Meny Stäng

Författare: ola (sida 1 av 13)

Pausar bloggen.

Som ni märker så har det bara blivit mindre och mindre med uppdateringarna, tiden räcker inte till och den stillhet/inspiration som krävs för att komponera något som åtminstone känns nästa värt att läsa finns inte för tillfället.

Det jag däremot hinner är att snurra ihop en och annan fluga och lägga upp dessa på Instagram som jag kör stenhårt på nuförtiden, ni hittar mig där på @orrholen

Följ mig gärna där tills saker och ting hinner ändra sig, jag har planer som kan göra min situation helt annorlunda… ;]

Kvissle.

DSC_0551

Jag min mor mitt äldsta barn och 66% ur en av brödernas barnaskara är för tillfället uppe i Kvissleströmmarna för lite fiske och semester, Vädret har än så länge inte varit sådär överjävligt bra, det har regnat och blåst hårt sen vi kom fram men nu kan man skönja en skillnad i vädret, vinden har börjat lugna sig lite och regnet har upphört.

DSC_0553

Enligt väderprognosen ska vindarna bedarra ytterligare framåt kvällen och imorgon ska det bli kalasväder, dagen då vi åker hem dvs… ska iof inte åka hem förrän framåt kvällen så det kan nog hinnas med lite fiske med de nya förhållandena innan det är dags att styra kärran söderut.

Fisket har trotts regn och rusk varit riktigt bra, Harrarna har varit på g mellan kastbyarna och bra med fisk kring 7-8 hg och ett par som sniffade på kilot.

Idag var vi till Tännforsen i blåsvädret, lägger upp ett par bilder.

DSC_0582

DSC_0585

DSC_0579

DSC_0606

 

Världen är vacker.

Här följer en liten uppdatering om vad som hänt den senaste tiden.

Skrivandet här har varit gravt eftersatt men Instagram rullar vidare, men nu under sommaren kommer jag vara ledig en hel del av en anledning jag nu kommer till… Jag har blivit Pappa för andra gången, nu till en liten tjej och detta innebär att jag fick möjligheten att reta chefen med en 10 veckors semester/föräldraledighet ;]

Fisket har väl även det pga ovanstående anledning även det varit lite eftersatt men det fisket som skett har varit helt galet, nu senast i Borgärdet när jag kilade in ett pass efter jobbet och jisses vad fisken var på gång !

IMG_20170609_191001_977

Det var helt galet och i de flesta strömkanterna gav hugg eller fisk :]

IMG_20170609_191122_812

Även storleken var bra (för vattendraget).

IMG_20170609_191122_815

Det kläckte bra, massor av Nattsländor, Bäcksländor och Baetis…

Sedan dess har det legat nere av en enkel anledning, slutklämmen på graviditet :]

Nu står midsommaren för dörren och redan Söndagen efter hoppar jag och äldsta barnet in i bilen och åker 45 mil norrut till Kvissleströmmen där jag och grabben tillsammans med Farmodern + Sambo och tre av mina brorsbarn.

Ska bli skoj, tänker dock till och åker upp på kvällen så grabben kan somna i bilen och sen bäras in i stugan när vi kommit fram, tänker inte ens nästan prova att åka dagtid med vaket barn…

Det är nog i tidigaste laget men nått ska vi nog kunna lura upp, nymfer brukar vara gångbart även under de kallare perioderna.

IMG_20170617_214619_498

Tar dock inte ut nått i förskott så jag binder upp några favoriter, Dyret är en av dessa tillsammans med Superpuppor och Klinkhammer.

IMG_20170607_221904_250

Dessa är den som gett överlägset bäst i år, små skapelser i strl 16 & 18 har fiskat sjukt bra.

IMG_20170605_223701_609

Även denna har funkat löjlig bra, denna i strl 18.

IMG_20170604_124057_951

Olika varianter av nattsländor i små storlekar har funkat grymt (såklart) i år.

Just nu är nog fanimej naturen som vackrast dessutom, så ut och fisk… skit i coverbanden och groggen och ta flugspöt med ut i natten !

 

/Ola.

Gryningsräder…

Livet som småbarnsförälder kan vara lite pressat ibland, man ska finnas till för fler än sig själv och ibland kan det vara jäkligt svårt att få in ett fiskepass i allt ”att göra” och kanske speciellt nu när barn nr2 är påväg och barn nr1 är i en härlig 2.5 års trottsålder där öronen enbart är en prydnad och benen är fulla med spring.

Det finns dock en tid på dygnet då det är lite lugnare, då resterande familj ligger och sover, detta innebär alarmklocka även på helgerna och att sömnlösheten får uppnå nya nivåer, men det är det värt =]

Fisket är riktigt bra tidigt på morgonen och om dagarna är stekheta som nu så är även vädret behagligare och fisketrycket obefintligt.

De senaste svängarna har varit riktigt givande…

IMG_20170527_094806_339   IMG_20170527_171745_030

Igår morse var jag på plats i Tänger men fisket var riktigt trögt hela vägen upp till övre forsen, sen släpte det och en del Harr kom upp, storleksmässigt var det kanske ingen jätte succé men antalsmässigt bra, dagens minsta blev denna nattsländelarv… det är faktiskt andra gången detta händer i Tänger och vänder man på stenar så ser man varför, det finns enorma mängder av dessa i ån.

Jag band upp en lite överdriven version av dessa, enklare kan de absolut vara !

Eftersom det skrivits lite dåligt den senaste tiden så slänger jag upp några bilder som får representera hur morgonfisket varit ;]

IMG_20170507_110116_205

IMG_20170514_190027_920

IMG_20170520_213753_378

IMG_20170520_213753_379

IMG_20170520_213753_381IMG_20170507_132717_588

Det får vara nog för idag.

Välkommen att följa mig på www.instagram.com/orrholen för tätare uppdateringar.

/Ola.

Grindvakter och överaskningar..

DSC_0138

Igår 1:Maj,  OBS-klassen hade utflykt i Falun där de fick gå på rad och vinka med färgglada flaggor, jag bestämde mig för att hålla mig långt borta och låta grabbarna från ”Livets hårda skola” skandera sina dumheter utan mig som åskådare…

Inget jag direkt ångrar för det blev en fin dag ute i periferin.

Dagen började med att min medfiskare dök upp på utsatt tid och vi drog iväg mot Tänger som var första anhalt, men vi höll på att bli sittande i Marnäs, vid bron över Marnäsdammen kom något springande rakt emot oss och det var med en hårsmån vi lyckades få stopp på bilen innan vi hade krockat med den hund som körde chickenrace…

Och inte nog med det, den flyttade sig inte heller… jag tutade, varvade motor och skrek åt den att flytta sig men den tittade bara konstigt på mig, efter ett tag lyckades jag få den att gå runt mot min sida bilen och då passade jag på att dra på.

Väl framme i Tänger gick fisket fantastiskt, redan på andra kastet satt första Harren och sen rullade det på med jämna mellanrum och det var bra storlek på de.

(Här hade jag tänkt ha en bild men det verkar inte som att det går att ladda upp den)

Efter Tänger drog vi till Lamborn men den gick låg och vattnet var missfärgat/brunaktigt och fisket gick inte nått vidare, det började dock bra, första Harren på första kastet… sen tog det ett bra tag.

DSC_0115

Efter det blev det Marnäs, vi testade lite nya delar… ja det verkar fortfarande finnas saker att utforska och när jag gick på fiskspan skrämde jag en stor fisk, den drog ut i en båge till mitten av ån och jag trodde det var kört.

Men efter att ha väntat i statypossition i ca 15 minuter (fast ändå troligen 3-5 min, kändes dock som en evighet) lobbade jag ut ett kast som landade perfekt och medans nymferna gled fram så ser jag fisken göra en rörelse i sidled, när jag höjde spöt bugade klingan djupt som svar, efter en kort och intensiv kamp låg den i håven… en Öring klart större än någon jag tidigare fått i ån, jag har skrämt fisk som gjort stora plogar men aldrig kommit i närkontakt.

Efter det var jag nöjd med dagen, flera fina Harrar och en stor Öring blev slutsiffran.

Klart bäst var Tänger och bakom trädet som Bävern fällt kan jag rekommendera ett par minuter, där hittade jag ett flertal Harrar :]

 

/Ola.

 

 

Det mest osynliga är det som ligger framför ögonen…

DSC_0061

Om man vill gömma något riktigt väl så kan man lägga det helt synlig på den mest uppenbara plats, ibland får man för sig att det är lika med bra fiskevatten, man kan korsa land och hav för att komma till det där drömvattnet där Öringarna är extra stora eller åarna sådär drömskt vackra, man ser dock inte alltid vad man har på nära håll.

Som av en slump hittade jag denna å när jag var ute och körde runt med pojken i bilen, han brukar ha lätt för att sova i bilen och pappan gillar att åka runt och spana av åar, sjöar och naturen i allmänhet…

Vi hade åkt runt ett ganska stort område när jag kände för att ta en avtagsväg jag tittat lite på då den går ner mot en å som jag bara sett på karta tidigare och nu när allt var fruset och snöfritt passade jag på att åka ner den vägen, jag kom aldrig så nära att jag såg hur det såg ut men jag såg att trotts vinter var det ganska bra med vatten i den och storleken var helt ok.

Idag tog jag mig tid att åka och ta en närmare titt…

DSC_0069

Det jag hittade var en å som såg orörd ut, det var förstås en illusion för häromkring har inga vatten undgått mänsklig påverkan men här var det mindre uppenbart, storsteniga forsar och flottarna verkar helt ha förbisett detta vatten.

DSC_0076

Ån varierade i karaktär, från strida smala snabba forsar, grunda och breda forsar, höljor och större lugnvatten med ansenligt djup, Öringvatten kort och gott…

Men nu är det som det brukar när jag ska utforska de vatten som ligger nära, jag utforskar de när fisket är som sämst och så även idag, inte en fisk så långt ögat nådde och spöt kände, inte så märkligt heller när vädret gick från snöstorm till strålande solsken varje kvart ungefär.

DSC_0080

Jag fick däremot ta årets första dopp, en hel 360 graders rull i vatten… tur att jag tidigare hade tagit av mig jackan så jag hade nått att byta tröjan mot efter badet, annars hade det blivit en kort fisketur.

Detta är ett vatten jag måste göra ett midsommarbesök till, det har klart potential till bättre fisk, dessutom alldeles runt knuten !

/Ola.

 

Senaste nytt och annat i den riktningen…

Det är händelserika tider, men som ni märker så kanske det inte gäller här i lika stor utsträckning som mina andra portaler så som Instagram där ni hittar mig om ni söker på@orrholen och på facebook där jag ibland lägger upp lite senaste nytt.

Men nu kommer sommaren och med den en ny fiskesäsong och då blir det förhoppningsvis ändring på det, då fiske sällan gör sig bra i enstaka bilder och några få ord.

Men för att fylla i för er som inte följer mig på Facebook så hade Borgärdets Sportfiskeklubb årsmöte för snart en vecka sedan (6/4) och där vi avhandlade de sedvanliga frågorna plus några nya, en punkt var ”val av ordförande” samt tillsättande av styrelseledamöter.

Nytt på den punkten var bla att jag valdes till ny Ordförande för klubben då Magnus Berggren kliver ner till styrelseledamot då jobb och familj sväljer mer och mer tid, något som iof även stämmer för mig då tillökning väntar men jag tog ändå chansen att testa på ordförandeposten.

Det jag har som mina prioriteringar är att uppdatera vår fiskevårdsplan och då att tillsammans med Länsstyrelsen gå över vårt område och titta på lämpliga åtgärder för att förbättra levnadsmiljöerna för allt liv under ytan och runt ån, till gagn för alla som vistas kring denna vackra å.

Jag har även lite planer kring aktiviteter, den vanliga Gäddsammankomsten blir kvar men jag tänkte kombinera detta med ett Öringfiske någon av dagarna i slutet av Augusti och innan fredningen för Öring träder in, tanken jag filar på är att träffas vid mörkrets intåg , grilla lite korv, koka lite kaffe med tillhörande ljug och försöka komma till tals med de större Öringarna.

Vi kollar även möjligheterna att anordna en dag då vi i klubben filar på vår kastteknik tillsammans med en instruktör och detta är något Johan Ivemyr jobbar på för tillfället.

Dessutom håller jag på och ställer samman lite information om livet i ån som kommer att finnas uppsatta kring promenadstråken och som är tänkt att vara till för boende kring ån, motionärer etc som kanske inte vet så mycket om vad som gömmer sig under ytan och vad det är vi gör för att gynna detta spirande liv, samt lite mer information om själva klubben och hur vi jobbar.

Informationsskyltarna kommer finnas på plats (förhoppningsvis) den 10/5 då vi har den årliga städdagen vid ån, en dag då vi går runt och plockar upp allt skräp och borttappade prylar som på ett eller annat vis hamnat på området.

Fiskepremiären är Lördag den 20é maj då Harren har lekt klart, vadningen avvaktar vi ytterligare ett tag med för att ge ro till de som mot all förmodan inte lekt klart så på premiären behöver ni inga vadarbyxor.

 

 

Förutom Borgärdet så har jag ju engagerat sig i Fjällgrycken och det kom ett beslut från Länsstyrelsen och för att fatta mig kort så har Håbo inte brutit mot minsta dämningsgräns, viktigt att påpeka att de alltså inte gjort något olagligt (därmed inte sagt att det borde få vara lagligt men det är en annan kamp) de vart däremot ålagda att fixa en plegel samt ordna med en markering som tydligt visar var lägsta dämningsgräns är.

Glädjande är att Instagramkontot växer och följs nu av 2384 personer, vilket är långt mer än jag kunnat drömma om =]

Det var det för nu!

/Ola.

Borgärdet.

Som ni som är medlemmar i Borgärdets Sportfiskeklub vet så är det dags för årsmöte strax och just i år är det mycket på gång, dels har vi kanotklubbens ansökningar sen lite information om de kommande fiskevårdssattsningar vi kommer jobba med.

Det är såklart alltid önskvärt med många deltagare på årsmöten men just i år önskar vi i styrelsen att så många som möjligt deltar då vi har en del viktiga saker att rösta om och som kommer avgöra vår framtid på ett eller annat sätt.

Se till att komma på mötet och gör din röst hörd eller om så bara för att ge styrelsen mandat att gå vidare.

Den 6é April kl 19.00 i Sif stugan ( om du behöver vägbeskrivning så är det bara att höra av sig ) eller kolla på denna Länk så hittar ni.

Hoppas vi ses !

 

/Ola.

Ett samtal på 11 minuter +

Som ni alla vet så har jag och en viss vattenkraftverksägare lite olika syn på vad som är rimligt och miljömässigt och det har blivit en del anmälningar, bara för att klargöra så brukar jag göra dessa anmälningar för att jag och andra inte riktigt vet exakt vad som gäller.

Då har vi känt att vi kanske ska låta tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen ta en titt på det vi anser märkligt och misstänkt felaktigt, det har blivit en hel del sådana anmälningar mot kraftverket i Fjällgrycken då det har hänt en del genom åren… Bla nolltappningar och nu senast då jag tyckte vattennivån i sjön började bli katastrofalt låg och det som satte igång funderingarna var att ”Plegeln” dvs den mätsticka man fäster på damvallar/sjöar var helt i luften, så in med en anmälan för att få reda på hur det ligger till.

I måndags fick jag ett samtal från ett för mig okänt nummer och min vana trogen att svara gjorde inget undantag, där i andra änden var Nilsson på Håbo vindkraft… blev lite ställd förstås, och sen följde ett 11 minuter + långt samtal som jag inte riktigt blev klok av och jag har varit tvungen att fundera ett par dagar för att få ihop det hela och vi kan lugnt säga att vi inte riktigt delar synsätt på vad som är bra för miljön, om hur vattendomar skall följas samt vem man ska kontakt vid funderingar.

Det fanns dock ett par punkter som jag hakade upp mig på, en av sakerna var att Nilsson ville ha ett möte på plats för att diskutera dammen och hur den sköts osv, jag tyckte det lät som en bra idé i början men när jag sa att jag ville ta med en eller ett par personer som kanske även de vill bli informerade så var det inte intressant längre…? och då var jag heller inte längre särskilt intresserad.

Sen fick jag ju höra att den enda som hade problem med kraftverket var jag, ingen annan hade nått att anmärka, vilket kan vara sant så långt att ingen annan har uppvaktat Länsstyrelsen lika frekvent som undertecknad men att ingen annan har några synpunkter är nog en överdrift, vet på rak arm 5 markägare/sommarstugeägare som inte är särskilt imponerade av de senaste årens regleringar.

Som avslutning så får jag informera att vattennivån i sjön för närvarande är 40 cm över lägst dämningspunkt ( Nilssons siffror, har dock ej bekräftats av lst ) så baserat på hans siffror så är allt i sin ordning, vilket för oss vidare till nästa punkt, är verkligen denna vattennivå-40cm en skälig nivå att ha som den lägsta ?

Jag avslutar vidare med ett par till frågor…

Är det rimligt att man när helst man känner för det kan smälla igen dammluckorna och strypa vattenflödet nedströms (finns bevis på foto/film) ?

Är det rimligt att man ska tillåtas göra detta precis i slutskedet/direkt efter öringleken som i höstas ?

Är det rimligt att man leker jojo med en sjö på detta vis och på så sätt steriliserar strandlinjen med Sikrom och insekter (som skulle ha varit föda för fisken under resterande året) ?

Vore det inte trevligare med en sjö som reglerade sig själv ?

Men jag kanske bara är bråkig och orättvis ?

 

Flugfiske är en konst, och den inte helt spikraka vägen dit…

[Samtliga bilder nedan är tagna av arrangörerna till Flugfiske är en konst och inte av mig, vill klargöra av upphovsrättsliga anledningar]

Igår var det mässa i Karlstad, en mässa som arrangerats för andra året och i år hölls den på´”Naturrum” nere vid älvdeltat i trivsamma lokaler.

Bra spridning på flugorna, allt från köttiga streamers vidare förbi havsöringsflugor, Speylaxflugor, Torrt och hela vägen ner till mig på bottennivån med nymfer.

16807498_852863921522499_4143904968611054028_n

Verkligen inspirerande att se alla duktiga bindare snurra fram det ena konstverket efter det andra speciellt en herre Mathias Åberg som visade upp sina superrealistiska mönster, där kan vi snacka om realism !!

16807008_852864091522482_7084058630478339726_n

Veckan före var kanske inte jätte rolig för familjen Arvidsson/Andersson då Assar drop på sig en virusinfektion på stämbanden (Krupp) vilket gjorde att han  hostade som en tok och knappt fick luft, lägg därpå en feber kring 39-40 grader och vi har ett par besök till akuten vilket tillslut blev en natt på 34:an innan det började lugna ner sig på Torsdagen då vi fick komma hem.

Men väl hemma fick han ett bakslag och blev hostig och lite klen på natten till Fredagen, då började man bli lite orolig för hur det skulle bli med mitt deltagande , men som tur är så vände det igen på Fredagen och jag kunde börja packa ner flugbindarprylarna.

Det tråkiga var ju att jag nu inte hunnit förbereda mig nått vidare alls, de träbitar jag tänkt fixa till för att visa upp nymferna på blev ju inte färdiga och ingen rekvisita alls kom med… spartanskt var ordet men det gick bra i alla fall.

16832268_852864008189157_4500093159336801515_n

Speciellt skoj var det att träffa alla sköna människor, dels besökarna som ställde frågor och var nyfikna men även arrangörerna Anders, Ola, Cornelis och Daniel som gjorde ett kanonjobb.

16830679_852863871522504_8794744051863518140_n

När mässan sedan var slut så fick jag börja med att leta på mitt hotell vilket inte vara några problem alls och efter en kort vila för att försöka neutralisera spänningshuvudvärken jag ådragit mig var det dags att promenera iväg till middagen med arrangörer/bindare/utställare.

Middagen fortsatte i samma anda som resten av dagen men kryddad med maltdryck och uppsluppna samtal där jag troligen funnit en ny släkting i Maria Ålander genom våra anknytningar till byn Våmhus, där är i princip alla släkt med alla i fler än ett led så chansen är stor att vi delar ett par av dessa återcirkulerande gener.

Pratade lite om fisket kring Våmhus och man fick ett par ögonöppnare för vatten jag ansett ointressanta, får överväga att bo kvar på slåtterdagen i år och helt enkelt prova ett par vatten :]

Efter ytterligare några timmars prat så var det läggdags, jag hade ju tänk komma upp i bra tid och kunna köra hem så det resterande gänget fick fortsätta utan mitt deltagande.

Som avslutning och sammanfattande ord så vill jag tacka för att jag fick chansen att komma till evenemanget och visa upp mina kryp och tack som tusan för alla värmande ord om mitt bindande, det värmer som fan och sporrar mig att utveckla mitt bindande ytterligare !