömme 😉

Andra företag är varmt välkommna men jag måste tala om på förhand att jag kommer aldrig göra smygreklam och
några hashtag´s kommer inte att förekomma.

Det var det för dagen…

Skitfiske på er !

/Ola.

9.
Andhämtning… eller abstinens !?

Som ni ser så har jag varit ifrån fisket ett tag nu och abstinensen börjar bli lite väl hård nu…
Iof var jag och tjejjen iväg i helgen och drog några kast i Svansjön och Ungsjön men det gick så dåligt
så det inte riktigt räknas !
Ska försöka hinna med en sväng framåt helgen men nu är det rätt mycket framöver, ni får hålla tillgodo med lite
kameralek tills dess :)


Har en Lönn på gården som i denna årstid blir nått alldeles extra, färger från knallgult till mörklila, så jäkla snyggt !


Sixten hoppade upp på båten medans jag fotade Lönnen och för en gångs skull fick jag till en ok bild av den rackaren.


För första gången har Björnbären burit frukt, riktigt goda :)


Sixten igen…


Var en sväng till en av Bjursås genom tiderna mest av människan påverkade å.
Den har använts till kvarnar, gruvbrytning och säkert mycket mer, numera är den fredad från i princip allt, även fiske.
Det enda den idag används till är fortplantning av flodpärlmusslor och den genetiskt helt unika Rogsöringen som kan
växa sig rejält stor, varje höst anländer fisk på gott och väl 6 kilo.
Den är fredad och skyddad och kommer så förbli…


Lurån…


Lurån…


Halvt gammalt kvarnhjul från tiden då Lurån användes till andra ändamål än ”Barnkammare”


Bron i sundet mellan övre & nedre Ungsjön.

Hoppas på skitfiske till helgen, till oss alla 😉

/Ola.

31.
Hösten är här…

Årets sista fiske i Envikens rinnande vatten vart förlagt till Lamborn, har inte varit dit sen i våras och fisket var riktigt
bra trotts lågvatten, hade ett riktigt skoj fiske på ett par finare Harrar som stod mot lite ljusare sandbotten, receptet
för dem två var en nattsländepuppa som fiskades stigande precis framför nosarna… det kunne de icke motstå :)
Det klarade inte 7-8 av deras artfränder i 30-35 cm klassen heller av så resultatet blev ok som avslut på säsongen.

Nu är som sagt fisket i Enviken över för i år, oerhört vemodigt men Öringen ska ha den lugn och ro den behöver för att
producera småöringar, i Borgärdet får man dock fiska höstharr men man får ge sig till tåls ett tag, även Borgärdet
stänger för Öringlek.
Det är dock ”Gäddfestival” där nu i September, ska bli intressant att jaga Strömmgädda :)

Dock finns det fortsatt intressant fiske i Enviken…
Mängder av små och större sjöar där du hittar fint fiske på fettfenor, kolla gärna kartan som medföljer och leta
”pölar” med genomströmmning på något vis, där hade jag testat :)
Svansjöarna tillex, mycket trevliga sjöar !

Nästa fiske kommer nog bli ett försök på dem stora i ”Pölen”, dags för Gädda nu !

Skithöstfiske på er.

/Ola.

24.
Borgärdet & Tänger.

Nu ser det ut som att jag inte har haft så mycket för mig igen… men så är det inte, det är väl det att fisken inte har haft
så mycket för sig !
Har provat både Borgärdet och idag Tänger, vist har jag fått lite fisk men vattnet är fortfarande varmt och fisken är inte
helt med på noterna, detta faktum är ju lite iriterande då Tänger stänger för säsongen alldeles för strax.

Hösten har börjat göra sig synlig med gulnande löv både i och kring ån, men bortsett från detta är det rena sommaren,
det kläcker tillex fortfarande gott om nattsländor.
Men väldigt få vak och harren verkade tämligen ointresserad av allt jag erbjöd.

Gjorde en ny sak idag, provade att vada på ”fel” sida ån, gör inte om det igen… gick knapt att kasta, inte för att det nu
hade gjort någon skillnad för fisket men det är jäkligt djupt kring stenkistan vid stora stenen.

I Borgärdet gick det lite bättre, ett gäng Harrar i varierande storlekar sen umgicks jag en del med en kräfta…

En stor rackare som kröp upp på en sten och stoppade sina fula ögon ovanför ytan, den verkade lite nyfiken på mig,
skulle tro att den inte riktigt fick ihop vad det var för konstig jätte som stop där och svingade nått avlångt.
Sen kröp den tillbaka under stenarna och där skilldes våra vägar, håll dig undan ”Lord Calvert” osande kräftfiskare
så kanske vi ses igen en dag !

Flugbindandet går vidare, och det kryps ner i storlekarna, lite kul att prova att binda på strl 22-26 och inse att det blir
rätt bra… inte för att jag nu kommer fiska så jäkla mycket med dessa storlekar men det är bra att ha imitationer av div
Slamsländor, knott och knottbollar när man är i fjällvärlden, särskilt när det gäller våra sjöar i Norge.

Ska försöka klämma in ett pass till innan dem stänger Envikens rinnande vatten, sen får jag hoppas på Borgärdet under
höstens Harrfiske, ska bli intressant då jag aldrig har fiskat höstharr !
Men som sagt, måste klämma in lite Gäddfiske snart… kanske har madammerna vaknat :)

Skitfiske som vanligt !

/Ola.

15.
Tänger…

Levererar i vanlig ordning :)
Vist vattnet är både lågt och varmt, dem flesta ståndplatserna är invarderade av Mört & Löja men här och var
står det röda segel samt gula bukar.
Några av dessa träffade jag idag, på ställen jag i normala fall inte fiskar då man nätt och jämnt ser ståndplatserna
i det högre vattnet, alltid kul att få upp ögonen på nya hålor !

Fick ett par harrar i hyfsad storlek, samt ett par småöringar men jag hade en större på i en av dessa oprövade hålor.
Det tråkiga i var att den hittade en stock runt vilken den knöt upp taffsen på ett utomordentligt sätt, för Öringen dvs.

Flugorna för dagen var av ett mer ”retro” slag, efter ett par medelanden fram och tillbaka med Lars Gullstrand, en man
som spenderat en hel del tid i Svärdsjövattendragen och som hade fiskat jäkligt bra med sin tids ”nymfer”  dvs dem
klassiska våtflugorna och speciellt en fluga som skulle vara överlägsen.

Nämligen Teel´n Green ”den nedre” inte så snyggt bunden men det brydde sig inte harrarna särkillt mycket i och
den funkar fortfarande Lars !
Har iof bara testat den vid tre tillfällen men den har gett fisk varje gång.
Teel´n Green fick sällskap av en påfågelnymf som ”dragg” och ett haröra som mittenfluga, båda fungerade idag…

Övre flugan är en proffessor om jag inte minns fel, en fluga jag körde mycket med när jag var yngre…
Den fiskade riktigt bra uppe i Lill Härjån om jag inte minns helt fel !
Har dock inte fått förtroendet att testas här hemma ännu men kanske nästa sväng.

Det var väl det för idag, vad och var nästa fiske blir får vi väl se men hoppas det inte dröjjer allt för länge.

Skitfiske på er…

/Ola.

12.
Borgärdet.

Idag blev det som utlovat igår ett besök till Borgärdet för att reka temperatur och fiskbarhet.
Det var fiskbart men det var kärvt, massor med Mört och Löja i ån men mellan dem stod det en och annan ädlare
fisk och vissa valde att haka på en av nymferna.
Dock inga foton på fisk då vädret var som ovan och det var enbart under hällregnet Harrarna högg.
Vattnet är fortfarande riktigt otrevligt varmt och det är ingen vidare ös i fisken så ska ni hit så ställ in er på att det
är hårdfiskat men chansen finns !

Appropå gårdagens uppdatering ang glasögonen så var dem kung, dock var det lite begränsat ljus…

På vägen hem hittade jag på lite intressanta objekt att leka med kameran på så här får ni dem som bonus 😉

Vägen mot Dådran slingrar sig genom dimman…

Och här har vi Fjällgrycken som är… ja sig själv, mystisk och vacker !

Den senaste tiden har fisket gått riktigt skit illa men jag hoppas den perioden i och med dagens lite bättre resultat
härmed är bruten, gäller att klämma ur det sista av åfisket nu, dem stänger för fiske sista Augusti och framöver utom
Borgärdet som faktiskt öppnar för Harrfiske lite senare :)

Sen blir det förhoppningsvis lite vasstandade torpeder helst i xl format !

Skitfiske på er !

/Ola.

11.
Brillorm…

Jag börjar bli gamal den saken är klar, och idag fick jag ytterligare ett bevis för min hutlösa ålder, jag har blivit
Brillorm igen.
Hade glasögon permanent när jag var ung och viril men jag växte ur dem, men nu är dem tillbaka och ska man ha
glasögon på heltid så ska man såklart fixa fiskebrillor slipad i sin styrka och valet föll på detta råskinn !
Störande ljus från sidorna kommer knappast bli ett problem, kommer nog bli alla tiders, skall provas redan imorn.

Imorn blir det Borgärdet då värmen har gjort det enda rätta och dragit vidare, hoppas på svalare vatten och Harrar
på hugget, ska bli skoj att se om det finns några turkosa segel som vill vara med och leka :)

Skitfiske på er !

/Ola.

6:
Här var det tomt…

Ja tomt är det allt men det har sina förklaringar, jag har fiskat men det har varit så jäkla klen fart på fisken…
Har testat varmvattenfisken Abborre utan större resultat, åkt till Tänger och fick ett par harrar som tvingades slitas ur
vattnet för att inte trötta ut dem mer än nödvändigt !
Klent fiske även där dvs…
Denna satans värme förstör fisket för mig / oss så vi får hoppas den far och flyger !

Håller mig såklart inte från skog och mark, har blivit en hel del svampplockning och turer med hjulingen till lite
blandade mål, får hoppas värmen inte återkommer på ett tag så man kan ge sig ut med flugspöt…

Skitfiske till dess !

/Ola.

2014 Juli

Juli:

25.
Fjällgrycken igen !

Har varit ute på Fjällgrycken igen, mest för att bada och åka båt men eftersom jag tycker det är i det närmaste
tjänstefel att inte ha dragen i sjön under förflyttning så hade jag dem såklart ute och det gick väl hyfsat även denna
gång.

Med i båten fanns även ekolodet och att åka runt med det igång var riktigt lärorikt, sjöns botten är väldigt varierande
stundtals och det märks att fisken är väldigt utspridd.
Över stora ytor var det helt tomt på skärmen för att sedan stöta på enorma mängder fisk för att sedan återgå till samma
öde slätter, dessutom hittades stora djupområden där jag tidigare trott djupet var max 5-6 meter, det var 24 meter…
Hittade dessutom flera ”djupgrund” med ansamlingar av fisk, små höjder på 10-16 meter med en liten höjdskillnad
på kanske 3 meter vilken verkade dra åt sig fisk.

Men mest slående var att se var mest fisk fanns, det fanns ett par områden som verkligen utmärkte sig…
Var dem finns säger jag inte men ett tydligt mönster framgick !

Har även byggt ett givarfäste jag blev rätt nöjd med, lätt att montera av och på samt är justerbart i höjdled vilket
kan vara ganska skönt när man skall göra strandhugg, dessutom placerat så man kan verticaljigga om man känner
för det.

Draget för dagen… eller vad man säger är en favorit från ungdommen, en Rapala ”firetiger” med blå rygg…
En vobbler jag fick med i en prenumeration av tidningen Fiske för alla nångång i början av 2000 talet, den vobblern har
gett fler gäddor än någon annan och lyckan var stor när jag för ett par år sedan snubblade över en likadan på Tradera.

Det är en raritet jag sällan fiskar med då tanken på att bli av med den framkallar en förlamande ångest, men just på
denna sjö, bara jag håller mig på djupt vatten kan jag tänka mig att kroka på den.
Något som ju fungerade riktigt bra idag.

En liten Öring, troligen från fjolårets extra utsättning klev på.

Inte stor men det var årets andra Fjällgrycksöring.
Den två jag nu fått verkar trivas bra i sjön, välgödda och tillsynes friska vilket såklart är glädjande !

Eftersom sandstranden vi normalt brukar stanna till vid var upptagen hittade vi en egen liten playa, stor nog
för en båt och ett par badande, kul att folk hittar hit men samtidigt lite tråkigt då man får konkurens…
Finns iof många fler stränder runt sjön så man får vara i fred bara man vill !

Det var det det… skitfiske på er !

/Ola.

24.
Utklassning.

Denna värme har varit mer eller mindre olidlig, ja jag klagar på värmen… den förstör mitt fiske och att försöka arbeta
är ren och skär lögn, 30 grader i skuggan är inget för mig.
Tack säger vi därför till Thor som kom på besök med ett skapligt muller och rensade luften, klart kyligare eller mer i min
smak som man kan säga.
När denna skänk från ovan drog förbi packade jag i vanlig ordning in sambo och fiskeprylarna i bilen, koplade på
båten och drog till Sälgtjärn i hopp om Abborrkalas… blev inte riktigt så, eller ja inte för mig !
Sambon utklassade mig på ett sätt som nästan inte var acceptabelt, det som hejdade svartsjukan är att hon verkligen
verkade tycka att de var skoj.
Så när båten åkte tillbaka upp på trailern var poängen  1 Gädda till mig och 4 Gäddor + 5 Abborrar till Emelie…
Där snackar vi utskåpning, hon hade dessutom ett mycket underhållande ”dubbelhugg” medans hon vevade in ännu en
Abborre tog en ganska stöddig Gädda den krokade Borren och då vart det åka av, paniken i den blicken var skoj att se 😉
Ola OOOOLLLLLAAAA vad gör jag nu !?!?!?
Men sen släpte den taget och upp kom en lite tuggad stackare.

Snart är denna stackars semestern slut och arbetet kallar, nu hoppas vi på kyligare väder så temperaturen i åarna
går ner såpass att man kan återgå till det fiske jag iaf behärskar dvs flugfisket 😉

Skifiske på er…

/Ola.

22.
Bonnatrolling…

Såhär i semesterns slutskede och den depression detta kan ge så gör jag nu ett försök att klämma ur så mycket det går ur
ledigheten så idag vart det ett verandabygge i Insjön och därefter packades fika och sambo in i bilen för lite lättare
”bonnatrolling” på Fjällgrycken och det började riktigt bra !

Efter ett par hugg alldeles i början högg denna Fjällgrycksöring.
Inte den största jag sett men bara det att Öringen åter utgör en större del av sjöns fauna gör mig lycklig och hoppfull att
det en dag åter skall finnas självreproducerande Öring.

Efter att första Öringen gick ju förhoppningarna upp en hel del och jag hade länge på känn att flera skulle hälsa
på håven för att likt den första, återfå frihete,n men så var inte fallet.
Provade viken in mot byn, tänkte att där om någonstans borde det vara hett men icke.
Körde vidare upp mot ”kyrkan” men ingenting så då fick det bli ett strandhugg med badpause.

Efter ett svalkande dopp fortsatte fisket tillbaka mot ”Sågen” men fiskelyckan uteblev.
Hade nog heltenkelt bara tur med den första, tur hade sambon med…
Antalsmässigt fick jag storstryk men till mitt försvar så metade hon, men grattis till vinsten 😉

En skön kväll blev det iaf och vakade ganska bra på vägen in, flera stöddiga vak hördes och sågs så nog finns
det fler än en Öring i sjön och dem skall jag motionera under sensommaren/hösten.
Kan bli intressant om ett par år när stödutsättningarna fyllt på ytterligare och dem första har växt på sig lite,
då kanske det till och med kan vara värt att lägga i p-båten och köra med fluga 😉

Petar in ett par till bilder åt er.

Kusins stuga på ”Hagudden”

”Tjock kapten i motljus” 😉

Båten är ur sjön och hemfärd på g, ackompajerat av en typisk solnedgång över Fjällgrycken.
Imorn blir det åter samma sjö med då med sol & bad, kanske hinner peta in ett fiskepass även i morn, vore gött
om man kunne hitta ett par stora randiga krigare…

Skitfiske på er.

/Ola.

20:
Älskade Fjällgrycken.

Efter att ha varit upptagen med div andra intressen samt ett besök i huvudstaden lurade jag med min gravida
tjej upp till den vackraste av dem alla, Fjällgrycken.
Eftersom flugspöt mer eller mindre abonerar på baksätet i min kärra så passade jag på att ta ett par kast, mest
för att blöta flugan, samt att få ett par bilder på mig själv när jag utför det jag älskar i sjön jag kämpar med och för !

Vädret var det som synes inget större fel på och efter dagens värme var det jäkligt skönt att stoppa fötterna
i sjöns kalla vatten, som egentligen inte var särskillt kallt, mest jag som är badkruka !

Det gick inget vidare med fisket men vakande fisk fanns där ute, självklart utom kastlängd men det får vi ändra
på under veckan då både flugspö och resten av utrustningen skall med upp !

Kul att se Sikstim gå i ytan och plocka i sig, var ett tag sen man såg dem så tydligt !

Mat fanns det dessutom gott om, både på och ovan ytan.

Imorn blir det snickerier i Insjön sen får det ta mig fan bli lite seriösare fiske !
Frågan är var fisken skall jagas, åarna är för varma för att på ett ansvarsfullt sätt ge sig efter dess invånare så
det får nog bli någon sjö med randiga eller prickiga krigare :)
Fjällgrycken är ju alltid ett allternativ !

Skitfiske på er.

/Ola.

16:
Post Norge depression ??

Ibland undrar man hur hjärnan, kroppen och välmåendet fungerar.
Efter att ha kommit hem från Norge och gjort mig kvitt matskulder etc verkade hela jag ha kollapsat, orken
humöret och mitt allmänna välmående var putsväck, kunne knappt minnas veckan jag haft.
Antingen fick jag en släng av att ”gå i väggen” eller så tog jag med mig ett virus hem som satte mig helt ur spel.
Men det var då det, nu är jag tillbaka igen och igår var jag tillochmed så pass kry att jag orkade med en sväng
med flugspöt.

Fisket gick till Borgärdet för att dels visa vattnet åt en kamrat som gick med nu här i sommras och dels för att jag
behövde känna att jag klarade det.
Fisket hade kunnat vara bättre men det var som förväntat, riktigt trögt men en fin Harr lyckades jag bärga ur
strömmarna vid G:A Sågen och gud vilka skönheter vi har här i våra strömmar…

Våra Harrar skimmrar på ett sätt ingen Harr i Röros gör, dels så har dem helt olika färg på fenorna.
Harren i Röros är röda, nästan roströda medans Borgärdesharren skimmrar i turkost,violett och blått !

Vist förstå mig rätt, Harrarna med dem röda seglen har verkligen fina färger men dessa… dem är något annat !

Förutom denna Harr fick vi endast Löja, Mört & Abborre och inte av dem grövre varianterna.
Lite tråkigt kanska men vattnet i ån närmar sig badtemperatur till och med för en fryslort som mig, Harrarna
får nog klara sig utan mig ett tag till vattnet kylt ner sig lite, vill inte riskera misslyckade returer så nu kommer det
bli mer Gädd & Abborrfiske… kan nog slinka in någon Insjööring mellan tänder och taggar tills höstharren skall
få se mina nymfer igen 😉

Skitfiske på er tills dess, kommer nog vara lite upptagen med annat ett par dagar (om jag kan hålla mig).

/Ola.

Norge dag 7.
Varmare än lovligt…

Värmen håller i sig och med värmen en mycket irriterande och fortsatt massiv kläckning av dessa små…ursäkta
språket men, små jävla sländor !
Överallt ligger dessa små vita eländen vilket Harrar & Sikar uppskatta nått så oerhört, så till den milda grad att dem
nära nog vägrade ta något annat, jag lyckades lura ett gäng genom att observera vilken riktning fisken tog och då
lägga flugan precis framför nosen på dem, då kanske var 50é Harr tog min förfalskning av sämre slag.
Så till nästa år eller ja över huvudtaget, bind små eländiga sländor i strl 24…


Harrar leker tummlare, går i ytan och plockar insekter på löpande band !

Gårdagen var med andra ord både olidligt varm och olidligt irriterande, det enda bättre fisket jag hade var på en
närliggande sjö med stora mängder Öring, där gjorde jag lite lika som beskrivet ovan, lägga flugan framför nosen
på fisken som plockade i ytan.
Tur nog så var det Öringar som inte verkar lika benägna att bli sellektiva så som Harren och Siken så här fick jag
åtminstone ett större antal fiskar men storleken var långt ifrån något som hamnar på bild, en var kring 30 cm men
resten kring dem 20.

Sen hade jag ju faktiskt ett i och för sig inte bra men i alla fall intressant fiske nere i ån som vi bor vid, precis vid
utloppet där vattnet bromsas upp lite bildas en hölja av bra djup och med goda siktförhållanden, något jag hört kallas
”Sillbio” och fislmen som visades var riktigt intressant.
Precis när jag kom fram till höljan visade sig inte ett liv på ytan men då jag misstänkte att ett oförsiktigt snestag 20 m
längre nedströms kan ha avbrutit fördosöketställde jag mig för att vänta.
Efter ca 5 minuter, eller vad som åtminstone kändes som 5 minuter så började så sakterliga små ploppande vak åter
uppstå på ytan under ett överhängande träd, strax därefter var ätandet igång på flera håll.
Jag knyter på en liten nattslände imitation och lägger ut den mot ett av dem fiskar som står närmast sjön för att om
möjligt förhindra att den skrämmer dem övriga som vakan högre uppströms.
När jag då följer flugan med blicken ser jag att en fisk lösgör sig från botten och börjar stiga, sen ser jag en till och
ungefär samtidigt ser dem varandra, tävlingsnerven verkar sätta in och glädjande för mig hinner den större fisken
fram till flugan snabbast.
Ska jag vara ärlig så tror jag dem mindre var den verklige vinnaren men det är den nog inte medveten om, om nu inte
Harrar kan prata…
Strax efter denna kommer raskt en till Harr av samma storlek upp på besök för att även den snart försvinna tillbaka
ner i dunklet.


Gropen.

Kvällen som följder på detta var tänkt att bli ett storartat återbesök i Harrgropen jag nämnde här om dagen.
Det blev väl inte riktigt lika storartat idag, där nere var dem kinkiga.
Kinkiga eller skrämda får vi väl aldrig veta men det enda detta fiske gav var att jag krokade en bättre fisk på en
nattslända bara för att under drillningen tappa taget om linan som rycker till och blir slapp, de var det de.

Kvällen/Natten vid hemma sjön har jag ju redan nämnt här ovan och för att inte tråka ut er så kan jag säga som så
att borta är bra men hemma är klart bäst (om man bortser fisket).

Nu blir det nog lite stiltje ett tag för materialvård och umgänge med min kära sambo, sen är jag nog tillbaka innom en
inte allt för lång tid… abstinens har ju en förmåga att uppstå så snart man släpper spöt 😉

Skitfiske på er.

/Ola.

Norge dag 6.
Inte nått vidare bra…

Missförstå mig rätt, fisk fick vi och inte allför få heller men storleken var inget att hurra över !
Vi körde dubbla pass på hemmasjön och första passet gick helt ok men det andra… då upprepades samma
nervförstörande fenomen som inträffade förra årets sista kväll, små vita sländor i storlek ca 20-22.
Har jag någon sådan imitation ? nope, vill fisken ha nått annat ? nope.
Riktigt tråkigt, tänk om det kunne kläcka nått rejält… men nej, smått skit som knappt går att imitera.

Men imorn tar vi nya tag och kör lite å och en sjörre sjö.
Får se vad det ger… Hoppas inte på sämre iaf !

Skitfiske som vanligt.

/Ola.

Norge dag 5.
Fortsatt bra fiske !

Idag började vi fisket i samma sjö som igår, men det var inte riktigt lika på gång… iaf inte i ute i huvuddelen av
sjön men jag uppsökte ett av dem djupar partierna som är en strömfåra, i denna var fisken mer med på noterna,
fiske i nästan varje kast och ett gäng snygga Öringar kom upp från djupet, likaså ett par större Sikar som iaf en
kortare tid ville vara med och dansa.
Efter att ha knallat upp i ån som rinner in i sjön med ett ganska magert resultat fortsatte fisket med ett par Öringar
till men utöver det var det riktigt trögt, det enda jag lyckades dra på mig var en början till solsting… mådde illa och
huvudet började verka, således blev det en liten tupplur innan det fortsatta fisket.
Det innebar för mina kamrater flytringar och jag som fortfarande var lite duven efter solgasset nöjde mig med att vada
bort till ett stengrund här i sjön där vi bor, där gick det riktigt bra !

Det vakade riktigt mycket men det jag i början presenterade ratades fluga för fluga innan jag insåg att dem åt
knottbollar, då vart det skillnad.

Fisken kom upp på löpandeband, väldigt varierande storlek och ingen riktigt stor… dem vakade som sig bör alldeles
utom kasthåll, skulle mao haft pontonbåten med mig men det var bara att göra det bästa av situationen och vist fick
jag ett gäng Harrar av bra storlek och ett gäng fina öringar.

Glädjande var att nu har dem större Harrarna vaknat öven i denna sjö så nu kommer det nog bli en riktigt bra
avslutning på veckan !

Stefan var nog den som lyckades bäst, fick kilosharr och hade ett stort antal kilosfiskar runt flytringen men de var
riktigt svårlurade, det är de vi tar imorgon 😉

Skitfiske på er !

/Ola.

8.
Norge dag 4.
En riktigt bra dag !

Idag gick det riktigt bra !
Men nu är klockan sen och jag orkar inte riktigt ta ut svängarna med texten så idag blir det mest bilder med lite
beskrivande text, håll till godo med det så kanske jag kan fylla på med lite mer målande alster imorn…
Se hur det kan vara när det är riktigt bra !

helt ok 😉

åxo helt ok 😉

åter igen…

Gött !!!

Här har vi en av dem som tyvär vart lite illa krokad, blödde ymnigt så den fick följa med hem, ledigt kilot och den var
inte den största…
Alla fiskarna ovan togs i en håla jag hittade, jag fick ytterligare ett par riktigt fina pjäser som inte fotades samt en
öring på ca 7-8 hg som även den vart illa krokad men då ett nalkande Åskväder rullade in över berget så satte jag
min egen säkerhet före ett foto av en död fisk.

En mindre harr som även den kom ur samma håla som dem ovan…
Sen kom åskan och vi åkte hemåt, tur var väl det för sen blinka och small det i samma ögonblink…

Efter ett uppehåll under åskvädret sprack det upp och jag drog ut på ett solofiske i åarna…

Fisket fortsatte lika fint under återstoden av dagen, massor av Öring men även ett gär Harrar kring kilot dök upp
och gjorde en minnesvärd dag ännu mer minnesvärd !

Testade även lite vadning i hemmasjön men det gick rätt trögt, dem var upp och tog något i ytfilmen men var så jäkla
kräsna så jag trottnade på att knyta på flugor som ratades om och om igen !

Här har vi årets ”lucky shoot” nedom visas bilden i orginal.

Tanken var att jag skulle försöka få en bild på en vakande Öring under bron… jag hade aldrig kunnat räkna med att
jag skulle få se en Öring bli ”airborn”… tur man är snabb med avtryckarfingret !
Lätt en kandidat till årets bild när det gäller herr Andersson =)

Nej ni får hålla till godo med detta, hoppas komma hem tidigare imorn så jag kan ge er lite mer beskrivande
i text om hur dagen fortlöpt men vi får se, det är ju trotts allt galet kul att fiska 😉

Skitfiske på er !

/Ola.

7.
Norge dag 3.
En dag i källflödet till Norges längsta älv.

Idag har vi varit ute på tur för att ta en titt på nya områden och valet föll på Glommas allra nordliga källflöde
vilket är sjön Rien och dess omliggande sjösystem.
Fisket var väl si och sådär i just Glåma/Glomma, när vi kom dit var det ett annat gäng Svenskar som hade bott och
ägnat sig åt maskmete så fisken var antingen skrämd eller redan upptagen men jag och Stefan lyckades lura en varsin
liten 25cm öring, för litet att skryta om men vi klarade trotts detta namnet.

Här är vi uppe på höglandet på allvar, här finns det ingen Harr som längre nedströms men däremot finns här Röding
vilket vi inte märkte något av idag men hade man haft mer tid och bott närmare så finns det troligen stor chans att få
dessa på spöt.
Efter att ha testa detta ställe drog vi lite nedströms Rien och där hittade vi mitt livs vackraste forsar, helt galet !

Hela detta parti bestod av hyllor i skifferstenen och lite var som helst fanns det småöring perfekt färgade efter det klara
vattnet, hela Öringen var blek med en svag antydning till gult.

Överallt fanns det bakvatten och vid en av dessa hade jag faktiskt en helt ok Öring på nymferna men som sigbör nör
det gäller mig så är det alltid dem finare som går fria.

Härlig å, mest då estetiskt… men klart dem stora simmar där någonstans, hade jag bara haft mer tid så hade jag gärna
gjort fler försök och återvända kommer jag att göra !

Lite ”Westrinanande” gör gott för själen, här uppe vid Glommas första strömmar.
Innan vi åkte till denna sjö så var vi och provade en sjö som rinner in i Rien men där var det inte mycket till liv.
Jag lyckades lura en Öring på kanske 6-7 hg efter en jäkla massa tid och paddeltramp med pontonbåten, men det kom
lite smolk i bägaren, Öringen avlivades och var tänkt som mat till morgondagen men när jag rensade den så visade det
sig att maghålan var full med maskar… någon sorts parasit, så du vart det skogen med den.
Oavsett om det var en ofarlig parasit eller ej skiter jag i, jag äter fan ingen fisk med magen full av skit !
Sen på vägen hem testade vi sjön som var ”outstanding” för 2 år sedan, den är inte ”outstanding” ännu men om ett par
dagar tror jag den kommer igång !

Det var det för idag, hoppas ni gillade det ni läste.
Skitfiske på er såklart !

/Ola.

6.
Norge dag 2.

”Storm i ett vattenglas”

Det blåser på fjället, så till den milda grad att vitvågorna kapas av vindbyarna…
Men vad gör man, vi har inte åkt 40 mil för att sitta inne, och ingen av oss gav det ens en tanke så idag drog vi till
områdets minsta sjö, den är inte stor men herregud vad det blåste och vitvågor drog över hela sjön blandat med
kastbyar som troligen nådde minst storm.

Som vanligt när man fotograferar så gör bilden aldrig verkligheten rättvisa, om vi säger så här… jag satt och önskade
att det kunne hugga, inte bara för att det är kul när det sprattlar i bortre änden utan främst för att jag ville ha något
som kunne hjälpa mig hålla emot spöt mot vinden… det var faktiskt ganska vidrigt men tillslut släppte det och ett antal
fina Harrar landades.

Sen testade vi förra årets flopp men förfjols favorit, fisket gick inget vidare men just för mig gick det ganska ok,
lyckades lura två Sikar på kanske 7-8 hg samt ett par mindre Öringar.
På inget vis i närheten av klassen som uppvisades 2012 men ändå ljusår bättre än 2013 !

Efter en snabb förflyttning körde vi vadningsfiske men för min del blev det p-båten då mina vadare inte håller tätt vid
långvarig vadning och fisket gick bra, massor av sik harr och öring… toppnoteringen för min del var en harr kring
40-45 cm.

Värt att notera är att Stefan drog en riktigt fin Öring på runt kilot, och tappade långt större… som det tyvärr slutar
allt för ofta i år !
Nu ska vi smida ränker planera nya offensiver och framför allt…

Dricka ”Gångare” 😉
Får se hur håret sitter imorn, kanske har hamnat lite på sne alternativt gör ont !
Men vi kommer höras imorn igen så tack på förhand.

Skitfiske på er !

/Ola.

5.
Norge dag 1.

Äntligen här…
Första dagen på plats vart inte riktigt som det var tänkt, vi började med att vada längs stranden vid sjön närmast
huset och redan efter ett tiotal steg kände man det man inte vill känna 40 mil hemifrån och utan någon backup…
Vadarna läcker, och inte så lite heller !
Men men man kan leva med det, fisket gick relativt bra, inga jättefiskar men en del harr på 40-45cm kom upp likaså
både Sik och Öring, återigen inga jättar men Bengt hade ett påslag som heter duga, tråkigt nog resulterade det i inget
annat än en tom lina.

Kastar upp lite bilder utan någon som helst inbördes rang och viktighets prioritering…

Det var det… håll till godo i väntan på morgondagens rabalder och förhoppningsvis avsevärda segel samt gulbukiga
monster. fast nu kanske jag jixade det här så det blir väl inget av något !
Nu ska jag dricka lite bira och skåda kartor…

Skitfiske på er.

/Ola.